lördag 21 februari 2015

SSK nu fastställt klara för negativt kval

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det var väl redan kört efter SSK:s 3-4 förlust mot Rögle hemma i går, fredag, men sedan Asplöven slagit Timrå nu på lördagen är det inte ens matematiskt möjligt för Södertälje att undvika det negativa kvalet.

Förlustmatchen mot Timrå var av kommentarerna att döma (jag låg däckad i sviterna av en matförgiftning natten mot fredag så jag har bara läst LT) rätt typisk för den här säsongen.


SSK spelade tidvis bra, hade bud på mål men får inte in pucken samtidigt som motståndarna lyckas med det mesta.

Det finns en hel del att säga om vad som gått fel men jag tar inte det nu. Jag kan dock, efter att ha pratat med initierade i klubben konstatera att det saknats en vettig strategi och en styrning som hade varit välbehövlig. Visst har spelarna stort ansvar också men det räcker inte med att peka finger där.

En oberoende "haverikommission" som sätter sig ner redan nu och går igenom vad som räddas kan och hur inför kommande säsong vore ju inte helt fel. Att det går emot är en sak men att det inte funnits någon styrning inom klubben som kunnat hindra det här utfallet är ju bedrövligt.

Man kan jämföra med Västerås som fick en skitstart, har en i sammanhanget oprövad tränare, som låg i botten nästan halva säsongen men där men agerade snabbt, klokt och gjorde förändringar inom gruppen istället för att värva och skicka spelare till höger och vänster. De förändringar i spelartruppen som gjordes kändes klart mer genomtänkta än SSK:s. Att man tog in rutinerade Pelle Bäckman som stöd till en tränare som hade kört fast var ett annat klokt val.

I SSK rullade det bara på. Ingen hade klokskapen eller staken (jag vet inte vilket eller om det vara både ock) att stoppa den snöboll som bara blev större och större och till slut dundrade utför stupet som heter kvalet till HockeyAllsvenskan.

Ja - man kan säga att det är lätt att vara efterklok och sitta och säga sånt här nu men det fanns, i alla fall med facit i hand, varningssignaler redan i våras när jobbet med nya truppen inleddes.

Men jag kommer återkomma till det senare i vår.

För SSK:s spelare gäller det att under de tre resterande seriematcherna (BIK Karlskoga borta, Mora borta och Karlskrona hemma) att försöka skrapa ihop någon sorts självförtroende

Det som sedan väntar är ett kval med sex lag inblandade. Fyra av dessa kommer spela i HockeyAllsvenskan kommande säsong.

Just nu är: SSK, samt segrarna i Allettan Norra - Sundsvall och segrarna i Allettan Södra - Pantern klara.

Sedan tillkommer ett lag till från HA samt två lag från play off till HockeyAllsvenska kvalet som spelas i tre steg.

Östersund, Piteå, Hudiksvall, Troja Ljungby, Tingsryd och Västervik är redan klara för play off  2 medan  Huddinge vs  Haninge Anchors och Helsingborg vs Kristianstad avgörs under söndagen.

 Hur bra lagen från division ett är? Ska ärligt erkänna att jag inte har så värst bra koll där.  Men av det jag hört från mer kunniga personer i ämnet så är det större skillnad mellan HA och Div 1 lagen än mellan SHL och HA.


Samtidigt så slår ju vilja så gott som alltid klass och nervositeten hos de två lagen från HA kommer ju vara monumental så det är väl där nyckeln finns. Att behålla lugnet men ändå ha taggningen.  

Inga kommentarer: