söndag 15 mars 2015

Andra raka - men AIK fick slita för poängen


(Messy Jonsson fick spela fiol två gånger om mot Västervik. Robin Kovacs spelade fram til båda målen. Fint samarbete precis som i första kvalseriematchen då den här bilden togs. FOTO JESPER ZERMAN/ARKIV)


Någon som trodde det skulle gå att riva av den här kvalserien och att division ett lagen inte skulle kunna utmana?

Glöm det.


AIK kom undan med blotta förskräckelsen i första och hade man inte fått det där greppet i andra så hade det kunnat bli en väldigt jobbig förlust att bära med sig i det här kvalet.

Västervik hade fart, mod att utmana, flera spelare som visade individuell skicklighet – speedige forwarden Jimmy Jansson, fräcke, utmanande backen  Eric Backman och målvakten Daniel Wälitalo var några som visade att det krävs hårt jobb för att slå de här utmanarna.

Gästerna bars dessutom fram av en stor och högljudd motståndarklack, en av de större jag har sett på Hovet på länge och tyckte ni att de lät mycket idag kan ni ju tänka er hur det kommer låta när AIK och SSK gästar alla ”småarenarna”.

Där kommer det vara en sjätte spelare som röjer runt matcherna igenom.

**

Det tog en minst sagt svajjig första period innan AIK lyckades ta tag i taktpinnen och föra matchen som man tänkt sig.

Många av spelarna såg obekväma och lite ställda ut, som om de var tagna av farten och energin hos gästerna och som om de var frustrerad och irriterade på den minst sagt ojämna domarnivån.

Men fart, det kommer alla lag har och att grina på domaren ger inte ett skit. Det är bita ihop, dra på sig blåstället och kriga, kriga, kriga in de här poängen. För det är just så division ett lagen resonerar.

**

Det kommer göra ont att vinna de här matcherna. Finliret är det bara ställa  på vänt till nästa säsong, nu gäller blod svett och tårar.

Att komma ut med en 3-1 ledning till tredje och omedvetet ha fått för sig att nu är det klart – som AIK gjorde den här söndagen – kommer inte hålla i längden. Nu lyckades AIK skärpa till sig för en andra gång i matchen men det var SÅ nära 3-2 under de första minuterna av perioden och bara tanken på vad som kunde hänt sedan borde vara nog för att AIK-spelarna nu alla borde a inpräntat i huvudet vad som gällernu. Öka, kämpa,öka jobba, in i skiten, ingen comfortzon att mysa i.

**

Förre Djurgårdsspelaren Simon Mitman spelar numera i Västervik. Han var stark i spelet, stabil och placeringssäker. Kul att se även om han taggat ner och slipat av de vassaste kanterna i närkampsspelet. Att möta AIK kittlade såklart lite extra, som en personlig derbymatch i matchen. Så här ser han ut nuförtiden!

(Simon Mitman. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


**
Jag gillar verkligen det jobb som både Christopher Bengtsson, Messy Jonsson och Dennis Nordström lägger in i matcherna. Trion hade – till skillnad från flera av sina lagkamrater- blåställ på från början och matchen ut. Tre föredömen på den punkten.

**
Att det fanns viss frustration över en del domslut – eller uteblivna sådana – är helt förståeligt. Men det gäller att sätta dem åt sidan. Det är som det är liksom och inget, absolut inget blir bättre av att spelarna lägger energi på det. Svälja frustrationen och förtreten och köra är det ända som funkar.

**
AIK fick en straff i början av andra då David Lilliström med ett rappt, starkt agerande snodde åt sig pucken och pinnade på ner mot Västerviksmålet och blev nerdragen. Christian Sandberg fick lägga straffen men lade den rätt på Wälitalo. Den straffmissen blev början på AIKs uppryckning dock

**


Nu väntar Tingsryd borta för AIK.  Vi snackar kall och ytterst ogästvänlig hall sett med gästande ögon, en publik som kommer älska att få bära fram sitt lag och rätt så bra fart offensivt Där gäller det verkligen att vara med från start.

(Robin Rahm, skapar stabilitet. FOTO JESPER ZERMAN/ARKIV)

AIK - VÄSTERVIK 4-1  (0-1, 3-0, 1-0)
Matchen: MM+
Målvakterna: Robin Rahm, AIK 95 % och Daniel Wälitalo, Västervik 88,46 %
Publik:  3 141
Domare: Peter Lyth 

BÄST I AIK 
MMM Robin Rahm, mv
MM Christopher Bengtsson, f och Marcus Jonsson, f
Dennis Nordström , f och Fredrik Hynning, f

BÄST I VÄSTERVIK:   Jimmy Jansson, f,  och Erik Backman, b

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
0-1 (15.30) Joakim Englund (Emil Georgsson)

ANDRA PERIODEN
1-1 (06.49) Fredrik Hynning (Ryan McKiernan, Christopher Bengtsson)
2-1 (08.39) Marcus Jonsson (Robin Kovacs, Dennis Nordström)
3-1 (18.30) Marcus Jonsson (Robin Kovacs, Dennis Nordström)

TREDJE PERIODEN
4-1 (18.40) Fredrik Hynning (Emil Lundberg, Marcus Jonsson)

SKOTTEN I MATCHEN:  27-20  (9-7, 15-6, 3-7)

UTROPSTECKNET!
Robin Rahm! När utespelarna var helt ur fas och när inget funkade stod han där och höll sånär andra tvåan i rad. Ett enda insläpp mål (noll mot SSK, ett i dag) på två matcher skapar och bidrar till den där stabiliteten i bak som AIK så desperat behöver.

FRÅGETECKNET?
Målkamera eller inte? Det blev videokoll på ett av AIK:s mål (det tredje) där man får förmoda att det undersöktes om det var sparkrörelse eller inte på Messy Jonssons styrning via skridskon. Nu var det ingen spark och målet godkändes. Helt i sin ordning. Det som gnager lite är dock att hade samma situation skett i någon av division ett arenorna så hade man inte kollat utan fått gå på domarens första känsla. Och lite märkligt blir det ju att det bara är på Hovet och i Axa sports center som det kommer användas kameror, då det bara är där det finns några.
Jag kan väl tycka att det borde vara lika överallt. Sedan förstår jag också att det är dyrt  och tar tid att få upp men det kanske hade gått att lösa med lite större vilja att göra det?


Citatet
 Jag är väldig bevsiken. Jag tycker att vi är det bättre laget i två perioder. Vi visade att vi inte ska skämmas alls för att glida ut på Hovet, AXA Sports Center och vad arenorna nu heter. ”
(Västerviks tränare Mattias Karlin i intervju med Västerviks Tidningen)

Inga kommentarer: