torsdag 14 maj 2015

VM KVARTSFINAL 3-5 och respass trots stark upphämtning.

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det var väntat. Men hopp finns ju alltid. Ryssland brukar ha humörsvängningar och går att rubba även vid tidig 3-0-ledning. Men. Ryssland var bättre.

Det går inte att säga emot det även om man kan prata om otur vid 3-4 då Malkins puck styrs in mellan benen på Anders Nilsson via en svensk skridsko.

Och det mindre än en halv minut efter 3-3-kvitteringen där Sverige kändes så på gång.

Malkins mål och hur matchen slutade var ändå lite typiskt för Tre Kronor i detta VM. Det fanns hur mycket härligt att gotta sig åt framåt (även om Sverige var bleka värre även offensivt i första perioden) men tyvärr fanns det stor ytor och mycket för motståndarna att gotta sig åt bakåt, defensivt också.

På näthinnan, sett över hela VM, finns några saker jag alltid kommer bära med mig och som ger hopp om en ljus framtid: Filip Forsberg, Oliver Ekman-Larsson, John Klingberg (ja trots svängdörrarna bakåt) visade redan nu att det finns mycket i de här killarna att kräma ur både i detta VM och inte minst i många kommande VM, OS och World Cupturneringar.

Ta de här 90-talisterna med lite mer erfarenhet plus släng på ett gäng betydligt mer rutinerade spelare som är kvar och kör Stanley Cup alternativt var skadade nu så finns det mycket att se fram emot.

Det är ju ingen tröst nu men ändå. Vi säger så.

SVERIGE.-RYSSLAND 3-5 (0-2, 1-1, 2-2)

MATCHEN: MMMM
MÅLVAKTERNA: Jhonas Enroth, Sverige, 76,92 % & Anders Nilsson, Sverige 93,33%  och Sergei Bobrovski, Ryssland 89,29 %
DOMARE: Tobias Wehrli, Vladimir Sindler

BÄST I TRE KRONOR
MMM John Klingberg, b
MM Anton Lander, f
M Loui Eriksson, f

BÄST I RYSSLAND: Evgenij Malkin, f, Vladimir Tarasenko, f.

FÖRSTA PERIODEN
0-1 (10.51) Sergei Mozyakin (Yevgeni Malkin, Vladimir Tarasenko) Spel 5 mot 3.
0-2 (16.01) Sergei Shirokov (Viktor Tikhonov, Vladimir Tarasenko)

ANDRA PERIODEN
0-3 (00.48) Yevgeni Malkin (Nikolai Kulyomin, Anton Belov)
1-3 (11.01) John Klingberg (Anton Lander) Spel 5 mot 4

TREDJE PERIODEN
2-3 (03.36) Anton Lander (Oliver Ekman-Larsson, John Klingberg)
3-3 (14.45) Loui Eriksson (Anton Lander, Mattias Ekholm)
3-4 (15.11) Yevgenij Malkin (Sergei Mozyakin, Nikolai Kulyomin)
3-5 (18.13) Vladimir Tarasenko (i tom kasse)

SKOTTEN 28–28 (5-12, 13-8, 10-8)

UTROPSTECKNET:
Upphämtningen! Det var ju själva fan att Tre Kronor skulle bjucka Ryssland på en 3-0 ledning innan det ens gått 21 minuter av matchen. Men sedan klev John Klingberg fram,. Anton Lander klev fram. Oliver Ekman Larsson klev fram. Det reducerades och kvitterades.
Men så kom den där Malkin. Trist. Så. In. I. ……. Ja ni vet.
Förlusten till trots så finns ändå upphämtningen där. Det som såg ut att barka mot en total dikeskörning lämnade åtminstone en bild av hopp och framtid på näthinnan även om det inte räckte hela vägen fram nu.

FRÅGETECKNET:
Coachningen? Jag vill inte vara sådan. Och man måste få göra misstag för att utvecklas. Men det finns väl ändå en gräns för när man i en VM-kvartsfinal får sätta hänsynen till enskilda åt sidan, bänka och satsa på de som är hetast för dagen. Känns inte okej att en spelare som Klefbom – annars duktig men hade inte många rätt i den här matchen – spelar nästan 25 minuter. Ja. Staffan Kronwall var inte spelbar. Men Jonas Ahnelöv fick bara ett byte, borde ha gått att testa. Rahimi spelade tio minuter. Borde ha fått röra om i grytan mer. Vad som helst för att sända rätt signaler hade varit välgörande i denna match. Men icke.