onsdag 20 december 2017

En spya, en stjärnsmäll, en snäv vinkel och en seger

En spya, en stjärnsmäll, en snäv vinkel och en seger. AIK hade en händelserik kväll i Uppsala när man tog första bortasegern sedan 8 november genom vinst mot Almtuna med 4-1.

Anton Holm inledde kvällen med att ge sitt lag en drömstart med ett mål redan efter 55 sekunder. Snyggt var det också, såg nästan retfullt enkelt ut men så är det här ju en spelare som kan hålla i pucken och trycka i väg den precis när det är dags.

Det hände inte sådär värst mycket mer i förstaperioden. Alexander Deilert åkte ut och perioden var färdigspelad redan efter 25 minuter.

I andra hände desto mer. Efter 2.28 gjorde Eric Castonguay 2-0 och tittar man på reprisen såg han allt annat än glad ut. Ja han såg rent av illamående ut… så han joggade direkt ut och kräktes på toaletten.

Efter matchen bekräftade AIK-tränaren Thomas Mitell att hans forwardsstjärna spelat magsjuk från start. Inte så klokt kanske men väldigt lojalt i ett pressat läge:

"Han blev magsjuk under kvällen men han hade ju en egen toa. Han fick det när han började spy och han ville själv spela. Vi hade ju Jonas Almtorp borta och hade inga fler centrar att tillgå", säger Mitell.

Som även konstaterade att:
"Det (magsjukekräks under match) händer noog en gång per säsong, minst. Jag har själv spelat med magsjuka så det händer då och då".

Att Jonas Almtorp saknades beror enligt uppgift på en skadekänning i knäna. Och som om inte AIK redan hade en lite besvärande skadelista så åkte forwarden Emil Lundberg på en riktig stjärnsmäll kort efter att Castonguay lämnat isen tillfälligt för sina magproblem

Almtunas Jonathan Léman delade ut smällen som sänkte Lundberg. Jag sprang på honom precis när matchen var slut. Han hade en rejäl blåklocka under ena ögat och såg verkligen inte ut att må bra och sa också att det inte kändes något vidare.

Om det är hjärnskakning eller ej kommer ju visa sig men spel fredag bör vara uteslutet hur som helst då han har en misstänkt hjärnskakning och då gäller ju vila i en vecka.

Léman fick matchstraff och AIK fem minuters power play som inte var sådär värst stabilt. Faktum är att Almtuna fick till två vassa kontringar och var riktigt nära mål där. Efter den andra vände AIK spelet och då kom även Christian Sandbergs 3-0 mål.

I tredje tryckte hemmalaget på, reducerade och var någon stolpträff typ från en andra reducering.
Sedan kom den där superträffen som faktiskt började med en miss.

Almtunas Per Svensson (med ett skägg tomten bara måste vara avundsjuk på)  skulle rensa iväg pucken men sköt i luften samtidigt som Erik Nyström kom farande, fick med sig pucken, fastnade på Almtunakeeperns målvaktsklubba, snubbelflög någon decimeter men ändå mitt i allt, möjligen precis när han landade på isen, fick in 4-1 ur snäv vinkel.

Bra första kasse i nya laget får man ju säga… (finns en intervju med honom hör mer där).

AIK bröt i och med segern en fyra matcher lång förlustsvit på bortaplan. Men framför allt så spelade man en rak och effektiv hockey. Mer av det så kommer man klättra i tabellen.

M Christian Sandberg, f

BÄST I ALMTUNA:  Victor Rollin Carlsson, f och Adam Boqvist, b.

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
0-1 (00.55) Anton Holm (Erik Nyström, Filip Windlert)

ANDRA PERIODEN
0-2 (02.28) Eric Castonguay (Erik Nyström)
0-3 (05.45) Christian Sandberg (Jens Jakobs, Jesper Frödén) Spel 5 mot 4

TREDJE PERIODEN
1-3 (04.47) Luke Pither (Viktor Hertzberg, Linus Rotbakken)
1-4 (08.34) Erik Nyström (utan assist)

SKOTTEN I MATCHEN:  28-21 (4-5, 13-11, 11-3)

Citatet
”Vi har åtta heta målchanser emot oss i bara den första perioden. Det är vad vi brukar ha på en hel match. AIK var väldigt samlade och jobbade stenhårt och vi var inte redo att matcha det”
(Almtunatränaren Marcus Ragnarsson till UNT om hur inledningen av kvällen satte tonen för hela matchen)