torsdag 11 januari 2018

AIK höll ut och vann när BIK:s tålamod brast

(AIK hittade en väg att vinna -till slut. FOTO JESPER ZERMAN)

Nils Höglanders skott såg ut att vara inne efter bara någon minut men pucken studsade ut och spelet fortsatte, till dess att Anton Holm gjorde mål efter 3.32. Blev videobedömning, blev inget mål i första läget men väl i andra.

Efter den rivstarten körde AIK fast i BIK Karlskogas kompakta defensiv och länge hängde AIK:s 1-0-ledning och dallrade. Ja ni vet ju, uddamålsledning är inte mycket att hålla i handen i hockey.

(Erik Källgren höll nollan för andra gången. FOTO JESPER ZERMAN)

Men det höll. Erik Källgren höll sin andra nolla för säsongen, AIKs totalt tredje, när han tog BIK Karlskogas samtliga 29 noterade skott.

När BIK Karlskoga inledde tredje perioden med lagstraff för något som skreks från båset redan en minut och två sekunder in började gästerna tappa både tålamodet, humöret och spelet i jakten på en kvittering.

Jesper Frödén drogs omkull i ett friläge med knappt fyra minuter kvar att spela. Jens Jakobs gjorde sin patenterade straff och satte den (som han oftast gör).

BIK Karlskoga plockade målvakten varpå Marcus Fornell, lånet från Lindlöven som gjorde sin andramatch i AIK och gjorde sitt första mål i AIK-tröjan när han skickade in 3-0 i tom kasse.

(Marcus Fornell jublar efter sitt 3-0-mål. FOTO JESPER ZERMAN)

Vet inte varför men någonstans där brast det för BIK Karlskogas lagkapten Mikael ”Daggen” Eriksson som fick 2+10+20 och därmed fick lämna isen för abuse of officials, dvs några mindre väl valda ord till domaren.

AIK kunde då avsluta kvällen med 4-0 av Eric Castonguay så det ser ur som stor AIK-dominans om an kollar på slutsiffrorna men det var det ju inte alls.

Det var jämnt, lite slätstruket och för att vara BIK Karlskoga väldigt lite hetta även om det spårade lite på slutet. Men man måste ge BIK att de kämpar, som fan.

AIK-spelare stod gång efter annan och vispade med sina klubbor i gröten av vitklädda motståndare och lyckades inte hitta varken runt och in eller få ner pucken och ta sig in framför mål förrän på slutet när det kändes som det mest var BIK:s kollaps som gav tre mål till.

(Är tufft att ta sig förbi BIK:s kompakta försvar.. FOTO JESPER ZERMAN)

Sprang på Christian Sandberg efter matchen. Blir borta någon vecka till eller två trodde han.

XXX

Anton Holms mål var hans sextonde för säsongen. Med det ligger han två mål efter jättetalangen Jonathan Dahlén (18 mål på 27 matcher) och SSK:s norrman Thomas Valkvä Olsen som även han nätade ikväll, igen och nu står på 19 mål på 32 matcher.

XXX
AIK gick genom segern, samtidigt som Almtuna nollades (0-4) mot Björklöven och Leksand fick nöja sig med en poäng mot Tingsryd, upp på tredje plats i tabellen. AIK står på samma poäng som Almtuna (57 pinnar) men har plus 19 i målskillnad medan Almtuna står på minus fyra. Och det är tajt värre nu i tabellen så de där tre målen som rasslade in på slutet kan bli väldigt värdefulla.
Gapet upp till Timrå på andra platsen är nu sex poäng och gapet upp till serieledarna Leksand  är nu sju pinnar för AIK

AIK – BIK KARLSKOGA -  (1-0, 0-0, 3-0)