Ljumskskador är vanligt bland hockeyspelare. En del går att fixa, andra blir aldrig tillräckligt bra. Här är en spännande story i just det ämnet-tycker jag.
(Byron Ritchie fick ordning på ljumskarna - till slut. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)
Ljumskproblemen förstörde en hel säsong. Det snackades om att karriären var över.
Då vände sig Byron Ritchie till AIK:s och Tre Kronors läkare Björn Waldebäck.
– Operation som han gjorde räddade definitivt min karriär. Han gjorde ett kanonjobb, säger Modoforwarden tacksamt.
Ljumskproblemen började tidigt hösten 2009. Byron Ritchie gjorde under vintern två operationer i Finland för att bli av med skadan men inget hjälpte.
– Ljumsken blev aldrig bra. Jag kände hela tiden att något var fel och efter ett par veckor hade jag jättesvåra smärtor igen på samma ställe. Läkaren som hade opererat sa att det var normalt men tiden gick och jag kom inte tillbaka. Jag kunde inte åka skridskor som jag borde kunna och det kändes som att något hade gått snett igen.
Hur förklarade läkaren det?
– Han hade svårt att tro mig och kunde inte förklara varför det inte blev bättre, säger Ritchie.
Men när han fick kontakt med ortopeden Björn Waldebäck, som även är AIK och Tre Kronors läkare, upptäcktes något märkligt.
– Jag kunde inte se på något sätt att det var någon operation gjord, säger Waldebäck.
Han bedövade och provocerade först den sena som uppgavs vara opererad.
Det gav inget resultat.
Nästa steg blev en magnetröntgen av ljumsken:
– Men vi såg inga tecken på att det hade gjorts någon större operation då heller och eftersom jag inte med säkerhet kunde säga att han var opererad berättade jag för Byron att jag kunde göra om operationen som de tidigare läkarna hade sagt att de hade gjort, berättar Waldebäck.
Hur säker var du på din sak?
– Man vet aldrig vad som kommer synas när man öppnar ett operationssår. Så jag sa till honom att är senan opererad då är allt bra, då syr jag ihop bara. Men ser jag att det inte är gjort någon operation eller att de inte har gjort den tillräckligt stor så kommer jag att göra om operationen.
Hur såg det ut när du öppnade såret?
– Vi var två ortopeder som jobbade och ingen av oss såg några tecken på att det var opererat, då gjorde vi om operationen.
Kan ni ha gått in vid sidan om den första operation som sades vara gjord?
– Nej, vi snittade upp exakt längs det gamla ärret. Man hamnar ingen annanstans än på samma ställe då, säger Waldebäck.
Han har svårt att förklara varför det inte syntes några spår av någon tidigare operation – som det borde ha gjort.
– Man kan gissa men det blir bara spekulationer.
Byron Ritchie vet inte vad han ska tro. För honom är det viktigaste att Waldebäcks operation räddade hans karriär:
– Allt är ett stort mysterium men jag vill inte tala illa om de finländska läkarna heller. Jag är bara tacksam för att Björn (Waldebäck) ville träffa mig och att han äntligen kunde ge mig hjälp att fortsätta spela.
Räddade Björns operation din karriär?
– Det gjorde den - definitivt.
- Ritchie flyttade säsongen 2009-2010 till KHL-klubben Dynamo Minsk. Fick en skada, överbelastade ljumskarna fick problem med dem och spelade bara 12 matcher.
- Han tog, efter rekommendation från andra spelare, kontakt med läkare i Finland under hösten och gjorde en första operation 19 oktober 2009 i Finland. Läkarna sägs då ha skurit av en sena och flyttat den till ett fäste på bäckenbenet, vilket är standard vid operationer av ljumskskador.
- Men inget blir bättre och efter två veckor har Ritchie svåra smärtor igen. I slutet av december 2009 gör han en ny operation, hos samma läkare som tidigare i Finland. Sätter nu in en väv i bukväggen som ska stärka magmusklerna och underlätta även för ljumskarna. Men inget blir bättre och Byron Ritchie kan inte ens åka skridskor.
- Han kör rehab i Minsk resten av säsongen. Flyger ett par, tre gånger under vinter tillbaka till de läkare i Finland som har gjort operationen. Har även telefonkontakt och förklarar att han inte blir bättre. De finländska läkarna kan inte förklara varför problemen är kvar.
- Svenska landslagsspelare tipsar Ritchie om Tre Kronors och AIK:s läkare Björn Waldebäck. Ritchie kontaktar Waldebäck i början av mars. Efter en dialog om skadan gör Waldebäck ett stresstest och en magnetröntgen av de sena som sägs vara opererad. Men senan reagerar inte som den borde och i magnetröntgen syns inga tydliga spår av en operation.
- Waldebäck öppnar operationssåret för att titta på senan med en kollega. Men de ser inga tydliga spår av operation nu heller.
- Waldebäck gör då om samma operation som sägs vara utförd i oktober hos de finländska läkarna. Han skär av samma sena och flyttar den till ett nytt fäste på bäckenbenet.
- Läkningen drar igång direkt och Ritchie skriver 14 juni på ett kontrakt med Modo som sträcker sig över den här säsongen.
- Han jobbar sedan hela sommaren med en fysioterapeut hemma i Vancouver för att bygga upp styrkan runt musklerna i magen och ljumsken och för att bryta ner ärrvävnaden och komma igång igen.
- Ritchie som trodde att karriären var över är idag en av Modos viktigaste spelare. Han jobbar förebyggande i tre timmar före varje match med att värma upp, stretcha och på olika sätt förbereda ljumskarna för det slitage som blir under matcherna.
3 kommentarer:
Varför ska AIK:s läkare hjälpa spelare i andra lag? Känns väldigt tveksamt om du frågar mig. Hade varit bättre han ordnat så att Ritchie inte kunnat spela mer den här säsongen. Var är klubbhjärtat någonstans????
Jag hoppas du skämtar Erik. Är ytterst tveksam till att AIK's läkare är heltidsanställd ut av just AIK eller för den delen Tre Kronor. Skulle ha neka att behandla andra fans då med? Snacka om trångsynt bakåtsträvare.
Erik och Pete: ja det funkar inte så. Waldebäck är inte heltidsanställd utan jobbar typ jämt och opererar så många att jag blir helt matt bara vid tanken. Han är bra på sitt område så det är inget märkligt att han gör så här. Han jobbade ju för SSK i några år innan också så för hans del är det mer kärleken till sporten än en förening som styr och läkaren har alltid en skyldighet att hjälpa de som vill ha hjälp, oavsett klubbtillhörighet. Skulle vara mycket märkligt om han nekade någon det.
Det intressanta här är ju den fejkoperation som Ritchie verkar vara utsatt för i FInland. crazy
Skicka en kommentar