söndag 8 maj 2022

BHG Sverige vs Finland 4-3 - sista testet innan VM

Sverige vann med 4-3 mot Finland i avslutningsmatchen tillika genrepet inför VM under söndagen. 
FOTO www.hockeymedmariehallman.se


Tre Kronor vann mot Finland i Beijer Hockey Games med 4-3 och vann därmed genrepet inför VM som börjar den 14 maj för Sveriges del. En match med lite blandade intryck.
 
Sverige inledde starkt med två mål, det första av Max Friberg och det andra av Joakim Nordström Finland kom igen starkt i slutet av första och början av andra. Sedan var det lite jämnare ett tag men Sverige var starkare på slutet och vann välförtjänst.
 
Här är några tankar om hiss, diss och lite annat i matchen:HISS:
Matchinledningen!  Det tog bara 50 sekunder för Max Friberg att inleda målskyttet och ge Sverige ledningen. Joakim Nordström fyllde på med 2-0 efter 5.01 spelat. Då var det rakt fram och pang på. Humöret på läktarna var på topp. Det slog an tonen väl. Gillas!
 
Anton Bengtssons fysiska spel!
Det är ju inte jättemycket kamp mellan lagen i en sådan här match men Anton Bengtsson jobbade som alltid föredömligt i det fysiska spelet och det är väl det mest oglamorösa man kan göra men lagkamraterna lär uppskatta det även om de stora rubrikerna uteblir.
 
Rasmus Asplund!
Två assist - vid 1-0 och 3-2. Och vilken fin framspelning det var vid just 3-2. Kellman placerade sig fint vid första stolpen, Asplund hade tålamod, höll i och skickade en passning som skar igenom det finländska försvaret och landade perfekt för ett direktskott av Kellman. Läckert!
 
Joakim Nordström!
Är rejält taggat inför VM och det både syns på isen och hörs på hans tankar inför mästerskapet. Jag glömde säga till honom att jag högaktar honom för att han lämnade många miljoner på bordet och klev ur sitt kontrakt med CSKA Moskva för några månader sedan då han kände att han inte kunde vara kvar med tanke på det Rysslands pågående aggressionskrig mot Ukraina. Så jag hoppas du läser det nu Joakim! Han har ett så makalöst driv och sådan enorm integritet. Han kan definitivt vara det lok som behövs för att dra och elda på övriga i VM till en medalj. Lyssna gärna på vår intervju.
 
 
DISS:
Dippen! Om Sverige fick en fin inledning av matchen fick Finland en kalasdito på andra då Sakari Manninen gjorde sitt andra mål i matchen efter 1.24 när han stänkte upp pucken i nättaket. Det var en rejäl dipp där i andra halvan av första perioden och första halvan av andra perioden. Sedan vände ju Sverige tillbaka igen och vann så småningom men de där dipparna har man inte råd med internationellt.
 
Varför inte mer av Elmer?
Jag hade gärna sett att unge stjärnskottet Elmer Söderblom fått spela mer. Han fick mer speltid i slutet av matchen men varför inte gå all in och ge honom fullt förtroende? Det här är ändå en turnering som gäller nada när det gäller slutställning, ingen minns ändå i framtiden hur den slutade, men turneringen gäller desto mer när det gäller att visa upp sig inför VM och som i Frölundaspelarens fall när det gäller att få internationell rutin även på seniornivå. För visst ska han väl med till VM?
 
OCH LITE ANNAT:
Väldigt mycket barn på läktaren. Helt rätt! Det är barnen som är svensk hockeys framtid och det är bara ösa på med kids som dessutom tjoar och skriker oavsett hur det går på isen.
 
Fågel, fisk eller mittemellan?
Oklart! Jag tycker det känns svårt att se i dag var Tre Kronor står inför VM. De här Eurohockeytourmatcherna är ju mest vänskapliga i sin framtoning, det byts spelare in och ut och som vanligt så vet man inte förrän en bra bit in i VM hur det slutliga VM-laget ser ut.
Detsamma gäller ju övriga tänkta topplag i VM så den här matchen i Globen får man ta för vad den var, ett genrep ja men ingen större värdemätare egentligen. Men spelar alla med samma glöd som Joakim Nordström i VM så blir det bra.
 
Citatet: 
"Trött? Nej bara lite anfådd!"
(Buffalostjärnan Rasmus Dahlin till SVT efter första perioden, apropå att han spelade sin första match på stor is på ett bra tag.)
 
 
MATCHFAKTA SVERIGE vs FINLAND 4-3 (14-7, 12-6, 8-6)
 
MATCHEN: MMM+
MÅLVAKTERNA: Magnus Hellberg, SWE 84,21% vs  Harri Säteri, FIN 88,24%
DOMARE:  Oldrich Hejduk, Daniel Prazak
 
BÄST I TRE KRONOR
MMM Rasmus Asplund, f
MM Rasmus Dahlin, b, Joakim Nordström, f
M Emil Bemström, f , Oliver Ekman Larsson, b
 
BÄST I LEJONEN:  Sakari Manninen, f, Harri Pesonen, f, Teemu Hartikainen, f
 
Officiellt matchfakta finns här:   https://stats.swehockey.se/Game/Events/628836
 
 
 

Inga kommentarer: