lördag 6 februari 2021

Matchtankar DIF vs Växjö 2-3 Mönster och sviter är till för att brytas

Djurgården inledde starkt i första men dippade som så ofta i andra och var lite mittemellan i tredje. Och ja det här är ett mönster som går igenom även i statistiken.

Det håller inte om DIF vill gå till slutspel och det håller inte om man vill hålla de som desperat jagar underifrån bakom sig.

Om man kollar på hur Djurgården presterar i perioderna (här finns alla siffror över vunna perioder https://stats.swehockey.se/Teams/Statistics/WonPeriods/11450)  så är DIF näst bäst i klassen i första perioden. Rögle toppar  men DIF har vunnit första perioden i 18 av 40 matcher. (Sedan har vi mardrömssviten där motståndarna nätar först men den tar vi längre ner i texten).

I period två är DIF plötsligt nere i källaren, näst sämst och har bara lyckats vinn åtta andraperioder av de 40 som man har spelat.

I tredje är DIF lite mittemellan. Femma med 17 vunna tredjeperioder av 40 spelade men..vad hjälper det om man vinner tredjeperioden när man redan står på hälarna och måste jaga – och inte alltid lyckas – ta sig ifatt.

I den här matchen var det mållöst i första – där DIF i kraft av ett mycket bättre spel borde ha kopplat greppet men inte lyckades överlista Erik Källgren i Växjömålet trots att man fick en straff som Dick Axelsson tog men inte fick in i mål.

Den här gången blev det delad pott i mittenperioden, 1-1 efter att Fredrik Karlström och Dick Axelsson nätat (kvitteringen efter en genialisk pass av Tom Nilsson.)

I tredje kopplade Växjö greppet då Emil Pettersson gjorde 2-1 och just Växjö är näst bäst i SHL just nu på att vinna tredjeperioderna, har vunnit 20 av 42,  så att ha dem före sig när man går in i tredje är ett dåligt omen. Och även om DIF kvitterade så dödade Emil Pettersson snabbt det hoppet med en snabb replik på Bobby Nardellas kvittering till 2-2.

Emil Pettersson är från Ånge, ja det ligger långt ifrån Växjö och är väl mest känt för att det är där nattågen till Norrbotten kopplar om vagnar där, det är en sådan knutpunkt som SJ använder för att skicka en del tåg till Stockholm, andra ner mot Göteborg. Sedan kommer det ett gäng fina hockeyspelare därifrån. Samuel Påhlsson är en av mina favoriter men Emil Pettersson kan säkert bli en längre fram. Emil gjorde sitt 21:a och 22:a mål för säsongen mot DIF.
I Emil har Växjö en riktig match vinnare. Han är glödhet, toppar både skytte och poängligan i SHL med sina 22 mål och 23 assist, dvs totalt 45 poäng.

Det finns fler måltjuvar i Växjö. Smålandslaget har fem spelare bland topp 25 i poängligan. DIF har ingen. Växjö har tre spelare bland topp 25 i skytteligan. DIF har ingen.
Visst är det bra att ha en stark bredd och det har DIF men nu måste någon kliva fram om inte det där tåget där Malmö, Brynäs, HV, Linköping och Oskarhamn just nu har hellrides (det skiljer två (!) poäng mellan tian HV71 och jumbon Brynäs i den haltande tabellen) ska få en passagerare till.

***********

!!!!!PASSNINGEN: Växjö hade gjort 1-0 och mer och mer ut att ta över tillställningen i andra perioden.
Då levererade Tom Nilsson en riktigt fin passning, från sargkanten nere vid Växjös bås, in i mitten av isen där Dick Axelsson tog emot, kom fri och skickade pucken upp i krysset så att det klingade i ramen. Fin revansch för den mindre lyckade straffen.
Ett minst sagt välbehövligt mål som dock inte räckte.

***********

????? DJURGÅRDENS STRAFFACIT (så här långt):
Tom Wandell blev nerdragen mitt i ett avslut i slutet av första perioden. En gyllene biljett för DIF att göra matchens första mål trots att det var Växjö som hade power play. Dick Axelsson tog straffen, dribblade lite på väg fram men lyckades inte överlista Erik Källgren i gästernas mål.
Nu har ju inte straffar varit någon stark gren för DIF denna säsong.
Djurgården har varit inblandade i två straffläggningar, har vunnit en, då avgjorde Linus Andersson.
Linus har lagt två straffar i straffläggning i vinter, mot Rögle (där han avgjorde och mot Leksand)
Jacob Josefson har lagt och satt tre straffar under ordinarie speltid, är hundraprocentig där.
I övrigt har fem spelare fått förtroende att lägga straffar under en straffläggning så här långt: Rhett Rakhshani (två straffar), Dick Axelsson (en straff utöver dagens i spelet) Alexander Holst och Manuel Ågren utan att göra mål.

***********

SIFFRAN: 7.
Sju raka förluster nu. Sju raka torsk på hemmaplan och som inte det är nog så har DIF fortfarande inte lyckats vinna vid full tid när motståndarna gör första målet.  Märkligt.

***********

KVÄLLENS DEBUT: Nye forwarden, Ryan Stoa, anslöt från HV71 i veckan. Nu gjorde han debut och var uppsatt i en kedja med Rhett Rakhshani och Dick Axelsson.
Han landade på 19,32 i istid, hade ett skott utanför mål, noterades för en tackling och vann samt förlorade en tekning.
Han skulle klacka men fick inte med sig pucken vid ett av Växjös mål men revanscherade sig genom att skymma fint när DIF gjorde 2-2. Är stor i kroppen så just det sistnämnda blir nyttigt för DIF.

***********

VÄXJÖS MÅLVAKTER: Erik Källgren (startade i dag) och Viktor Fasth har både förlutet i AIK och båda brukar vara lite extra superdupertaggade när de möter DIF.  Källgren drog längsta strået i kväll och jag ber om ursäkt för extra salt i såren här för alla DIF-fans men jag tror han var lite extra glad över denna segern.

***********

Citatet:
Det är fascinerande hur bra vi kan vara ibland och hur dåliga vi kan vara ibland. Allt börjar med långa byten, då kommer vi fel i egen zon, orkar inte och sedan blir det pannkaka av alltihop, så vi måste ta kortare byten så går det bättre.”
 (Djurgårdsforwarden Dick Axelsson analyserar skillnaden mellan första och andra perioden i pausintervjun med C More. Dick berättade också att man i laget pratat mycket om att vilja ha pucken och tyckte det var fler som ville ha det nu. Det låter ju hoppfullt i alla fall. Ska DIF vända detta måsta alla vilja spela som o varje match är den sista)