fredag 17 december 2021

HISS och DISS efter Almtuna vs AIK 4-2: Det finns något där men inte tillräckligt eller genom hela matchen

Foto Jesper Zerman.

AIK gjorde en bra period borta mot Almtuna. Men en bra period och ett mål räcker sällan.
Här är lite tankar från AIK:s 2-4 förlust mot Almtuna på Upplands Bilforum Arena i Uppsala:
HISS
Valdemar Johansson!
Den artonårige AIK-forwarden, som är född i Bälinge strax norr om Uppsala och har fått sin första hockeyfostran i Almtuna, höll sig framme och gjorde 1-1 målet då han hivade iväg pucken i skäret. Och gjorde därmed sitt första mål i HockeyAllsvenskan. Joa Hellsten, som har bättre koll än jag på killen, kommenterade på twitter att Valdermar är mycket lovande. Kul, det behöver AIK.
Valdemar var även framme och fick in en puck i andra perioden men det målet dömdes bort pga hands, då Valdemar låg på isen och lyckades veva in pucken ansåg domarna efter en videokoll.

Sahlin och Andrén
Jag dissar ju båda målvakternas inledning men tycker att de båda även spelade upp sig rejält allt eftersom tiden gick och gjorde flera fina räddningar när de väl hade fått känna på lite puckar. Kunde helt klart ha blivit fler mål i den här matchen om inte målvakterna och då framför allt Andrén hade klivit fram i andra och tredje perioden

DISSEN
.1-1 i ringrost! AIK ställde Alexander Sahlin i mål, Almtuna sin nye keeper Viktor Andrén som kom från Brynäs i veckan. Gemensamt för de båda var att de knappt spelat en match den här säsongen och det syntes vid lagens vardera första mål får man väl säga då båda målen var släng ivägpuckar.  Förståeligt på sitt sätt, står man sällan finns inte tajmingen där och Almtuna måste få igång Andrén samtidigt som AIK måste lufta ”Salle” också.

Sargtrubbel!
Nog för att Upplands Bilforum Arena (eller Gränby ishall som den hette en gång i tiden) är från 70-talet men nu får Uppsala kommun slanta upp lite så att plasten på sargen håller ihop. Tur att domaren såg den bit som stack ut som ett halvlångt spjut innan någon skar sig på den vassa plasten. Vaktmästaren gjorde vad han kunde, skar av biten som stack ut men såg fortfarande vasst ut så nja. Upp med slantarna Uppsala kommun.

Tekningarna?!
Är en viktig del i ishockey men där går det inget vidare för AIK just nu är sämst i ligan på att vinna tekningar. Det straffar sig, som vid Almtunas 3-1 mål. Vinner man tekningar så har man initiativet, nu är det jaga, jaga, jaga som gäller på grund av förlorade tekningar.

FRÅGETECKNET:
Alexander Deilert
Länge sedan Alexander Deilert spelade match nu. Den spelskickliga backen var senaste på isen den 19 november och har nu missat nio matcher och kommer missa fler berättade tränaren Anton Blomqvist (lyssna på intervjun) efteråt. Synd. Han skulle verkligen behövas på isen.

FRÅGETECKNET 2:
Maksim Semjonovs!?!
 Gjorde ett av AIKs två mål och har därmed gjort ett mål per match under sina två matcher för AIK. Han är kreativ, fräck, tillför energi men efter matchen kom han släpandes på två trunkar och berättade när jag frågade varför att han var på väg hem nu. Han är ju i AIK på lån från Lindlöven som har lånat ut honom i två matcher. Maksim sa att ”målet är såklart att ta mig vidare till HockeyAllsvenskan nu” men konstaterade också att om han får ta sig vidare här och nu är något som klubbarna avgör, det är inte hans händer.

MÅLVAKTERNA: Viktor Andrén, Almtuna 92,59 % och Alexander Sahlin, AIK 83,33 %