onsdag 19 januari 2022

Hiss och diss efter AIK vs Mora 1-2: Bra start - soppatorsk på slutet.

AIK kom från 20 dagars coviduppehåll, Mora från en matchtät period där Dalalaget nu gjorde sin femte match på en vecka. Det var upplagt för temposkillnad mellan lagen men var det inte - i början. I tredje blev det desto mer tydligt vilka som hade energi kvar och inte.

AIK avslutade ju 2021 med fyra raka segrar. Sedan kom covid och Gnaget har inte fått spela förrän nu, så hemmamötet i kväll mot Mora var första matchen sedan den 30 december.Hemmalaget inledde bra trots lite trubbigt passningsspel och ett otajmat powerplay och vann skotten i den första mållösa perioden med 12-4. Skotten jämnade ut sig i andra där AIK tog ledningen tidigt. I tredje var det Mora som fick en kanonstart och kvitterade (1-1).
Mora tog sedan ledningen med 2-1, fick spela pp i fem minuter när Eric Norin fick matchstraff efter en charging. AIK försökte gasa ikapp sista minuten men det gick inte och det blev förlust 1-2.

Här är lite utvalda tankar från AIK:s 1-2-förlust mot Mora på Hovet:

HISS
OSKAR MAGNUSSON!
Gillar hans kreativitet! Vid 1-0 målet i inledningen av andra ser han till att skapa sig tid, är lite småfräck och fintar ett skott mellan benen på Ward innan han dra pucken till vänster om Moramålvakten i stället. Sånt gillar jag.

PAVEL KHOMCHENKO!
Var på rejält spelhumör. Gjorde en minst sagt stark räddning när Daniel Ljunggren kom fri i mitten av andra och var i övrig het på det mesta. Men. Hade också osannolik otur när pucken vid 2-1 studsar via hans kropp över axeln och ner bakom ryggen. AIK-målvakten försöker lägga sig på den men en Mora spelare hinner före och petar in den. Snacka om surt.

AXEL WEMMENBORN!
Gjorde ett försök att kvittera, i underläge. Jag gillar hur han tänker. Lyssna gärna på intervjun med honom.

DISSEN
SILA MYGG OCH SVÄLJA KAMELER
Gillar inte att gnälla på domarna men att man inte ser klara slashingutvisningar stör mig en hel del. Handlederna är ändå värda att skydda tycker jag.

SOPPATORSK
Kan man tyvärr säga att AIK fick i tredje. Mora kom ut med hög energi, kvitterade snabbt och byggde vidare på det och vann skotten i tredje med 22-7 (!).  AIK som jag tycker var bra i första och andra tappade det mesta: fart, energi, driv och inte minst huvudet. Det blev lite utvisningsbonanza där på slutet där det ena följde det andra. Att domsluten inte gick med (ett understatement) får man leva med oavsett om man gillar det eller inte och det blev energitapp, pyspunka och soppatorsk i helt fel läge (är väl aldrig rätt läge men ni hajjar).

HUNDRADELAR? TUSENDELAR?
Malte Setkov sköt ett fint mål i slutet av första perioden, dock försent enligt domarna som gjorde washout både på isen och efter videokoll. Snacka om surt för dansken som därmed snuvades på ett fint tredje mål för säsongen. Skulle vara kul att se exakt hur lite som skiljde från att vara ett mål. Så nära men ändå inte.

RÄDDNING PÅ MÅLLINJEN
Var nära att Erik Hjorth gjorde 2-0 och därmed mål i sin debut med dryga fem minuter kvar av andra men en Mora spelare vid namn Ola Strandell hann fram och rensade undan pucken som låg lös bakom Mora målvakten. Fredric Weigel ska ha kredd för att även han kastade sig fram för att slå in den men Strandell var millimetern före. Mål där hade ändrat matchbilden rejält tror jag, nu fick Mora lite extra energi.

FJÄRDE GÅNGEN GILLT
Nu har AIK mött Mora fyra gånger, det vill säga samtliga möten som är mellan lagen under grundserien.
Gnaget vann det tre första med 5-1(borta)  respektive 3-2 (borta) och 2-1 (hemma). Sjunkande kurva på framför allt mål framåt kan man konstatera så kanske var det logiskt ändå att möte fyra slutade 1-2. Eller nä inte logiskt men det följer kurvan.

MÅLVAKTERNA: Pavel Khomchenko, AIK 95% och Matteus Ward, Mora 96,97 %