söndag 4 december 2022

Lilla söndagslistan: Tajtare, snabbare, bättre men inte tillräckligt

Foto Marie Hallman/ hockeymedmariehallman.se

Det är svårt att se var AIK står egentligen. Det blandas ganska rejält i matchtombolan och den här söndagseftermiddagen gjorde Gnaget en ganska bra match.

Man möter serieledarna som är i hysterisk form och lyckas ändå utmana dem rejält. Så potentialen finns där men det verkar vara svårt att få till det där sista som gör att man är skäret före istället för efter. här är några tankar om AIKs 2-4 förlust mot Modo.

RÅTTAN!
Var på isen, ja legendaren Rolf Råttan Edberg alltså. Detta inför matchen då AIK hyllade Börje Salming och då Salmings ALS stiftelse även kunde berätta att just ”Råttan” utsetts till ambassadör för stiftelsen. Rolf Råttan Edbergs hustru gick bort i ALS för fyra år sedan så han vet hur fruktansvärt det är med ALS för såväl den som dör av sjukdomen som den insjuknades familj. Så all värme och kärlek till dig ”Råttan”.

MÅLVAKTSSKADA
AIK har haft Niklas Lundström som startmålvakt i de flesta av sina matcher men mot Modo på Hovet fanns han inte ens med i laguppställningen. Enligt C More på grund av en skada. Endre fick således starta med lovande 04:an Kevin Reidler inlånad från J20. 
Jag har ingen vidare koll på Reidler men han är draftad av Ottawa så något finns det väl där som en av scouterna på läktarna konstaterade (när jag frågade om de hade koll).

TÄNK OM AIK kunde….
AIK var fullständigt under isen de två första perioderna  i fredags när man förlorade med 4-6 borta Västerås men AIK är ju inte AIK utan att det svänger både i och mellan matcherna. I söndagens match mot Modo hemma på hovet fick hemmalaget upp farten ordentligt i andra perioden, snurrade runt, pressade på, var nära och till slut så kom kvitteringen till 1-1 efter ett slagskott av Flood följt av att Oskar Magnusson vevade in returen. 

Jag tycker även att AIK gjorde en bra tredjeperiod sett till energin i spelet både offensivt och defensivt även det inte räckte. Men framför allt så funderar man ju...tänk om AIK kunde hålla denna intensitet lite oftare?! Då skulle läget nog se annorlunda ut.

KNUFF O BUFF
En hel del smågruff i matchen, framför allt i andra perioden där det till slut blev lite knuff och buff och diskuterande efter i stort sett varje avblåsning.
Kan ju tyckas fånigt men jag gillar ju ändå att det finns en energi lagen emellan, att man är irriterade på varandra. Att det är mycket som spelar roll.

SKAM DEN SOM GER SIG
Gästernas Helmer Styf (son till Pär Styf) hade siktet inställt, han skulle bara fram till målet. 18-åringen utmanade, tappade pucken, ramlade men lyckades ändå krångla sig förbi först Erik Flood och sedan Oscar Nord innan Modojunioren kom fri med Endre och satte pucken högt. Målet var Helmer Styfs första i Hockeyallsvenskan, var till och med hans första poäng i ligan så snacka om att göra det snyggt också.

MODOS MONSTERSVIT
Modo kom med en imponerande segersvit till Hovet, då man hade elva vinster på rad i bagaget inför söndagens match. AIK var inte helt borta från att bryta den sviten men Modo var bättre i avsluten, lite vassare i uppspelen och har spelare – som juniorerna Helmer Styf och Jacob Norén – som kan kliva in och göra det oväntade och är nu uppe i tolv segrar på rad. Starkt.

LITE TAJTARE
Det var målkalas i lagens två första möten uppe i Örnsköldsvik. AIK vann första matchen, 6-5 efter straffar. I andra mötet körde Modo över helt och vann med 7-0.
När AIK och Modo nu även fick mötas på Hovet så blev det en både spel och målmässigt betydligt mer jämn match än senast. AIK var inte långt i från att åtminstone kvittera men gästernas fjärde mål satte punkt för matchen med två sekunder kvar till full tid.

Tajt är det även i tabellen där AIK har halkat ner från slutspelsplatserna och nu är elva på samma poäng som Vita Hästen som dock har ett måls bättre målskillnad. Tufft läge men AIK har samtidigt sex poäng upp till sexan Mora, sjuan Västerås och åttan Östersund och med lite mer än halva säsongen kvar så kan allt hända.

MÅLVAKTER: Claes Endre, AIK 83,33% och Kristers Gudlevskis, Modo 93,55%

SOM SAGT VAR (i C Mores sändning)
”Det blir mycket känslor, det ska det vara i hockey”
(AIK-forwarden Oskar Magnusson buffas och knuffas gärna)

BÄST I AIK: 
MMM Daniel Muzito Bagenda, f
MM Oskar Magnusson, f,
M Claes Endre, mv

BÄST I MODO: Kristers Gudlevskis, mv, Helmer Styf, f,  Josef Ingman, b,


Inga kommentarer: