onsdag 11 januari 2023

Lilla onsdagslistan: Proppen ur eller kanske Rogereffekten?

AIK-spelarna jublar efter 4-1 borta mot Almtuna. FOTO MARIE HALLMAN/ HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE

AIK är inne i ett fint stim och fortsätter klättringen upp mot topp sex efter fjärde raka segern och 4-1 borta mot Almtuna. Här är lite tankar om matchen i Uppsala på onsdagskvällen:

CLASSE!
Claes Endre gjorde sin femte match från start mellan stolparna, även fast Niklas Lundström är tillbaka i spelbart skick och fick vara backup.
En välförtjänst chans då han bara släppt in två mål på de tre senaste matcherna inför onsdagskvällens match.
Mot Almtuna bjöd Classe på några fina räddningar redan i den första perioden och med hjälp av lagkamraterna – som inte alls släpper lika många vassa chanser emot nu som man gjorde tidigare under säsongen – så gjorde han en fin match rakt igenom och har nu alltså fina tre insläppta på fyra matcher (1-0-1-1)

SVITEN
AIK har haft det tufft överlag den här säsongen men framför allt har man ju haft svårt att vinna borta. Men nu verkar vinden ha vänt. Efter tolv raka bortatorsk blev det ju straffvinst mot Tingsryd den 18 december, förvisso följt av förlust borta mot DIF men sedan vinst efter straffar borta i streckmötet den 4/1 mot Kristianstad följt av vinst på onsdagskvällen mot Almtuna med 4-1.
Hockey är ett mentalt spel och varje vinst bygger självförtroende. Förluster kommer komma men nu kanske AIK har skakat av sig den värsta bortaångesten.

FOTO MARIE HALLMAN/ HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE

NORD!
Oscar Nord har aldrig varit någon superflashig spelare men han tuggar på.  Gjorde ett mål på 47 grunderiematcher under sin första säsong i AIK (18/19). Säsongen efter var det nio på 48 grundseriematcher, därefter elva mål på 50 och förra säsongen elva mål på 51 grundseriematcher. I år är han – efter AIKs 1-0-mål mot Almtuna på onsdagskvällen - redan uppe på 14 mål och känns tillsammans med Daniel Muzito Bagenda som en av AIKs mest stabila spelare och målskyttar.

AJAJAJ
AIK:forwarden William Ignberg Nilsson drog på ett skott som täcktes av Almtunas lagkapten Marcus Karlsson. En täckning som tog riktigt illa. Karlström kom knappt av isen men kämpade sig till slut ner mot det egna båset. Det gör ont ibland att spela hockey. Och Karlström kom till slut tillbaka i spel igen. Väl kämpat!

SNABBSTART
Nord gjorde sitt 1-0-mål efter 33 sekunder av andra. Richard Gynge gjorde 2-1 efter 1.34 av tredje. Bra boost för självförtroendet att starta perioderna med mål såklart. I tredje fyllde AIKs Christoffer Björk dessutom på med 3-1 två minuter efter tvåan då han slog in sin egen retur och firade mot plexit vid AIK-följet på kortsidan. Björk som är inlånad från hockeyettanlaget Kalix HC.

PROPPEN UR ELLER KANSKE ROGEREFFEKTEN?
För en månad sedan  hade AIK garanterat förlorat den här till en början jämna matchen. Då hade man varit stressade, pressade och kramat klubban allt hårdare för varje förlorad minut och så hade man förlorat.
Nu spelar man med ett helt annat kroppsspråk, en större pondus, mer avslappnat och mer kreativt
Att Almtuna kvitterade var inte stressande på samma sätt som tidigare den här säsongen, det såg mer ut att vara jaha då jobbas det vidare.
Vinster bygger självförtroende så självklart är det en god cirkel där en vinst ger bra spel som ökar chanserna till ny vinst osv.
Men Roger Melin kom till AIK för fem matcher sedan. Det har blivit vinster i fyra av dem.
Man kan ju inte låta bli att ana en viss Rogereffekt.
Kanske inte direkt på spelarna då han har jobbat mest med ledarteamet och inte så mycket med spelarna men kanske har han även fått Anton Blomqvist att tagga ner stress och spänningsmässigt lite och då fortplantar ju det ner sig till laget.
Jag vet inte men man kan ju som sagt inte låta bli att känna att Melin ändå har viss betydelse i den här vändningen.

CITATET:
”Det var en dubbelstyrning ett bra skott från blåav Fille (Filip Vindlert), för en gångs skull sköt han inte i huvudhöjd… nä men en bra styrning sedan av Zion (Nybeck) på skridskon på mig och in, det var skönt”
AIK:s målskytt i andra perioden, Oscar Nord, med en fin liten passning i CMores pausintervju till lagkaptenen Vindlert.

MÅLVAKTERNA: Viktor Andrén, Almtuna 84 %  och Claes Endre, AIK 96,97 %