söndag 21 januari 2024

William Ignberg Nilsson ”Man svävar på moln - det är adrenalin och endorfin i hela kroppen”

William Ignberg Nilsson efter derbysegern nummer två av tre för säsongen. Foto: Marie Hallman/hockeymedmariehallman.se

Det var Djurgården som hade hemmamatch men det var AIK som verkade tända till mest av inramningen, inte minst alla buropen. Zion Nybeck, som nu har nätat i sex derbyn i rad, inledde målskyttet med ett tidigt 1-0-mål i början av första perioden. I den andra plockade William Ignberg Nilsson ner en puck med nyckelbenet och körde sedan slalom genom Djurgårdsförsvaret innan han avslutade med att prickskjuta in 2-0.

I slutet av tredje perioden vann Christoffer Björk en tekning i egen zon, pucken gick till Richard Gynge som klippte till direkt och skickade pucken diagonalt över hela isen och in i Djurgårdens tomma mål. Och AIKs andra derbyseger på säsongens hittills tre möjliga var klar.

Tobias Normann i målet tog i och med 3-0-segern sin första nolla i AIK-dressen och därmed i Hockeyallsvenskan.

Det blev en lätt surrealistisk stämning när målen skulle firas då det mest blev tyst, förutom glada tjoanden vid AIK-båset.

Alla AIK-spelare höll firandet där på en modest nivå och det fanns, visade det sig, en vädjan om att göra just så för att inte hetsa mot DIF-supportrarna och det var snyggt tycker jag.

2-0-skytten William Ignberg Nilsson är ju annars en riktig retsticka, ett kärnkraftverk av energi och spelglädje och det verkar inte finnas något som stoppar den.

Djurgården drog upp tempot i andra perioden men AIK-tränaren Anton Blomqvist lyckades få sina spelare att fortsätta hålla ihop gruppen, tagga ner, inte dras med i tuta och kör (vilket såklart är frestande i en sån här tillställning) och inte minst att spela disciplinerat.

DIF vann skotten i andra men AIK vann i antal mål i samtliga perioder och såklart då även matchen.

Men det kostade återigen i form av skador.

Matt Maione skadade ju sig mot Brynäs efter att ha fastnat med foten i isen. I den här matchen var det en annan nordamerikan, Kristoff Kontos, som fick armen i olycklig vinkel vid en helt normal situation. Kontos klev av och fick åka till sjukhus. Oklart hur illa skadan är men det låter ju allt annat än bra.

Målvakten Antoine Bibeau, som varit en tung klippa med fyra nollor så här långt, fanns inte ens i båset.

Han har tydligen någon skada och kommer enligt vad som sades efteråt på presskonferensen inte att kunna spela ”nästa match heller”.

Nu höll ju som sagt Normann (som blev utbytt efter tre snabbt insläppta senast mot Brynäs för en vecka sedan) nollan och är en jättebra målvakt.

Men ska man gå upp till SHL så kan det vara bra att ha två av hög klass spelbara.

Jag pratade med William Ignberg Nilsson efter matchen och det blev snack om bland annat känslan av att spela ett derby inför enbart DIF fans och buropen som gav energi, hans 2-0 mål där han körde slalom genom DIF-försvaret trots lite svår mottagning.

Vi pratade även om AIK:s lagmoral i den andra perioden när DIF sköljde över gästerna, Ignberg Nilssons personliga rekord i både mål och poäng i hockeyallsvenskan och hur han utvecklat sitt spel senaste säsongerna, hans egen energi och glädje som svämmar över under matcherna och om hur AIK-spelarna medvetet valde att tagga ner mål och segerfirandet på isen och i båset för att inte hetsa igång Djurgårdspubliken med mycket mer. In och lyssna här:

Copyright ljud och bild: Marie Hallman/hockeymedmariehallman.se

MATCHFAKTA 0-3 (0-1, 0-1, 0-1)

FÖRSTA PERIODEN:

.0-1 (5,13) Zion Nybeck (Oscar Öhman, Alfred Barklund)

ANDRA PERIODEN

0-2 (4.19) William Ignberg Nilsson

TREDJE PERIODEN:

0-3 (16.22) Richard Gynge (Christoffer Björk) i tom bur

SKOTTEN: 32-21 (8-9, 16-6, 8-6)

MÅLVAKTER:  Viktor Andrén, DIF 90%  och Tobias Normann, AIK 100% (hans första nolla i AIK och i Hockeyallsvenskan)