onsdag 2 december 2009

"Vi är inte med i matchen överhuvudtaget" (AIK-tränaren Roger Melin efter 3-4 efter förlängning mot Mora)

En blek förstaperiod följdes av en andra med dramatik och fem mål, tre för AIK, två för Mora som såg ut att gå igång och få hur mycket energi som helst av Gnagets tre mål, gick i fatt, vände och vann i förlängningen medan AIK föll ihop som ett korthus efter sina tre måljubel i mittenperioden. Märkligt kan tyckas.

(AIK-tränaren Roger Melin. FOTO Marie Hallman/ARKIVBILD)

Jag frågade AIK-tränaren Roger Melin, vad som egentligen hände efter att AIK hade gjort 3-0?

- Du kan ju egentligen fråga vad som händer före 1-0 för då händer ingenting, vi är inte med i matchen över huvudtaget. Vi tänkte gå ner på tre femmor redan då. För vi tappar markeringar, tappar puckar, får inga spelvändningar, inget funkar, de (Mora) får ta initiativet och ta över matchen. Vi spelar dålig hockey helt enkelt.

Men ni leder ändå med 3-0 halvvägs in i andra?

- Ja, men vi får de här målen och då är allt kul igen. Men det är bara i tio minuter som vi spelar bra, men sedan får de ta initiativet igen och vänder matchen. Mora åkte mer skridskor än vi. De var mer rejäla i varje situation, spelade med mer självförtroendet och bestämdhet. Ser man på matchen som en helhet så får vi vara glada över att vi ens får en poäng med oss.

Det här är andra matchen i rad där AIK tappar poäng trots tre gjorda mål och en tidig ledning. Mot Sundsvall stod det 3-1 när Sundsvall vände och sedan vann efter straffar. Den här kvällen ledde AIK alltså med 3-0 när matchen vände och gästande Mora vände och vann men nu satte segerpucken redan i sudden.

Konstigt att det blir en sån repris?

- Nja jag vet inte, där uppe var vi bättre än i dag, då ägde vi matchen, var det bättre laget och gav bort segern. Här är Mora det bättre laget hela matchen, med undantag av de där tio minuterna.

Vad sa ni efter den matchen, inför den här?

- Vi pratade mycket om att kunna förändra spelet under pågående match, att kunna spela på en ledning, spela smart så som vi borde ha gjort men inte gjorde efter 3-0. I stället för att spela smart så går vi på mot 4-0, vi tar ett långt byte där några spelare är inne runt en och en halv minut innan Mora gör mål, det lägger grunden för att de ska få vända matchen.

Särskilt smart spel var det inte heller i förlängningen, där AIK hade en man mer på isen men trots sitt 4-3 överläge slår en dålig pass som Moras Mikael Zettergren dyker på och sedan får åka helt fri ner mot Christopher Heino Lindberg. Jonas Liwing försökte sedan desperat hindra Moraspelaren från att åka ner mot AIK-målet men förgäves. Att stämningen sedan var på fryspunkten i omklädningsrummet efteråt förstår ni säkert.

- Leder man med 3-0 och tappar så är man så klart besviken men samtidigt så tror jag inte att de (AIK-spelarna) ser helheten, de ser inte att Mora faktiskt var bättre i 50 minuter, nästan hela matchen.

Tvillingarna Ahlström spelade inte i tredje. Bänkade eller skadade?
- De fick sitta då de såg allmänt trötta ut, de såg inte ut att ha den energi som krävs om man går ner på folk och vi gick ner på femmor där, säger Roger Melin.

Som också fick en fråga av TT om allt snack om KHL stört spelarna men det avfärdade Roger Melin helt:

- Det har ingen som helst påverkan. Alla är införstådda med att det det där är så långt bort så jag tror inte att det är någon som tror på det över huvudtaget…. Alla vet att det är allsvenskan och att ta poäng här som gäller.

4 kommentarer:

Larry sa...

Melin må vara rutinerad men han är usel som matchcoach. Han borde ju ha sett precis samma sak som vi andra att Johan Ryno var den som borde blivit bänkad. Det fanns ju ändå lite ambition hos twinsen jämfört med hos Ryno. Han är loj, långsam, gör dragningar i ultrarapid som motståndarna läser in och framförallt är han för vek i närkamperna i egen zon. Han lär aldrig någonsin få ett NHL-kontrakt. Jag säger bara: Läs AIK:s hockeyforum på svenska fans så ser du vilken massiv kritik det är mot Ryno. En gåta hur Melin kan fortsätta spela honom utan att bänka honom och en ännu större gåta hur Gozzi kan behålla honom i stället för att skeppa iväg honom och ta in en ny spelare. Byter honom gärna mot Brynäs Daniel Hermansson.

Marie Hallman sa...

Larry: Jag håller med dig om kritiken mot Ryno. Men inte för att andra också är kritiska, utan för att han inte alls gör sig själv rättvisa. Det är helt obegripligt hur en spelare som har så mycket talang och som Detroit ville behålla, om än i AHL laget Grand Rapids då han varit en av de bästa på campen, kan vara så blek när han väl kommer hem och får vara där han trivs. Sanslöst. Killen har ju mycket hockey i sig, jag begriper inte varför han inte kan få ut det.
Håller med dig om att han borde bänkats idag, hade ingen bra dag alls.

Kåge sa...

Marie, Jonas Liwing slog inget missat pass. Han misslyckades med att ta emot Rynos bedrövliga tremeters passning... och snubblade sen när han försökte ställa sig ivägen för Zeta.

marie hallman sa...

Kåge: okej, jag stod nere vid sargen och såg lite dåligt. Tyckte det såg ut som jag skrev men en risig passning var det ju oavsett vem som la den. Men jag ska ändra så det inte är fel i texten. Tack för att du sa till !