torsdag 22 januari 2015

Pangpangdebut för Fleury

 (Fleury jublar med Jocke Eriksson och Markus Nordlund. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Debut för Damien Fleury och vilken debut han hade, fransmannen, då Djurgården åkte till Övik och förlorade med 2-3 i förlängningen.

Ja det där med torsk är ju inte så imponerande och jag återkommer till nyförvärvets ingripande där men vi tar det roliga först.


Fleury inledde säsongen i  finländska SM-liiga där han gjorde 26 poäng (15+11) på 40 matcher för Sport. Han är i grunden en sniper och jag antar att det är därför DIF har värvat fransmannen.

Och gjorde ingen besviken på den punkten den här kvällen. Fleurys styrka – som jag minns det från tiden i SSK säsongen 2012-2013 och halva säsongen 2013-2014 är att stå uppe vid mål och boom sätta de där rappa, hårda, precisa skotten.

När det funkar är det en fröjd att se, när det inte funkar då ser det slött ut. Men det är där han ska stå och där stod han nu och visst var det direktskott både vid 1-1 och 2-2. Det andra målet kom dessutom efter en smart passning från Linus Arnesson som klokt nog inte sköt själv utan tittade upp och hittade Fleury som sedan sköt ur en klurig vinkel som gjorde det nästan omöjligt för Ullmark att ta pucken.

 (Fleury på våg till Övik. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Apropå SSK så var första säsongen där den bästa för honom. Det var då han gjorde nästan en poäng i snitt med 29 mål och 18 assist – totalt 47 poäng – på 51 matcher.

Allra bäst under den säsongen gick det när han fick spela med först NHL-lockoutade Matt Read och när han drog med Micke Nylander. Två passningsskickliga och smarta spelare som tittade upp och hittade… Fleury. Han är grym på att läsa spelet och hitta de där luckorna och med en Linkan Bremberg vid sidan sida…

Men nu spelar ju inte Linkan längre, nu är det andra spelare som förhoppningsvis ska lägga de där mackorna.

Mot Modo var det två backar Markus Nordlund och Linus Arnesson som gjorde det men andra assisten stod Jocke Eriksson på vid båda målen. Så där har vi nyckeln, kan det bli ett radarpar av till exempel  Eriksson och Fleury så kommer det mera. Mycket mera.

De gånger det inte funkade i SSK så berodde det på att Fleury väntades ta en annan roll, en som jobbar över hela banan, bär upp pucken och så vidare. Det är ju inte hans grej. Men DIF-ledningen har väl förhoppningsvis inte tänkt att han ska spela så nu heller.

Fleury var inne i spelet tre mot tre när Modo avgjorde. Och hade inte mycket att sätta emot när Ahnelöv blåste förbi.  Det blir ju lite av en chansning det där, får motståndaren pucken vill man kanske ha en lite mer defensiv spelare inne men hade DIF vunnit pucken så hade det ju varit kalas med en Fleury där uppe. Tre mot tre är ju lite så. Heaven or hell.

Hur som.
En bra debut får man väl ändå  säga att han gjorde Fleury som spelade tillsammans med Marcus Sörensen och Jocke Eriksson..

 I siffror såg den ut som följer:
Istid: 17,49
Skott på mål: Sex stycken (överlägset flest av alla)
Skott utanför mål: Tre stycken.
Mål: Två stycken 1-1 och 2-2
Assist: inga
Tacklingar: Inga
Plus/minus: + 2

Jonas Ahnelöv avgjorde för övrigt, 52 sekunder in i förlängningen. Segern var Modos första sedan nye tränaren Perra Johnson tog vid. För DIF var det bortatorsk nummer tio på rad.

 (Fleury hade bud på ett par, tre mål till. FOTO JOHAN SAHLÉN)


Senast DIF vann utanför Hovet/Globen var den 13 november mot just Modo, då det blev 2-1 seger efter bland annat ett väldigt fint mål av Marcus Sörensen.

Jag vet inte varför Djurgården förlorar borta i match efter match. Rent spontant så känns det som att det är mer trygghet och mer tryck i spelet hemma. Varför vete fan. Men det är bara en hastig analys, ta den med en nypa salt. Ibland går det ju dessutom bara troll i det tyvärr.

Så här sammanfattade Djurgårdstränaren Hans Särkijärvi matchen på presskonferensen (enligt en artikel på DIF hockeys hemsida)


Om jag börjar med första perioden så tycker jag att vi är anskrämligt dåliga. Vi spelar inte från vår spelidé över huvud taget. Vi var riktigt missnöjda i periodpausen. I den andra perioden börjar vi vinna närkamper och följer vår strategi lite bättre i alla fall. I den tredje perioden är det lite fladdrigt från bägge lagen. Vi släpper in ett onödigt 2-1-mål men lyckas ändå få in 2-2 i slutet av matchen. Tar vi poäng i varje enskild match på bortaplan så är det bra.”

Inga kommentarer: