måndag 23 maj 2016

Grattis Kanada. Och lite tankar om SWE

(VM-mörker för Tre Kronor men det kommer nya VM och relationen till vardags betyder mer anser jag.  FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV


Finland vann allt fram till finalen. Där vann Kanada som bara förlorade en gruppmatch – den mot Finland med 0-4. Lite typiskt på något vis. Kanada är allt eller inget. Bäst eller inte alls (har sett även det) när det gäller.

Jag skrev inget efter kvartsfinalen där Kanada pulveriserade det som fanns kvar av årets VM-upplaga av de svenska  Kronorna. Var och jobbade på fotboll så jag kunde inte se matchen. Men jag läste ju kommentarerna efteråt såklart ...
...och att förlora mot Kanada (Grattis till guldet!) är aldrig en skam men däremot finns det ju sätt att förlora på.  Och storstryk, 0-6, är aldrig okej. Blek, blekare, blekast är inte heller okej. Kanada ska inte vara så mycket bättre att det blir tennissiffror, då har något gått snett innanför de blågula tröjorna.

Visst var de blivande guldmedaljörerna ett skickligt lag. Både taktiskt och individuellt sett med skills och vilja. Men SÅ mycket bättre som 6-0. Nä. Så stor skillnad ska det inte vara - eller borde inte vara i alla fall.

Och det känns ju supersorgligt att Mårts fick sluta sin förbundskaptensbana så här. Han var värd bättre.

För det var motlut, motgräs (som Mårts själv sa), gamnacke och svårt att känna någon pondus eller ens starkt energi komma från laget. Det var stelt, uddlöst och negativt från start på något vis – även om laget kanske inte kände så själva.

Nu är ju sluta sig samman och visa de jävlarna en svensk paradgren inom ishockey men det var som att det inte fanns tillräckligt med vilja till just detta i gruppen (så kände de nog inte heller men från sidan sett så…)

Att Mårts skulle vara kvar utan nye förbundskaptenen Rickard Grönborg vid sin sida var ju för övrigt ett märkligt drag. Redan när upplägget presenterades tänkte i alla fall jag att shit nu får Mårts svårt att få hem folk. Uttagningen av truppen (större delen av den i alla fall) till World Cup är ju redan gjord så det fanns inget, passa på och visa upp sig, att locka med heller för den nu vingklippte Mårts..

Sedan kan man ju önska sig att ett VM lockar mer än det uppenbarligen gör för de flesta av spelarna på andra sidan pölen.  Några var säkert skadade men det är ju inte rimligt att det ”bara” är svenska spelare som får nobben efter läkarkollen hos sina NHL-lag.

Å andra sidan är ju inte NHL-stjärnor allt – titta på Ryssland som åkte ur i semin där inget funkade alls för dem när det gällde som mest. Att man körde över USA i bronsmatchen var väl mer väntat. Någon form av upprättelse för hemmanationen och ett inte så bronssuget USA.  Som man kunde vänta sig faktiskt.

I och med alla nej så snackas det nu om hur den nya ledningen ska göra och hur fel den gamla gjort. Men vänta nu. Den nya ledningen för Tre Kronor är ju rätt lik den gamla… med Grönborg och Popovic kvar i topp. Visst Garpenlöv in… men jag tror det är andra saker som styr än vem som ringer och frågar (för de som kunnat men tvekat/backat ur).

Till exempel att det kommer ett world cup och att sommaren därmed blir kort för de som ska vara med där… som att man vingklipper den avgående förbundskaptenen… som att det krävs en vinnande känsla i laget för att spelarna ska orka ladda om. Vem orkar ladda om till något som anses kört (ja kanske inte helt men nästan) från början?

Det krävs att någon/några tongivande spelare kommer in och visar vägen, säger att det här tror JAG på, då brukar det följa med ett gäng spelare.

Varumärket då? Ekonomiskt kan det givetvis ta stryk i längden när Tre Kronor åker ur i kvarten två år i rad. TV4 lär ju inte ha jublat varken förra året eller i år. Inte de annonsörer som köpt tv-tid heller och det kan såklart påverka vad bolagen är beredda att betala för ett VM.

Under en nästan overkligt lång tid gick ju Sverige med (nästan) garanti till åtminstone semi och då har man ju de två sista matcherna att göra något runt som annonsör /sändande bolag. Åker Tre Kronor ut i kvarten så bara dör det på något vis. Intresset för VM kretsar ju ändå kring att det de facto är möjligt med  blågul seger ända in i kaklet.

Lägg därtill ett glödhett World Cup i höst. Går det bra där är årets VM definitivt bortblåst ur minnet hos Svenska Folket.

För det som trots allt väger upp årets sega VM-insats och respasset i kvarten är dels att folk glömmer snabbt. Vem minns nästa vår hur det gick i år? Och det fantastiska jobb som spelarna lägger ner under säsongen, under de lite mer vardagsgråa landskamperna.

Tre Kronor har senaste åren haft öppna träningar, allmänhetens åkning där barn fått mingla med sina idoler. DET hoppas jag verkligen att Grönborg behåller för den relation och samhörighet som byggs där är ju så mycket större och viktigare än om det blir VM-guld eller inte.  Tror jag i alla fall.Inga kommentarer: