torsdag 7 januari 2021

MATCHTANKAR DIF VS OSKARSHAMN 3 - 4. Brutna sviter och en repris

Lugnet före stormen (matchen). Foto hockeymedmariehallman.se

Djurgården har varit starka hemma och Oskarshamn mindre starka borta under senhösten och början av vintern. Men. Som som så ofta i hockey går det inte att luta sig mot såna fakta.

Oskarshamn kom ut med ett stort självförtroendet och en rejäl boost från sin föregående match där man krossade Brynäs med 6-1. Djurgården togs lite på sängen men kom igen på ett bra sätt. Här är lite tankar från matchen:

M
AX VERONNEAU!

Det tog 20 sekunder för Oskarshamns nyförvärv att göra sitt första SHL-mål i sin blott tredje SHL-match.

”Mina lagkompisar satte upp mig med ett par fina passningar, sedan lämnade målvakten en hel del nät öppet för mig att skjuta i så jag siktade där och tursamt nog så hittade pucken in”, sa målskytten ödmjukt till C more i första pausen.

20 sekunder var för övrigt Oskarshamns snabbaste mål hittills i SHL. Tidigare snabbaste målet var 52 sekunder enligt statistikoraklet domarna.se

FÖRVANDLINGEN

Oskarshamn som förlorade 16 raka men bröt den sviten med att krossa Brynäs hemma senast (6-1!) De verkar ha fått självförtroendet och spelglädjen tillbaka och såg ut att ha riktigt roligt på Hovets is och fick även med sig en seger här.

Djurgården? Ja man vet aldrig riktigt.

Första perioden såg minst sagt änslig ut. Andra njaaaaa. Tredje, full gas och ett DIF som man brukar känna igen på Hovet. Det gav en fin upphämtning men räckte inte fullt ut.

UPPHÄMTNINGEN!

Det var ett tag sedan DIF senaste hämtade upp ett 0-3-läge, närmare bestämt den 27 september 2014 mot Örebro i en match som DIF sedan förlorade på övertid (allt detta enligt Johan på C More).

Jag letade upp den där matchen. Den gången var det -  när 5.34 återstod av tredje - Henrik Eriksson, Mikael Samuelsson och så återigen Henrik Eriksson som gjorde de tre mål som behövdes för att komma ikapp. Sedan avgjorde Tomas Skogs för Örebro den gången, 3.32 in på övertiden. Mendet var då och många år sedan.

Under torsdagskvällens match mot Oskarshamn var det alltså Jesper Pettersson, Linus Andersson och Michael Haga som gjorde att DIF hämtade upp tremålsunderläget. Det fanns chanser åt båda håll att avgöra och till slut gjorde Lance Bouma just det, i sin debut för Oskarshamn dessutom med 4.38 kvar av tredje perioden på Hovet.

SIFFRAN:

4. Som i hur många mål Jesper Pettersson har gjort totalt den här säsongen.

Fyran kom när DIF som bäst behövde det efter 12.37 av andra perioden.

Ett backskott långt utifrån som smet in under ribban.

De andra målen har Jesper gjort mot HV71 och Leksand i december och Linköping i november.

EN SAK TILL:

Robert Ohlsson sa att han ”sa sanningen” till spelarna i första pausen. Han möblerade om i laget. Men … det var ändå retfullt lätt för Oskarshamn att göra 3-0 efter 3.41 av andra perioden med en fin passning från Veronneau under en DIF-klubba till John Dahlström som satte till klubban och styrde in trean.

Djurgården tog timeout efter det målet men nja, det kändes fortfarande fördel för gästerna i det läget och även i andra perioden om jag ska vara ärlig.

Men inför tredje sa Oskarshamnstränaren Martin Filander som svar på frågan vad tror du DIF gör nu? Gasar!¨

Och visst gasade DIF i tredje. Lite svårt att förstå var den gasen var i period ett och två men så kan det vara ibland.

BRUTNA SVITER MEN ÄNDÅ LIKHETER

DIF hade nio raka vinster hemma och Oskarshamn nio raka förluster borta inför den här matchen.

Nu bröts sviten dubbelt upp till Oskarshamns glädje och DIFs bedrövelse.

Senast Oskarshamn vann borta var mot Skellefteå den 29 oktober.

Senast DIF förlorade hemma var mot just Oskarshamn den tionde oktober. Även den matchen slutade 3-4 sett med Djurgårdsögon, även då med Svedberg i målet.