onsdag 11 oktober 2023

Christoffer Björk: "Vi fick ett litet wakeupcall"

Christoffer Björk, segerskytt mot Almtuna i Gränby ishall
Foto Marie Hallman/ hockeymedmariehallman.se

Det började inte så bra… Almtuna noterades för 20 skott, AIK för osannolika noll dito i den första perioden.

När 19-årige William Falkenhäll gjorde 1-0  för Almtuna i slutet av första (med sin första kasse i HA i karriären) så var det dessutom efter en redig indianare. Men något hände i paus.

Det hade verkligen varit intressant att sitta som en fluga på väggen i AIKs omklädningsrum och lyssna för Gnaget kom ut med bättre spel, inte lysande men bättre, och vände matchen med två mål i andra perioden varav 1-1 av Daniel Muzito Bagenda i pp och sedan segermålet 2-1 av Christoffer Björk i numerärt underläge.

Tredje perioden blev mållös efter bland annat en minst sagt uppoffrande insats där Richard Gynge visade vägen med att täcka skott med hela kroppen gång på gång på gång. Nye målvakten Tobias Normann tog 43 (!) skott totalt och när backstjärnan Maoine försvann ur spelet klev 17-årige Loke Johansson (190 cm och 96 kilo) in och ställde skåpet.

Almtuna borde såklart ha gjort fler mål på alla chanser. Det här var ett klassiskt såkallat ”rån” om man ser till skott och chanser men jag tycker och tror att laginsatsen av AIK i period två och tre betydde mycket för utgången också.

AIK har nu tre vinster (Nybro, Kalmar och Almtuna) och tre förluster (Brynäs, Björköven, Tingsryd) och just Christoffer Björk är en spelare som jag tycker har varit rolig att se i samtliga matcher. En frisk fläkt på riktigt, inte bara på grund av spelstilen men också för hans sätt att ta sig an saker mentalt.

Den galna debutdagen förra året (hör mer i intervjun) hade kunnat knäcka många, men inte Björk som hittade en lösning i ”fantastiska Gnagare på tunnelbanan” och som känns som en humörhöjare i laget. Viktigt, viktigt.

Här nedan är en intervju med Christoffer efter matchen. Många bra stories här, bland annat: om vändningen i Uppsala, wakeupcall i pausen, spelstilen, längtan efter offensivt spel, den galna debutdagen och de där AIK-fansen som visade vägen mot Globen, varför han är AIK-are sedan barnsben, hyllningen till Gynge, Normann och Loke Johansson samt vad han ser mest fram emot den här säsongen (utöver givna grejer som vinna matcher osv). In och lyssna, man blir glad!

Copyright: Marie Hallman/ hockeymedmariehallman.se