fredag 27 oktober 2023

Fredrik Schlyter: " Ser fram emot att vända trenden"

Fredrik Schlyter. In och lyssna på intervjun längre ner i inlägget! Foto: Marie Hallman

Djurgården spelar lite av en Dr Jekyll och Mr Hydehockey just nu. Det händer ingenting under långa stunder av isen men där finns också stunder, speciellt den närmsta tiden efter att DIF gjort mål, där det brinner till, självförtroendet åker upp, en ny växel läggs in och det verkligen brakar och sprakar till.

Nu är det ju självklart så att man inte kan gå på full speed i en match, det är tvärtom en skicklighet att kunna förändra tempo i matcherna men här handlar det mer om att det bara blir lite som det blir.Det finns NHL, KHL och NLA-erfarenhet i laget. Det finns Stanley Cupmästare, världsmästare men också spelar från division ett.

Ändå var det spelare som just Fredrik Schlyter, inplockad i våras i sin barndomsdröms idolers lag från Tyresö Hanviken som var en av de mest tongivande spelarna.

Samtidigt – när firma Klasen, Krüger och Brodin hittar kemin och helt plötsligt kastar i den där växeln som får motspelare att stå som koner med snurrande huvuden, osäkra på vad som ska hända nu – så är det briljant hockey.

Knäckfrågan är ju verkligen, hur och när ska Djurgården hitta koden?
Den som får maskineriet att rulla som det skulle kunna rulla, som det är tänkt?
Det finns så mycket oanvänd potential i detta DIF och jag förstår verkligen att frustrationen växer både inom och utanför laget.
 
*****
Det var verkligen fascinerande att se Linus Klasen styra och ställa med Almtuna i Djurgårdens power play.

När Klasen höll i pucken och tog några sekunder på sig för att välja vem och var han skulle spela pucken var är det som att se en Kobra stå och svaja inför sina offer. Det var som att någon pausade alla hemmaspelarna som stod i princip still. När Klasen väl passat, fick Almtuna fart på rören igen.
Tänk att ha så mycket i sin hand.
Och ändå inte vinna.
Djurgården gjorde sitt blott andra pp-mål i kväll. Hur är det möjligt att man inte kunnat göra fler med det mentala övertag man har med Klasen som point?!
 
******
Det var också fascinerande att se Daniel Brodins ögon bli svarta eller var det glödande? Brodin gjorde två av Djurgårdens tre mål och spelade fram till Fredrik Schlyters 1-1-mål.

Djurgårdsforwarden är som ett frustande höghastighetståg när han sätter den sidan till. Det närmast ryker ur öronen och han får alla med sig.

Tempot dras upp, passningsspelet når en ny nivå (finns många kvar att nå men ändå), självförtroendet verkar plötsligt ta plats och bre ut sig i laget.

Men sedan – en snabb spelvändning, ett misslyckat Almtunaskott som går utanför mål och får en konstig studs i sargen och flyger in framför mål och sedan även hamnar i buren och plötsligt så drälls det, räknas fel, hamnas i osynk.

Så här finns att jobba på.
 
******
Fredrik Schlyter heter just Fredrik, inte Frederik som det står lite här och där. Visade sig att någon skrivit fel någonstans och sedan har det blivit fel även på swehockey som är Svenska ishockeyförbundets officiella kanal runt matcherna.

Men hur som helst. 21-åringen som kom in från Tyresö Hanviken i våras har fortsatt utvecklas fint i Djurgården där han nu får leva ett helt annat liv än tidigare. Nu finns en heltidssatsning på hockeyn och den gör honom gott.

Schlyter spelade tillsammans med Ludvig Rensfeldt och Daniel Brodin mot Almtuna.
Han bara suger i sig allt som går att lära, växer för varje match och njuter verkligen av att lära sig allt som går av två så kloka och rutinerade spelare som nummer 24 och 34.
 
Jag tycker det är en intressant spelare så jag tog ett snack med honom som ni kan höra nedan.
Det blev tankar om alltifrån förlusten mot Almtuna till vad barndomsidoler som Brodin och Klasen lär honom, hur annorlunda vardagen är nu mot för ett halvår sedan, varför han njuter så mycket av dagens läge och hur han själv hanterar den press som kan vara tung att hantera när man spelar i Djurgården och spelet hackar.

Copyright ljud och bild: Marie Hallman/ hockeymedmariehallman.se

Vad hände i matchen? Följ mig gärna på twitter så finns där mina inlägg skrivna live under matchen.

BÄST I DIF:
MMM Daniel Brodin, f
MM Fredrik Schlyter, f
M Linus Klasen, f

BÄST I ALMTUNA: Alexander Ljungkrantz, f, Oliver Håkansson, mv, Jakob Ragnarsson, b, 

MÅLVAKTER: Oliver Håkansson, Almtuna 88,89 procent (tog 24 av 27 skott) och Victor Andrén, DIF, 81,82 % (tog 18 av 22 skott)

CITATEN: 
”Nu kan jag reta han (pappa) lite efter matchen”
Almtunas 1-0-skytt, backen Jakob Ragnarsson, i TV4. Jakob snittar 1-2 mål per säsong, så att det kom nu var såklart lite extra.
 
”Vi ska jaga dem, sedan är det det enkla spelet, sprida ut oss så att de får problem och sedan attackera målet”
Daniel Brodin i TV4, inför tredje perioden. Det gick inte vägen men låter som en bra taktik.

Inga kommentarer: