onsdag 8 november 2023

Femte raka, ny nolla och en rush uppåt i tabellen

Foto: Skärmdump TV4 Play

Femte raka segern, andra raka nollan (tredje totalt i höst) för Antoine Bibeau och harmoni i spelet för AIK som går som en raket uppåt i tabellen.

- Lite svåranalyserad match. Vi är inte riktigt...  vi var lite frustrerad på bänken och på grabbarna men vi hittar saker så att vi vinner och det känns bra just nu, säger William Ignberg Nilsson till TV4 play.

AIK, denna onsdagskväll klädda i svarta tröjor med blå mustascher (movember och mustaschkamp till ära) vann som sagt med 3-0 mot Almtuna.

Första perioden var mållös, i andra bröt Eric Norin målnollan drygt fem minuter in i andra perioden. I tredje fyllde William Ignberg Nilsson på med 2-0 som han slog in på tennis via Almtunas målvakt. Med 2.59 kvar sköt Fitgerald in sitt femte mål för säsongen.

Ignberg Nilsson konstaterade efter TV4 plays intervju efter matchen att:
-Vi har två jävligt bra målvakter, det är en jävla trygghet att ha dem.

Den för dagen allra tryggaste heter Antoine Bibeau och höll nollan för tredje gången denna säsong. Första nollan höll han den 4 oktober mot Nybro borta, andra kom i söndags hemma mot Västerås och nu kom alltså andra raka nollan, tredje totalt, hemma mot Almtuna.

Segersviten har tagit AIK upp på tredje plats i tabellen, som ska sägas haltar rejält åt alla håll men ändå. Stor skillnad mot inledningen av säsongen då det kändes som att AIK skulle göra ännu en säsong slirandes i mitten utan att komma någon vart.

Nu känns det i alla fall som att nye assisterande tränaren Fredrik Stillman har styrt upp defensiven. 
Bibeau verkar – av sina tre nollor att döma – börja hitta rätt på stor is. Med en trygg bakre hälft vågar forwards ösa på framåt och även om det verkligen inte går att ropa hej såhär tidigt i säsongen så finns i alla fall en spirande optimism i laget.

Att forwards som Gerry Fitzgerald, som värvats för att göra mål, nu har gjort mål två matcher i rad får ses som ännu en spirande gnista. Tekningarna börjar sitta också, i kväll vann "Fitz" 11 av 17.

Apropå tekningar så var Ockar Öhman bäst i AIK där i kväll, vann 15 av 18. Så viktigt. Öhman noterades för fyra skott också.

Men en sak som jag skrivit om förr som känns som en minst sagt betydande faktor är kaptenen Richard Gynges ledarskap. När AIK vunnit har han slagit an tonen och krävt besked från laget, vill vi fira en framgång eller fortsätta jobba hårt för fler? Inte ordagrant men åt det hållet.

Han leder dessutom med exempel. Först in och sist ut i omklädningsrummet, täcker skott hej vilt, sliter river och använder sitt fina spelsinne för att hitta luckor och passningar. 

Gynge är topp sex i poängligan och delad tvåa i assistligan (på 12 assist, framför finns tre spelare som gjort 13 assist). Han verkar ha växt och tagit kaptensskapet precis så som man hoppas att någon ska göra.

Jag har ingen aning om hur långt ovanstående räcker men AIK har lagt en fin grund i alla fall.

BÄST I AIK:
MMM: Antoine Bibeau, mv
MM: Matt Maione, b, Oscar Öhman, f
M: Gerry Fitzgerald, f och Richard Gynge, f

Inga kommentarer: