lördag 6 maj 2017

VM: målsnål premiär, målkalas i match två

(Foto www.hockeymedmariehallman.se/arkiv)

Torsk på straffar mot Ryssland och storseger mot Tyskland på lördagskvällen. Tre Kronor har fått en hyfsad start på VM. Om det på något sätt visar hur det kommer gå? Nej. Inte i hockey.

Men en bra start är ju aldrig fel även om den kunde blivit ännu bättre om Sverige lyckats bryta den tretton år långa förlustförbannelsen mot Ryssland.


Jag hann inte skriva om den men Tre Kronor gjorde en riktigt bra match första två perioderna.
Släppte in Ryssland i tredje och bjöd tyvärr på tre tama straffar i straffläggningen.

Bäst på isen – Viktor Fasth som fick fortsatt förtroende mot Tyskland  i match två.  
Viktor hade svarta ögon när han tog emot priset som bästa spelare i blågult och övriga spelare såg inte heller värst muntra ut efter premiärmatchen mot ryssarna trots en ändå ganska så stark insats.

Bra det. Det kommer krävas mycket mer av Tre Kronor för att få fira i Kungsan och det känns som ribban sattes i premiären. Bra men mycket vill ha mer. Det gillas i VM.

Elias Lindholm gjorde Sveriges enda mål mot Ryssland. I match två mot Tyskland tvingades han hasa av isen med hjälp efter en tjuvsmäll signerad Marcus Kink (tyckte jag det såg ut att vara).

En klubba rakt över nerven vid knäet, där man är oskyddad, yxad lite oskönt bakifrån dessutom. Inte snyggt någonstans. Lindholm, som varit en av de största glädjeämnena fram till dess ska undersökas lite till men svenske läkaren lät ändå hyfsat positiv. Bara hoppas det stannar vid smärta i stället för fraktur.

Det blev som nämnts svenskt målkalas mot Tyskland, som ju slog USA i sin första match. Men det tog en stund innan det var proppen ur.

Stod ju 1-1 efter första (Oliver Ekman Larsson svensk målskytt), och 2-2 halvvägs in i matchen (Victor Rask gjorde andra målet, i pp just som Lindholm låg i smärtor på isen).

Men efter att Linus Omark framspelats av Marcus Krüger till 3-2 så släppte målskyttet. Jonas Brodin ökade på till 4-2 med tre sekunder kvar av mittenperioden. Gabriel Landeskog ökade p till 5-2 efter 9.42 av i tredje sedan blev William Nylander tvåmålsskytt då han noterades för 5-2 och 7-2 med bara en minut och nitton sekunder emellan.

Två fina mål men jag vill nog hellre lyfta fram Gabriel Landeskog som utöver sin 5-2-kasse spelade fram till 0-1 och 0-7 och som med pondus, smartness och intensitet visade Tyskland var skåpet ska stå.

Han måste vara oerhört jobbigt att möta nu, tar inte en enda sekunds vila utan använder allt möjlig tid till antingen jobba med pucken eller bereda rum för andra att göra det. Världsklass.

Kul också att se en sådan som Victor Rask som jag tyckte tyskarna glömde bort lite och som drog nytta av det och dök upp  och skapade chanser i alla möjliga och omöjliga lägen.

Viktor Fasth? Ser sådär bestämd ut som bara han kan göra. Det är glödgat stål över den viljan och blicken även om han fick stå sysslolös i stora delar av matchen.

Tre Kronor spelar nästa match på måndag då USA står för motståndet.

Inga kommentarer: