tisdag 23 april 2019

SM-final 2 DIF vs Frölunda. Ett rött hav , en femetta och kvitterat i matcher.


(Jacob Lilja (t vä) och Jacob Josefson (t hö) firar Jakob Liljas första sluspelsmål för DIF. FOTO: Johan Sahlén @juansalenko).


Efter Färjestads manglingar av DIF i semifinal fem och sex kände nog de flesta att det var kört. Det var stopp och game over. Djurgården såg ut att ha total torsk i tanken. Men. Sedan kom den där vändningen och segern i match sju. 

Och även om DIF sedan förlorade första finalen mot Frölunda fanns där ett större självförtroende. En känsla man byggt vidare på och som tillsammans med ett rött, gungande sjungande hav blev en härlig kombo och nu är det kvitterat i matcher. Här är några tankar efter Djurgårdens 5-1-seger på Globen.!!!!!!
Det är lite lustigt det här med Djurgårdens mentala form. Det är antingen på topp eller i botten. Sällan mitt emellan. Det kändes rejält i botten i och efter semifinalerna fem och sex mot Färjestad. Nu däremot sprakar det om DIF ungefär som det gjorde i början av säsongen, innan alla skador kom.
Kanske har man hittat rätt nu. Eller så fick man bara med sig lite skönt självförtroende efter segern i match sju som poppade upp nu igen.
Det handlar mycket om att koppla ett tidigt grepp om matchen sa Andreas Engqvist och Henrik Eriksson som satt uppe vid pressläktaren och såg matchen.
Och så blev det. Frågan nu är om det här självförtroendet hänger med resten av finalserien?

Jag pratade förresten lite med både ”Hank” och Ante. Båda längtade såklart ner till isen.
Hur det blir för Andras Engqvist del återstår att se. Hälsan först! Henrik Eriksson hade precis tagit av sitt armbågsskydd som han har haft efter operationen och konstaterade att han får hejda sig lite för att inte dra iväg med för mycket bicepsträning på en gång.

(Röda havet på Globen. Foto Johan Sahlén)

?????
Kvällens extraspade går till Djurgårdsforwarden Dennis Svensson som tidigt i andra perioden ryckte in och räddade en puck (helt korrekt) med klubban i målgården när Adam Reideborn var helt överspelad. Snabba reflexer på Dennis där!
Utan den ”målvaktsinsatsen” hade Frölundas Rhett Rakshani kvitterat då han ju precis rundat DIF-keepern och ”bara skulle lägga pucken i öppet mål.
Djurgården blev oerhört nertryckta när Färjestad gjorde tidiga mål i perioderna så man kan ju inte låta bli att undra lite vad som hade hänt om Svensson inte klivit in där.
Nu kunde istället självförtroendet bara öka för varje minut som gick.

( Foto Johan Sahlén)


SIFFRAN
1.05.
Det är – den korta – tiden som hann passera mellan Djurgårdens 2–0 och 3–0 mål i andra perioden.
Axel Jonsson Fjällby gjorde tvåan efter att Linus Hultström skickat en puck höööögt upp i banan som Djurgårdens speedfantom åkte i fatt och sedan gasade fram med över halva isen, först mellan två Frölunda spelare och sedan i ensamt majestät ner mot Frölundamålvakten Johan Mattsson.
Förre DIF-backen David Printz var en av de två gästande spelarna som förgäves gjorde allt för att stoppa ”Jägaren” – bland annat genom att försöka hänga med och slå undan hans klubba –men Jonsson Fjällby har ju ett helt annat klipp i åkningen så det blev friläge och mål.
Vid 3–0 var det dessutom Axel Jonsson Fjällby som lade en fin passning från långsidan in i slottet där Emil Bemström tog emot med ett direktskott. Pang så satt trean där.


EN SAK TILL!
Djurgården ökade tidigt på till 4–0 i början av tredje då Jakob Lilja gjorde sitt första mål i slutspelet.  
Men framspelningen var ändå det läckraste. Daniel Brodin var på väg att åka bakom Frölundamålet, lägger pucken mellan benen på sig själv, bakåt in mot slottet. Johan Mattson är med men blir ändå överrumplad, lyckas sätta fram spaden men styr pucken rätt ut mot framstormande Jakob Lilja som tackar, tar emot och ökar på. Och äntligen bryter sin måltorka i slutspelet.


(Jacob Lilja gör sitt första slutspelsmål för DIF. Foto Johan Sahlén)


FINALMATCH 2 DIF FRÖLUNDA 51 (10, 20, 20)
Det är nu 1–1 i matcher.

MATCHEN: MMMM+
MÅLVAKTERNA: Adam Reideborn, DIF 95,24 % och Johan Mattsson, Frölunda 84,38 % & Johan Gustafsson 100 %
PUBLIK: 13 850 = utsålt
DOMARE: Mikael Nord, Tobias Björk   

(Axel Jonsson Fjällby var magnifik i finalmatch två. Foto Johan Sahlén)


BÄST I DIF
MMM Olle Alsing, b
MM Axel Jonsson Fjällby, f
M Adam Reideborn, mv

BÄST I FRÖLUNDA: Max Friberg, f, och Chay Genoway, b

 (Brodin tar Lilja och hela världen i sin famn. Foto Johan Sahlén)MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1–0 (16.38) Olle Alsing (Sebastian Strandberg, Petteri Wirtanen) Spel 5 mot 4

ANDRA PERIODEN
2–0 (10.05) Axel Jonsson-Fjällby (Linus Hultström, Emil Bemström)
3–0 (11.10) Emil Bemström (Axel Jonsson-Fjällby, Olle Alsing)

TREDJE PERIODEN
4–0 (02.24) Jakob Lilja (Daniel Brodin, Jesper Pettersson)
4–1 (07.10) Max Friberg (Chay Genoway, Patrik Carlsson)
5–1 (13.15) Linus Hultström (Daniel Brodin, Jacob Josefson)

SKOTTEN I MATCHEN:  35–21 (11–6, 17–7, 7–8)

 (Mika Zibanejad var en av flera NHL-spelare med DIF-förflutet på plats på Globens läktare Foto Johan Sahlén)Citatet

Ibland får man frågan om det är bra att spela på Globen eller inte men när vi spelar bra och publiken är så här bra, så är det ett häftigt giftermål tycker jag
(Djurgårdstränaren Robert Ohlsson på presskonferensen efter att det röda havet på Globen sköljt över Frölunda gång på gång och samtidigt burit fram DIF.)

  

Inga kommentarer: