söndag 24 maj 2020

.... mina tankar om Almtunas silly season så här långt (mitten av maj)


Jag fick svara på lite frågor från Hockeyallsvenskan om Almtuna också. (Se nedan)

Henrik Söderlund på Upsala Nya Tidning och Martin Nilsson på Sveriges Radio är också med. Vill ni läsa deras tankar så finns de (tillsammans med mina) HÄR på HA sajt.

Men här är alltså mina tankar om Almtunas silly season:

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?
Det är lite blandat får man nog säg. Almtuna har till exempel inte en enda målvakt under kontrakt än (19 maj) och har luckor kvar att fylla även bland backar och forwards men bland nyförvärven finns backen, tillika nygamle ryske publikfavoriten Nikolai Belov som plockats tillbaka från Modo samt en av vårens sillybomber då Emil Berglunds kliv från Timrå till Almtuna väckte uppmärksamhet.
Man har även sett över och förstärkt organisationen genom att plocka in Robert Kimby från Björklöven där han var assisterande tränare i vintras. Tony Mårtensson som slutat spela har knutits till organisationen som är liten och nu får ett minst sagt tungt tillskott.

Vad är styrkan i lagbygget?
Forwardssidan ser så här i mitten av maj intressant ut. Emil Berglund värvades från Timrå och fick ett C på tröjan direkt. Ovanligt, absolut, men att det görs här och nu beror så klart på Emils omvittnade ledaregenskaper som han verkar ha ärvt från pappa Challe Berglund.
Ledaregenskaperna var viktiga att få in då Tony Mårtensson lade grillorna på hyllan i våras.
Att Berglunds goda vän Tobias Liljendahl redan fanns i Uppsalaklubben spelade såklart in vid klubbytet och kanske kan den nya kaptenen få Liljendahl att lyfta ytterligare.
Hampus Harlestam och Villiam Haag visade framfötterna redan förra säsongen, ska bli kul att se hur de utvecklas nu.

Vad är svagheten i lagbygget?
Noll målvakter är såklart ett problem inte minst då även backsidan känns tunn. Belov må vara en publikfavorit men han är nästan mer offensiv än defensiv och Almtuna behöver både mer tyngd och rutin i defensiven än vad man har nu.

Vad mer måste in?
Som nämnts målvakter och ett par rutinerade backar. Längst bak finns uppgifter hos bland andra Upsala Nya Tidning (UNT) om att rutinerade Erik Hanses redan är klar för Almtuna trots att det inte bekräftats av klubben. Hanses är enligt UNT dessutom tänkt att vara given förstemålvakt. Almtuna har senaste säsongerna satsat på unga målvakter i 50/50 position, målvakter som oftast klivit fram men när det har gått bra så har de lämnat som nu till exempel Jesper Eliasson som har gått till Färjestad och därför verkar man nu ha tänkt om när det gäller målvaktsposten.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra? 
Per Svensson. Backen med jätteskägget är en ikon hos fansen efter sina åtta säsonger i Almtuna där han var en minst sagt stabil sista utpost under många säsonger. Svensson har varit lojal så länge att många nog trodde han skulle bli klar tills det var slutspelat, men så blev det inte och i vintras drog backjätten till EHC Kloten mitt under säsong. Nu verkar det inte bli en fortsättning där och många Almtunafans drömmer nog om en snabb återkomst för den just nu (19 maj) klubblöse klubbikonen.

Till UNT säger han dock att Timrå har visat intresse och att Almtuna ”verkar som om de vill satsa på annat” och att det i ”dagsläget inte lutar åt Almtuna”

Inga kommentarer: