onsdag 27 september 2023

"Bara tacka och ta emot" Fem punkter efter AIKs 1-4 förlust mot Björklöven.

Det blev en tuff hemmapremiär för AIK. Foto Marie Hallman/ hockeymedmariehallman.se

Två matcher, två förluster. AIK har fått en tuff start på säsongen och inte blir det bättre av att man redan har släppt in nio mål (fem mot Brynäs och fyra mot Björklöven).

Det finns såklart ljuspunkter också och har gjorts en hel del bra i de här två matcherna men det är en jobbig start, det kommer man inte ifrån. Här är några punkter från 1-4-förlusten mot Löven i hemmapremiären.

#1. DYRBART SLARV
Det går inte att slarva i den här ligan. Men AIK var märkbart fladdriga med pucken i den första perioden och det märktes inte minst vid Björklövens 1-0-mål halvvägs in i den första perioden. Alexander Wiklund gjorde målet, i numerärt underläge.
AIK skulle starta ett uppspel i power play men dräll på mittlinjen blev en bjudning till  Alexander Wiklund att sno åt sig pucken, tvärvända och komma helt ensam med Tobias Normann och överlista AIK-målvakten.
Det kunde ha rasslat in tre mål till på samma tema där i första perioden då AIK fortsatte att tappa puck farligt nära det egna målet men där klev Normann fram och räddade sitt lag.

#2. DET FINNS ATT JOBBA PÅ FÖR AIK
Hur är det ens möjligt att släppa in två mål i numerärt överläge i samma match?
Björklövens Nick Schilkey fick halvvägs in i tredje perioden fem minuter och matchstraff efter en armbåge i huvudet på AIK-backen Eric Norin. AIK låg i det läget under med 3-0 men fick nu ett femminuters power play och därmed en god chans att  ta sig in i matchen.
Efter knappt två minuter av detta pp gör Björklöven 4-0 och därmed återigen mål i numerärt underläge. Även denna gång en spelvändning och friläge för Myles Powell som helt ensam med Normann och i full fart såklart gjorde sitt första mål för säsongeni med ett distinkt skott.
AIK har att jobba med. Helt klart. Eric Norin? Var uppe på benen ganska snabbt och spelade vidare i matchen.

#3. MÅLVAKTSDEBUTANTEN TOBIAS NORMANN
AIK hade Antoine Bibeau i mål i bortapremiären mot Brynäs, i dag fick Norrmannen Normann chansen vid hemmapremiären. Gjorde en helt godkänd insats, inte minst med tanke på lagkamraternas slarv i defensiven.
Att Normann dessutom fick två frilägen i full fart, emot sig när AIK hade power play (se ovan), var ju inget som målvakten kunde göra så mycket åt eller kan lastas för.

#4. SÅ NÄRA, SÅ NÄRA
Förre AIK-forwarden Fredric Weigel, numera i Björklöven, var så nära, så nära att göra mål för gästerna men för en gångs skull hade AIK lite flyt med sig.
Passningsgeniet stod helt ren vid första stolpen, satte klubban i isen och skulle bara...styra in pucken efter den fina passningen som han fick men pucken gick inte in. Weigel styrde den längs med (och framför) mållinjen i stället. Och den förre AIK-aren slog ut armarna i en ”vad fan händer” gest.

#5. BRANDEN TROOCK
Blev AIK:s ende målskytt i matchen då han reducerade till 4-1 i slutminuterna. Troock gjorde ett mål mot Brynäs också och

CITATEN
”Det var bara ligga och vänta, sedan spelar de mig rätt i gapet. Det är bara tacka och ta emot”
Björklövens 1-0-skytt Alexander Wiklund till TV4 Play om sitt mål.

”Warm hearts – cool heads”
AIK:s Kristoff Kontos berättar (min förkortning av hans svar) i TV4 play vad ordern från tränare Blomqvist var inför andra perioden. Det blev väl tvärtom får man konstatera.

”Det känns som att vi slår lite fälleben på oss själva i dag. Det känns lite onödigt”
AIK-tränaren Anton Blomqvist i TV4 Play apropå att AIK drog på sig sju boxplay och släppte in två mål i eget pp. Citatet är en del av ett längre svar i tränarintervjun efter matchen.

* * * * * *

MATCHFAKTA AIK vs BJÖRKLÖVEN 1-4 (0-2, 0-0, 1-2)
Skott 29-32. Zion Nybeck noterades för flest skott i AIK, fem stycken.
Målvakterna: Tobias Normann, AIK  87,50 % (tog 28 av 32 skott) och Joona Voutilainen, Björklöven 96,55 % (tog 28 av 29 skott)