fredag 22 september 2023

FEM PUNKTER AIK efter säsongspremiären borta mot Brynäs

(AIKs premiärskytt Zion Nybeck. Fotot är arkiv, taget förra säsongen efter ett derby på Globen.
Foto: Marie Hallman/hockeymedmariehallman.se)

Kul match men allra roligast blev det för Brynäs som vann sin första match i Hockeyallsvenskan på 63 år med 5-2 mot AIK. 

Gästerna var inte med från start riktigt men spelade upp sig. Kunde dock inte hota Brynäs riktigt. 
Här är fem punkter med mera från matchen: 

#1. Reality check.
AIK mötte endast hockeyallsvenska lag på försäsongen. Kanske borde man ha mött något från SHL också för att känna på känslan av hur den kommande premiären skulle kunna bli då Brynäs ju ändå har kvar många SHL-spelare i laget.

Nu blåste Brynäs blåste ifrån AIK i inledningen av matchen och det blev väl en liten reality check där för gästerna som såg ambitiösa och taggade ut men hade svårt att spela samlat, inte minst defensivt.

Jag tycker att AIK blev bättre ju längre matchen led men det var ändå mestadels fördel Brynäs i matchen och Gävlelaget var framför allt mer effektivt i målskyttet. Inget kladd, bara pang på medan AIK:s lägen kändes lite mer av att gå på chans.
 
#2. Sportchefen i båset.
AIK har haft en försäsong präglad av skador och sjukdomar och som inte det var nog fick Anton Blomqvist (enligt TV4 hockey) ett tappat järnrör i skallen en vecka före premiären. En ren olyckshändelse enligt samma källa.

AIK-tränaren fick hjärnskakning men var trots det med uppe i Gävle och stod i båset. Otroligt egentligen. Starkt får man ju verkligen säga. Sportchefen Niklas Persson fanns med som extra stöd men vad jag såg så var Blomqvist kvar i båset hela matchen trots dånande ljudnivå och trummor i Brynäsklacken. Tung respekt för den insatsen.

Anton Blomqvist hade öronproppar under matchen för att skärma av dånet lite och sa sedan så här till Hockeysverige efter matchen:
"Jag hade gärna haft solglasögon men det hade  nog sett fult ut."
 
 
#3. Premiärskytten.
AIK fick två mål med sig i denna match. Forwarden Zion Nybeck gjorde Gnagets första för säsongen då han reducerade till 4-1, framspelad av Richard Gynge och Gerry Fitzgerald,  halvvägs in i den andra perioden.

Lite kul fakta om just Zion Nybeck är att detta mål kom sånär ett år efter hans första mål i hockeyallsvenskan för AIK. Det målet gjorde 21-åringen den 23 september 2022 borta mot Modo. I dag var det ju alltså den 22 september… Zion Nybeck gjorde tretton mål i grundserien och tre mål i slutspelet förra säsongen.

AIK:s andra mål i matchen gjordes av Branden Troock (assist Daniel Muzito Bagenda) i slutet av tredje.

När det gäller målskyttet i matchen så blev Brynäs forwardsvärvning Jack Kopacka först ut av alla spelare i ligan att göra mål den här säsongen. Kopacka, som spelade i Kristianstad förra säsongen, gjorde 1-0 efter fyra minuter och åtta sekunder av matchen.
 
# 4 !!!! Utropstecknet!!!!
AIK förlorade en hel del närkamper och det känns ju aldrig bra att vara steget efter i de situationerna MEN en som verkligen inte var steget efter utan som snarare visade vägen var William Ignberg Nilsson. Föga förvånande får man väl säga

#77 var het redan under försäsongen, visade enormt mycket vilja då och än mer nu. Gick förvisso lite överstyr med två stycken utvisningar för roughing men den glöden vill man ju se på fler om det ska spelas ”dirty”.
 
# 5 ???? Frågetecknet ???
AIK släppte in flest mål av alla under förra säsongen. Och det rasslade in en hel del även under årets försäsong som bjöd på tre matcher med fem insläppta och en med sex mål bakåt.

Att man nu återigen har en femma i kolumnen över insläppta bådar såklart inte gott. Nu var det förvisso jättefavoriten Brynäs som var motståndare men ändå. 

Jag tycker att Antoine Bibeau skulle behöva mer hjälp än han får. Det är lite för lätt att komma in och skjuta, ganska så ostörd dessutom. Inte bra. Där finns massor att göra.

En sak till... För Brynäs del noterar jag att forwarden Tyler Vesel vann 15 av 22 tekningar. Ingen annan var ens i närheten av de siffrorna. Och är det något AIK skulle behöva så är det en bra tekare. Christoffer Björk var bäst med sex vunna och fem förlorade medan Gerry Fitzgerald noterades för 6-7 och Oscar Öhman för 6-10. Oscar Nordh var liksom Björk på plus, 4-3. Kanske borde teka mer?

CITATET: 

”Jag tycker att vi stundtals spelar väldigt bra. Men Brynäs vinner fullt rättvist. Det går säkert att hitta positiva saker med lite distans… Men vi ska inte vara det här laget i år. Jag ska se till att vi inte blir det.

(AIK-tränaren Anton Blomqvist till Hockeysverige efter 2-5 mot Brynäs i premiären”


MATCHFAKTA BRYNÄS VS AIK 5-2 (2-0, 2-1, 1-1)

Skott 32-25. Richard Gynge tog flest skott för AIK, fem stycken.

Målvakterna: Anton Lindbäck, Brynäs % och Antoine Bibeau, AIK, 84,38 %

AIK TOPP TRE
MMM Richard Gynge, f och Zion Nybeck, f
MM Branden Troock, f
M William Ignberg Nilsson, f
 
BRYNÄS TOPP TRE
MMM Anton Rödin, f
MM Tyler Vesel, f
M Anders Lindbäck, mv
 
Övrig matchfakta finns här: https://stats.swehockey.se/Game/Events/774888
 


Inga kommentarer: