onsdag 28 februari 2024

DIF stängde ner Björklöven (och i Kalmar avgjorde en AIK-överraskning)

(DIF jublar. Foto: skärmdump TV4 play)


Djurgården kom med tre raka förluster. Men DIF kom också med två vinster av tre möjliga mot Björklöven den här säsongen och det blev en tredje vinst efter en svettig avslutning.

Kalle Loponen har haft en sådär säsong i Västerås. Men bytet till DIF verkar ha tänt finländaren som inledde målskyttet med sin första fullträff i DIF tröjan efter 6.55.

I en intervju i TV4 play konstaterade han sedan att “när jag får så öppen väg fram så kan det hända grejer”. Man får hoppas för Djurgårdens skull att det fortsätter så. Den nye DIF-backen är nu 1+1 på fyra matcher vilket kan jämföras med 22-åringens fyra mål och två assist på 37 matcher hos VIK.

Apropå backar. Om Loponen verkar sugen på att vara en offensive back börjar Jacob Ragnarsson hitta rätt i sin mer defensiva roll. Han hade ett mindre kul första byte när han kom från Almtuna till DIF börjar nu se mer stabil ut och det behöver ju DIF.

Albin Grewe har mest fått rubriker för sin opolerade spelstil med matchstraff och avstängningar som följd. Därför var det roligt att se Grewes fina framspelning, från kortsidan in i banan när Olle Liss kom i fullt glid med klubban i isen och kunde styra in 2-0.

Fredric Weigel reducerade i slutet av tredje med gästernas enda mål i matchen. Tränaren Viktor Stråhle konstatera att Björklöven hade för (svordom) svårt att göra mål just nu.

Löven kom ju från 0-3 mot Södertälje men satte hård press på Viktor Andrén i slutminuterna och var nära, nära en kvittering där men Andrén som hade en av sina bättre dagar höll emot i “jättevarma” Hovet och Djurgården bröt därmed sin tre matcher långa förlustsvit.

*********

AIK åkte till Kalmar. Efter tre förluster – som alla inletts med mål och ledning – bröt Gnaget nu “vaska bort en bra start” trenden.

Hampus Falk och Daniel Muzito Bagenda gjorde mål ett och två för AIK.

Kalmar plockade målvakten och knaprade in Gnagets ledning men AIK vann efter mål av unge Harry Ahlberg.

 Artonnåringen (som fyller 19 i slutet av maj) öste på i full kareta ner mot Kalmarmålet och vräkte i väg en puck som studsade via Kalmarmålvakten och in till 3-1. Och eftersom Kalmar reducerade på slutet så blev hans fullträff segermålet.

Och den glädjen! Var en fröjd att se. 

Om någon undrar så är Ahlberg född i Stockholm, har AIK som moderklubb, har hunnit med en kort sväng till Nacka men spelar numera i AIK J20 till vardags. Där har han gjort 11 mål och 30 assist på 42 matcher den här säsongen.

Målet är Ahlbergs första i Hockeyallsvenskan. Han hade snittistid 2.06 efter sina två matcher. Finns ingen uppgift om speltid i dag men snittistiden har ökat till 3.41 på tre matcher så det var nog få men mycket väl förvaltade minuter från Harry Ahlbergs sida.

*********

Till sist. Brynäs är med tre matcher kvar att spela redan klara seriesegrare. Ingen kommer längre i fatt. Som jag ser det så är andraplatsen, dvs möta Brynäs så sent som möjligt ett måste för en lång och rolig hockeyvår. Det är tätt runt den tabellplaceringen nu. Bara ösa…



Inga kommentarer: