söndag 8 november 2020

Matchtankar AIK vs MORA 1-5

Jag har funderat ett tag på vad som saknas i AIK och har tyckt att det har saknats en intensitet. Såg att någon tyckare skrev att det saknades spelglädje men det tycker jag är att ta i, däremot så har det varit som att Gnaget har spelat lite med handbromsen i.

Och den tendensen kändes igen i första perioden trots att AIK inledde målskyttet genom backen Samuel Sjölund som gjorde sitt första mål för säsongen framspelad av Fredric Weigel och Anton Holm redan efter 3.49.

För bara några minuter och två snabba mål senare av Mora så var den där handbromsen tillbaka. Nu tycker jag att AIK släppte loss bättre i andra perioden där det var en klart bättre intensitet från hemmalagets sida även fast det blev ett gäng vändor till utvisningsbåset samtidigt som det tog nästan två perioder innan Mora fick en spelare utvisad.

Läge för AIK att göra mål men… då kom en Moraspelare i friläge i stället och gästerna fick straff. Johan Persson som gjort Moras två första mål fick lägga straffen men den tog Edvin Olofsson. AIK hade två stolpträffar i rad just som Mora blev fulltaligt.

Och som inte den stolpträffsfrustrationen var nog så avslutades mittenakten med att Mora utnyttjade en sargstuds som skapade oreda till att utöka till 3-1. Det var knappt så att målskytten själv såg att det blev mål.

Tredje perioden hann bara bli knappt tre minuter gammal sedan kom Moracentern Ludvig Larsson fri och vips så stod det 4-1. När AIK får lägen… så blir det så krångligt och så svårt. Det är den där handbromsen återigen.  Det flyter liksom sällan på.

När Mora gjorde 5-1 såg det dessutom ut som att AIK hade gett upp matchen. Det hade de såklart inte men jag saknar någon som åtminstone ser lite förbannad ut. Var är desperationen?

Jag pratade med Anton Karlsson om det. Anton som verkligen spelar med känslor men måste få fler med sig, lyssna gärna på den intervjun.

******

!!!!!!!

Ironiskt nog så såg inte Mora så mycket bättre ut än AIK om man ska se totalt sett på denna matchen. Hade man inte sett tabellen hade det varit omöjligt att se att AIK är trea och Gnaget elva med tio färre inspelade poäng.

Nu haltar tabellen en del men inte värre än att även en blind kan se att AIK måste börja vinna för att inte börja sladda i botten med allt vad det medför med dåligt självförtroende och så vidare.

????

Edvin Olofsson vaktade målet mot Mora. Inget konstigt i det, han behöver ju också få speltid och jag tycker inte man kan skylla förlusten på honom även om några mål såg lite väl enkla ut men jag tycker att han får för dålig stöttning av sina utespelare. Men det var något förvånande inte Claes Endre som var backup utan det var i stället juniorkeepern Jesper Vikman. Jag försökte fråga runt och fick svar som ”lite sliten, han har spelat mycket” och ”överkroppsproblem typ”. Jag frågade rakt ut om han var sjuk och fick svaret att så inte var fallet.

SIFFRAN: 50

AIK har inte haft publik i inledningen av serien men nu tog man in 50 (max tillåtna antalet) och jag tycker de gjorde en ljudlig insats. Inte helt lätt att hålla ångan uppe när det blir ännu en förlust dock.

ROOKIEKOLLEN:

Tim Welin, 18 år, gjorde sin första match i HA i kväll. Tim har Sollentuna som moderklubb, och har spelat juniorhockey i AIK, enligt Eliteprospects från U16 och uppåt och är leftare. Han var uppsatt som extraforward och fick sex byten totalt 4 minuter och fem sekunder. Man hinner inte göra så mycket då men bra att AIK fortsätter plocka fram nya spelare. Förhoppningsvis får man se lite mer av honom längre fram.

MATCHFAKTA:  AIK vs MORA 5-1 (1-2, 0-1, 0-2)