lördag 26 april 2014

AIK - Kalldusch och framtidstro (UPPDATERAT om finansiären o spelarbudgeten)

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

AIK höll informations och upptaktsmöte under lördagen. Det var dock inga spelarpresentationer under klang och jubel utan snarare en kalldusch blandat med (hur konstigt det än kan låta) framtidstro som serverades.

Vi tar kallduschen först.


AIK:s VD Thomas Johansson – som klev in på posten när Peter Birath klev av för ett par månader sedan –var rak och ärlig när han på mötet berättade om hur illa ute AIK har varit fram till så sent som i torsdags.

” Jag har varit här i två månader, kommer in i en klubb i ekonomiskt kaos- börjar rota i papper, har väl  egentligen räddat – med hjälp av finansiärer – AIK från konkurs ska vi vara ärliga att säga.”

"Vi har inte betalat ut löner, vi har inte fått fram spelarlöner och hade en skatteskuld som låg så det är väl det jag har hållit på  med 24 timmar om dygnet och fixa till så vi kan bygga AIK"

"Sista dealen gjorde jag halv elva i torsdags kväll, då fick vi inte i väg lönerna. Men det jag har sagt om jag ska fortsätta är att – då ska vi städa bordet."

"Vi har skulder på tio miljoner, det löste sig kvart i elva på torsdags kväll med en extern finansiär som gick in och löste skulden så vi kan börja om på ruta ett.”

Om någon undrar (jag har undrat) varför AIK varit passiva på spelarmarknaden så fick ni svaret där.  För att kunna värva behövs pengar. Det har inte funnits några samt att kaoset har gjort det omöjligt att se om det gick att skrapa fram något.


Nu verkar ”skrivbordet vara städat” inte minst tack vare den här finansiärer – (EDIT) som visade sig vara Thomas Johansson själv, med stöd av några till. 

Enligt Dagens Nyheter bekräftar nu Johansson att han lade in pengarna, som ett långsiktigt lån med låg ränta. Som sagt, vilket AIK-hjärta.

Under söndagen ska AIK:s styrelse slå fast den nya budget som gäller, på måndag får Daniel Rudslätt – som inte ville säga på mötet om han kommer fortsätta som sportchef men som ändå verkar vara den som jobbar som sådan just nu i alla fall – att börja om från ruta ett även med lagbygget.

Jag har, via uppgifter från annat håll, fått veta att styrelsen har försökt  behålla en del spelare – som till exempel Christopher Aspeqvist men då AIK inte diskutera vare sig löner eller lova någonting om någonting har många spelare gett upp och börjat blicka vidare.

Att AIK (efter uppgifter från annat håll samt uppgifter på mötet) släpat efter med lönerna  tidvis både i vinter och nu på våren har väl inte heller gjort saken bättre.

Nu kan alltså lönerna betalas ut, det ska vara ett möte med spelare på måndag och sedan kommer det förhoppningsvis börja hända saker med de spelare som kan tänka sig stanna trots strulet som varit och som gått med på att invänta både pengar och besked.

Thomas Johansson kunde även berätta att man under säsongen som gick la ut 42 miljoner på spelare. 42 miljoner. En absurd summa. Inte för att det är den högsta i SHL, det är den långt ifrån men ser man till vilket lag man hade, hur laget (inte) presterade och med tanke på att det inte är några jättenamn man har haft så blir det  en nästan overklig summa.

EDIT; Nu verkar det som att de fem (!) tränarlöner (bland andra Hultin och Johnsson som kickades förra året men haft betalt även detta) som man har haft på kontrakt till 30 april ingick i den summan, det förklarar mängden pengar lite i alla fall.

Nu börjar man även här om på ruta ett som Thomas Johansson sa på mötet:

”Spelarbudgeten som vi la ut är 42 miljoner, nu blir det ner med mer än häflten. Vi behöver runt 20 miljoner. Företagsmässigt ligger den på 12 miljoner, min uppgift blir att dra in 8 miljoner till som vi kan lägga på spelare.”

I dags läget har man alltså en spelarbudget på 12 miljoner och det är inte så risigt ändå för att vara i HockeyAllsvenskan, åtminstone en normal säsong.

Nu blir ju kommande säsong lite speciell men visst behövs det lite till oavsett för att vara i den absoluta toppen av SHL och där gissar nog Johansson rätt när han säger att det behövs ” en spelartrupp mellan 18 och 20 miljoner för att gå upp i SHL”

Det lät på Thomas  Johansson som att han trodde att det verkligen kan gå att få in de stålarna. Sedan hoppas man ju att de pengarna läggs på rätt sorts spelare den här gången.

 Såhär sa Johansson på mötet om det kommande lagbygget:
”Som det såg ut på slutet, jag hittade inte krigarfolket i det laget. Det ska vara hjärta och det ska vara krigare, de som vill kriga för AIK.”

Jag kan till stora delar bara hålla med!  Att dra för att man inte ”tycker det är roligt när man bara förlorar” som Ramstedt sa när han drog är ju bara för bedrövlig inställning. För att ta ett exempel.

Och det har – som jag påpekat ett antal gånger i vinter – saknats ett jävlar anamma, den där känslan att jag tar en puck i pannan för dig – i match efter match och då är något fel. Då betalar man för fel spelare, för visst kan man tycka att tränaren ska få fram den känslan men i grund och botten måste den komma inifrån laget själva. Den känslan, den offerviljan måste spelarna känna gentemot varandra för att de vill känna det, annars går det som det gjorde för AIK, åt helvete.

Viktigt att veta här är ju att Daniel Rudslätt INTE är ansvarig för majoriteten av lagbygget av det lag som åkte ur. Han kom in i ett läge när 80-90 procent av spelarbudgeten redan var förbrukad och har fått trolla med knäna. Jag hoppas han orkar stanna och skulle gärna se vad han kan göra om han får vara med och bygga från början istället.

AIK har haft bra ungdoms och juniorverksamhet och Thomas Johansson sa på mötet att i framtiden är målet att ” Vi ska kunna ta upp mellan 5-7 spelare från J20 varje år”

Johansson hade även ett recept för hur AIK ska komma igen även organisatoriskt ” Man driver klubben som ett företag och inte med hjärtat. Mantittar på papper och ser till att man har budget för allt man håller på med.”

Det bådar gott.

Alla citat i de här texten är hämtade från den intervju som Christoffer Bodin gjorde på AIK:s möte. Ni kan se den intervju  här också:

Stort tack Bodin för den tid du lägger ner på att få ut information och för AIK. Jag hoppas AIK-fansen fattar hur den mannen sliter med noll resurser, för er och för AIK.

EDIT;
Det var som sagt Thomas Johansson själv som lade in tio miljoner så att AIK skulle kunna undvika konkurs. Det bekräftar han som jag skrev ovan för DN., Han säger även så här till DN om möjligheterna att få in de åtta miljoner till som behövs för att få ihop 20 mille till spelarbudget:

"Nu när skulderna är avklarade och finansiärer vet att pengarna inte går ner i ett mörkt hål utan till en framtidssatsning tror jag det kommer att lösa sig. Det är skillnad när du jagar pengar för att lösa skulder. Det är inte så många intresserade av. De som nu hoppar på vet att deras pengar kommer att användas till spelare och att skapa en stabil hockeyförening, för nu har vi framtidstro i klubben igen.
Här hittar ni DNs intervju med Johansson.

4 kommentarer:

Palle sa...

Hur kan du påstå att Rudslätt INTE är ansvarig för lagbygget??? Det förstår inte jag. Anders Gozzi värvade jättefloppen Marcus Nilsson innan han hoppade av. SAMTLIGA ÖVRIGA värvningar var det Rudslätt som stod för. Så nog fan har han varit ansvarig för lagbygget.

R sa...

Man undrar ju vad den mystiske finansiären vill ha i gengäld, för ingen SKÄNKER väl bort 10 miljoner. Saftig ränta?

Marie Hallman sa...

Palle: som jag förstått det var 80 procent av lönebudgeten redan använd när han kom in. Inte mycket att jobba med då.

R: Var tydligen Thomas Johansson själv, som lånat ut till låg ränta. Kallas AIK-hjärta, verkar inte vara annat än så. Men han ger alltså inte bort pengarna utan vill gärna ha de tillbaka när det är möjligt längre fram

Torsten sa...

Vad folk måste förstå nu är att vi gjorde en "Bajen Hockey"dvs VI supportrar satte vår klubb i ett konkursläge genom att år in i år ut sänka vår klubb genom att helt enkelt skita i att gå i titta, det är pga av det o inget annat vi behövde en räddare i nöden, Skämmes ska ni som "går när det är slutspel" göra o ja ni är många.