onsdag 25 mars 2015

Tredje SSK-tränaren gillt?!

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det är på tok för sent. Egentligen. Men förhoppningsvis kommer SSK:s andra tränarbytet för säsongen ge laget den kickback som behövs för att ta sig över strecket och bli kvar där.

Vad kan Mats Waltin, SSK:s tredje huvudtränare för säsongen göra då, som Janne Karlsson och Ante Karlsson inte gjorde?


Tja, komma in med friska ögon. Komma in med ett strikt uppstyrt rolltänk – och nej, det har inte funnits något sånt så som det borde ha funnits – som spelarna kan luta sig emot de sista matcherna.

Det har varit ömsom lösa ömsom hårda tyglar i SSK under hela säsongen – något som resulterat i pannkaka. Jag tänker gå in mer på det efter kvalet men vi kan väl slå fast att den trygghet som hade behövts inte fanns och sedan gick det fel och till slut blev det svårt att få stopp på den onda spiralen.

Men tillbaka till Mats Waltin.

Ska man sammanfatta det som sägs om honom – och som jag upplevt själv- så är det en bestämd person. En som vet vad han vill, som är tydligt med det och inte backar på hur han vill ha det i första taget.

Han kör sitt race. Det är bara hänga på eller hoppa av. Försöka smita undan eller köra en alternativ väg finns inte.

Han ställer krav. För tuffa krav har väl en del spelare tyckt längs vägen i tidigare klubbar men han är rak och rättfram också och i det läge som SSK är nu så är det nog en tydlig visa vägen med hela handen person som behövs. Får han gruppen med sig är han en sån som man vill ha längst fram, en som leder, lyfter och tar bestämda steg längs den gemensamt utstakade vägen.

(Waltin när det begav sig som spelare i SSK, FOTO SSK)

Redan första mötet med spelarna präglades av just det. Waltin var, fick jag höra, väldigt bestämd med vad som gäller i de kommande matcherna.

Han kom med tydliga direktiv, tydliga roller. Så här – och verkligen SÅ HÄR… ska vi spela och det verkar ha gått hem hos spelarna.

 Mats Waltin har ju sagt till media, bland andra LT, under dagen att han vill spela en offensiv attack hockey med tydliga roller, ramar och där alla är ”konsekventa i allt vi gör”. Det ska förhoppningsvis ge ett spel där alla vågar lita på att samtliga lag och kedjekompisar gör sin del och att det blir mindre av en och en kör och mer av tung, sammanhållen press som borde  - säger borde – mala ner division ett motstånd.

Dagens bästa citat från den nya SSK-tränaren kom föresten från en intervju med just LT där han sa så här om hur han vill spela

”Det är ett attackerande spel med överbelastning där vi ska skapa möjlighet att vinna tillbaka pucken så snabbt det går, men under organiserade former. Annars är risken att det blir spretigt. Alla ska veta sin roll och vad de ska göra på isen, och lita på att lagkamraterna vet vad de ska göra. Det är ett jobbigt spel att spela och kräver mycket skridskoåkning, men vem har sagt att hockey ska vara enkelt?”

Nu är det ju i och för sig inte hockeykompetensen som är det stora problemet i det här gänget. Det är självförtroendet som försvann för länge sedan och som i takt med alla motgångar gått upp i atomer som har ställt till det nu i kvalserien.

Å andra sidan kan en trygg grund och förhoppningsvis att alla håller sig till sina nu fastslagna roller ge SSK det där målet eller de där målen som kan börja bygga upp ett självförtroende som håller serien ut.

Det är oftast så lite som gör att det vänder uppåt eller neråt. Något skitmål, lite fastare grund att stå på, lite flyt och stolpe in istället för alla stolpe ut som varit kan ge en grund att bygga på.

Det är ont om tid men just därför är peka med hela handen stuket nog det som borde funka här.

Att Waltin skrivit treårskontrakt – oavsett serie efter den här säsongen – är bra. Tror jag.

Visst, går det inte som tänkt så blir det dyrt men säg att det går. Redan att han tänker stanna oavsett serie, ger signaler att här kommer det in en tränare som tror på sina spelare, på klubben på fansen och på kraften som finns i klubben. Sånt är viktigt – inte minst med tanke på det som kommer efter att den här kvalserien är färdigspelad.


Det behövs någon som verkligen tror på klubben, någon som vill vara med och bygga för framtiden och där är ju Waltin med sina rötter i SSK tillsammans med sin enorma rutin viktig för att locka både fans och sponsorer att hänga på trots en säsong från helvetet. 

Inga kommentarer: