torsdag 26 mars 2015

Sjätte raka - och nytt kontrakt

 
(Råttans lek med katten eller ja Pantern...FOTO JESPER ZERMAN)

48 sekunder! Så lång tid tog det för AIK att sänka Pantern och lägga grunden för sjätte raka segern. 

Robin Kovacs 1-0 blev tändningen, Daniel Olsson Trkuljas 2-0 var ett helt lastbilflak med salt i såret på Pantern och när Fredrik Hynning slängde in en puck från långsidan som bara… swosch gled förbi paralyserade Panternspelare var den här matchen över.


Då hade det gått sju minuter och 28 sekunder. Och Pantern hade till och med hunnit med en timeout efter 2-0 när matchuret stod på 07.25. 

I andra drällde Pantern dessutom med pucken i ett pp, det straffade sig benhårt. 

Christian Sandberg – som är bra på straffar – fick pucken och ett friläge som med den farten och inte en enda Panternspelare ens i närheten såg ut som en straff. 

Skottet var hårt, distinkt och välplacerat och sedan kunde AIK leka sig igenom matchen men ändå behålla kontrollen över den och vinna komfortabelt trots att Gnaget gick på halvfart i andra och tredje perioden. Sån skillnad var det. Hade AIK tagit i lite mer och siktat lite bättre så hade det blivit tvåsiffrigt, utan tvekan.

(FOTO JESPER ZERMAN)

Kollar man statistiken så vann Pantern skotten på mål i tredje med 9-1. Hade man räknat alla skott utanför också hade det varit en helt annan grej. Det var missar hit och dit och när AIK väl hade rätt sikte inställt så spelade Viktor Andrén riktigt bra. Visst han släppte in fyra mål men hade ju inte hjälp någonstans av sina medspelare.

(robin Kovacs måljublar. FOTO JESPER ZERMAN)

Matchens första målskytt, Robin Kovacs, hyllades inför nedsläpp då han utsetts till året J20. Mycket välförtjänt. Det är sällan en HA-spelare blir årets rookie men Kovacs är definitivt värd den utmärkelsen.

**

Pantern hade några vassa chanser de med – bland annat ett ribbskott. Men efter den där måltriominuten så var det bara kört.

**

AIK:s har nu säkrat en plats i HA. Så här ser tabellen ut.Visst, det går kanske att vrida och vända på det så man hittar någon procents teoretisk sannolikhet för att kontraktet inte är klart men att lag 2, 3, 4 och 5 – alltså samtliga ska dra in tillräckligt med poäng för att runda AIK är inte möjligt. Jag har inte räknat strikt matematisk på det men sannolikheten är nära noll. AIK kan mycket väl tappa geisten nu och komma fyra. Men inte femma. Och minst en fjärdeplats är det som gäller för att få spela HA.

(Robin Rahm FOTO JESPER ZERMAN)

Robin Rahm höll sin femte nolla för säsongen. Den andra i kvalet till HA (höll ju även nollan mot SSK). Har släppt in ett (Västervik hemma) tre (Tingsryd borta), två (Sundsvall hema och två (SSK borta). Ingen annan målvakt är ens i närheten. Ett gott betyg till både Rahm och försvaret i AIK.

(FOTO JESPER ZERMAN)

Det här hade ju ingen betydelse alls men oj vilka långa och stora spelare Pantern hade. Längst av alla Patrik Magnusson, med nr 77 på ryggen. 204 cm lång och 119 pannor tung. Jäklars!

(Alexander Nylander Altelius .FOTO JESPER ZERMAN)

Conny Strömberg drog på sig en muskelbristning i ena låret mot SSK. Inte med nu och förmodligen slutspelat för säsongen. Även Nils Bäckström var uppsatt på frånvarolistan. Oklart varför. Däremot fick två 98:or, Jesper Bratt (assist vid andra målet, 08.14 i istid) och Alexander Nylander Altelius (14.02 i istid) kliva in i laget.

 (FOTO JESPER ZERMAN)

AIK - PANTERN 4-0  (3-0, 1-0, 0-0)
Matchen: MM (kul med mål men spelet i period 2 o 3 zzzzz)
Målvakterna: Robin Rahm, AIK  och Viktor Andrén, Pantern
Publik: 2 758 sålda biljetter
Domare:  David Bergman

(Christopher Bengtsson. FOTO JESPER ZERMAN)

BÄST I AIK  
MMM Christopher Bengtsson, f
MM Robin Rahm, mv
M Emil Lundberg, f

BÄST I PANTERN:  Viktor Andrén, mv

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1-0 (06.40) Robin Kovacs (Marcus Jonsson, Ryan McKiernan)
2-0 (07.05) Daniel Olsson Trkulja (Jesper Bratt, Emil Lundberg)
3-0 (07.28) Fredrik Hynning (Jordan Hendry, Christopher Bengtsson)

ANDRA PERIODEN
4-0 (07.34) Christian Sandberg (Emil Lundberg, Ziga Pavlin) Spel 4 mot 5

TREDJE PERIODEN
-
SKOTTEN I MATCHEN:  22-19  (11-3, 10-7, 1-9)

(Theo Lennström FOTO JESPER ZERMAN)

UTROPSTECKNET!
Sjätte raka! Det var ett tag sedan senast… AIK vann fem raka när man bytte tränare i höstas. Men sex raka AIK-vinster, ska man hitta det får man (om jag sett rätt i mitt arkiv så här mitt i natten) gå tillbaka till hösten 2010 då AIK gjorde sin första SHL-säsong sedan comebacken.
Då, mellan 28 oktober och 16 november, vann AIK (vid full tid dessutom) mot Brynäs (3-0), Linköping (2-1), Frölunda (5-2), Djurgården (5-2), Timrå (4-1)och SSK (5-2). Med en storspelande Viktor Fasth i målet.

FRÅGETECKNET?
Sportsligt kan AIK nu räkna in nytt kontrakt i HockeyAllsvenskan. Men det finns hinder kvar. Först måste AIK få klartecken för rekonstruktionen och sedan ett okej på elitlicensen. Innan dess kan man inte ens börja bygga ett lag.
Och vem är det föresten som tittar på det här med vilka som ska vara kvar i laget, som letar nya spelare? Nordström som nu är någon typ av sportchef? Galotta som inte var kvar men ändå har varit kvar? Segui som har fokus på fotbollen? Vad har man för budget?
AIK har en organisatorisk och ekonomisk utmaning framför sig som heter duga.

(Robin Kovacs. FOTO JESPER ZERMAN)

Citatet
”Den där minuten blev inte bra för oss. Det är stort för många av våra killar att åka in på Hovet och möta AIK. Det ska inte vara så men…

(Panterns tränare Stephan Lillis Lundh var frustrerad över att se sina killar förlora det mentala spelet redan från start)Inga kommentarer: