måndag 4 maj 2015

VM Lettland Sverige 1-8 Loui Loui (Loui) Louiiiiiiii

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Sverige fortsätter produera. Sex mål mot Tjeckien (varav en den avgörande straffen), sex mål mot Österrike och så åtta mål mot Lettland som enligt många experter skulle vara ”mycket tuffare motstånd än Österrike”.

Det såg faktiskt ut så i början av matchen och Jhonas Enroth tvingades göra en kvalificierad räddning. Sedan… var det svenskt målkalas för hela bunten även om Lauris Darzins klämdes in en reducering halvvägs in i andra också.


Tio sekunder efter det målet fick dock Sverige straff. Filip Forsberg (vem annars) gled in och fintade ner och ut Masalskis till hamburgerståndet, sattte 3-1 målet och sedan var den matchen över.

Kul att se hur inte bara de yngre utan även de äldre kommit igång med fyra mål av Loui Eriksson varav tre godkändes. Han fick således jubla för ett hattrick men borde ha fått tillgodoräkna sig även det bortdöma målet som dömdes bort för interference i målgården. Ytterst märkligt då Anton Lander dels knuffades in, dels inte var i närheten av målvakten Marsalskis som nog inte ens märkte att han var där någon halvmeter bort.

Välkände domaren (nu exdomaren) Tomas Kuben Andersson konstaterade i en konversation med mig och Leif Boork på twitter att det VAR mål och att det var felaktigt bortdömt. Att det borde ha varit mål då Lander som sagt inte störde målvakten – allt enligt regel 95 punkt 3. Trist att de som dömde inte hade koll men tur att det var Lettland vi mötte så att det målet inte spelade någon som helst roll för slutresultatet.

Loui vallade för övrigt in 1-0 genom en motspelares skridsko. Snyggt! Såg ut att både kunna vara tur eller skicklighet men tydligen så var det med flit.  Gillar även den stora glädjen i laget när målen fortsatte gå in och härligt att se svenskarnas spelglädje och seriösa inställning när det gäller att driva på och vilja göra mål ända in i kaklet. Victor Rask gjorde ju 8-1 bara sekunder innan slutsignalen gick.

Förhoppningsvis har målkalaset i de tre inledande matcherna gett Tre kronor ett helgjutet självförtroende – för nu väntar en klart tuffare uppgift på riktigt. Kanada på onsdag blir en helt annan påse än åtminstone de två senaste matcherna och även Kanada verkar ta VM på lite större allvar än så länge då även Lönnlöven fortsatt ösa in mål och hittills har vunnit med 6-1 mot Lettland och 10-0 mot Tyskland (samt har match mot Tjeckien under måndagskvällen.).

Utropstecknet!  Louiiiiiiii Eriksson såklart.

Frågetecknet?  Man får inte videokolla interference på målvakten internationellt. Varför inte undrar jag. Det får man faktiskt i SHL. Nu blev Loui Eriksson och Sverige rånade på ett mål.

Dagens citat
”Get off the ice”  
(Matchens domare tyckte Elias Lindholm skulle åka och sätta sig i båset (lämna isen) efter ett mindre gruff.  Men Tre Kronorforwarden tog uppmaningen lite hårdare än så och klev av matchen och satte sig i omklädningsrummet i tron att han fått en tia. Det hade han ju inte… så efter lite klargöranden kom han ut till spel igen.  Avd: Språkförbistring.)


MATCHFAKTA

LETTLAND-SVERIGE 1-8 (0-1, 1-3, 0-4)

PERIOD ETT
0-1 (17.37) Loui Eriksson (utan assist) spel 5 mot 4

PERIOD TVÅ
0-2 (10.05)  Loui Eriksson (Mattias Ekholm, Staffan Kronwall) spel 5 mot 4
1-2 (12.53) Lauris Darzins (Kaspars Daugavins, Guntis Galvins) spel 5 mot 4
1-3 (13.03) Filip Forsberg (på straff)
1-4 (19.46) Loui Eriksson (Jhonas Ahnelöv)

PERIOD TRE
1-5 (04.43) Oscar Möller (Oliver Ekman-Larsson, John Klingberg) spel 5 mot 4
1-6 (09.32) Jacob Josefson (Joel Lundqvist)
1-7 (17.04) Joel Lundqvist (Simon Hjalmarsson, Oliver Ekman-Larsson)
1-8 (19.51) Victor Rask (Jimmie Ericsson, Elias Lindholm)

SKOTTEN: 20-26 (7-12, 7-8, 6-16)

MÅLVAKTERNA: Edgars Masalskis, Lettland 80% och Jhonas Enroth, Sverige 95%

Inga kommentarer: