torsdag 7 maj 2015

VM SVERIGE-TYSKLAND 4-3 Seger med andan i halsen

(Oscar Möller fotad vid en annan Tre Kronor match. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN/ARKIV)

Tyskland hade gjort två mål inför den här matchen. Båda mot Frankrike i premiären. Därefter 0-10-torsk mot Kanada och 0-1 mot Schweiz.

Trots det såg man inte kvällens svettiga match komma. Tre tyska mål i kväll, mot VM:s målgladaste lag (ja i alla fall innan matchen).


Var en märklig match på många sätt. Första perioden tog en timme att få avklarad då en tackling ledde till pajjat plexi i ena rundeln vilket tog en evighet att fixa (alla SHL och Ha vaktmästare framstår som superdupersnabba i jämförelse).

Sedan en tackling av tyske Daschner som från ena kameravinkeln såg ut som en ful armbågstackling men som sett ur en annan vinkel visade sig vara en otajmad dito där Mattias Ekholm fick en hjälm mitt i planeten med kraftigt blodflöde som följd.

Ekholm var inte puckförare så tysken fick matchstraff. Nog om det. Än märkligare var ju berg och dalbanan där inget hände, inget hände, plexit, omstart, två snabba mål sedan tar Tyskland över (!) och dunkar inte två kassar – lika många på deras tre första matcher.

Ny svensk uppryckning där Oscar Möller och Joakim Lindström ledde vägen – Möller var föresten 2+2 och Lindström 1+2. Kul att de fortsätter ösa på så bra.

Och så ny reducering men visst. Det blir 4-3, tre pinnar och ordningen är i alla fall poängmässigt återställd.

Och med det facit så spelar ju den här matchen noll roll när det gäller placeringar och fortsatt väg framåt i turneringen. Det finns inget att gräva ner sig för men det finns en del att fundera på: Berg och dalbanan, att normalt sett kloka spelare får för sig att börja kladda runt med pucken, att försvaret är rätt vidöppet bakåt stundtals, att det kan se lite panikslaget ut vilket borde vara helt onödigt. Här finns ju talang och kompetens för att gneta på tålmodigt trots ett insläppt mål, nu har det blivit lite råddigt när det går emot men äh. Det tar de tag i nu hoppas jag.

Ny mach på lördag. Mot Schweiz. Nya tag. Nya friska ben och skallar (får man hoppas). Bara ösa.SVERIGE-TYSKLAND 4-3 (2-1, 0-1, 2-1)

MATCHEN: MM (snudd på endast ett M)
MÅLVAKTERNA: Jhonas Enroth, Sverige 88,89 % och Timo Pilmeier, Tyskland 88.57 %

BÄST I TRE KRONOR:
MMM: Oscar Möller, f
MM Joakim Lindström, f
M Jacob Josefson, f

BÄST I TYSKLAND: Patrick Reimer, f

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1-0 (11.19) Oscar Möller (Joakim Lindström, Mattias Sjögren)
2-0 (12.44) Joakim Lindström (Oscar Möller)
2-1 (15.48) Marcus Kink (Tobias Rieder, Stephan Daschner) Spel 5 mot 4

ANDRA PERIODEN
2-2 (09.30) Nicolas Krammer (utan assist)

TREDJE PERIODEN
3-2 (02.56) John Klingberg (Staffan Kronwall, Oscar Möller) 
4-2 (08.40) Oscar Möller (Oliver Ekman-Larsson, Joakim Lindström)
4-3 (14.39) Matthias Plachta (Kai Hospelt, Yannic Seidenberg)

SKOTTEN 35–27 (10-8, 13-9, 12-10)

UTROPSTECKNET:
Oscar Möller! Inledde turneringen lite i skugga av några andra spelskickliga kids men har sedan växt match för match. Tar ansvar, blir inte panikslagen. Har tålamodet, blicken, skillsen. Känns tryggt.

FRÅGETECKNET:
Röran? Kan Mårts styra upp den? Borde gå, tydligare roller, kanske toppa lite hårdare, borde nog ha visat i dag med en och annan bänkad lirare men tar det förhoppningsvis en och en med spelarna i morgon som är spel och som det verkar - enligt utskick från förbundet - träningsledig.

CITATET
”Är det slut så är det slut. De andra kör på sin inspiration, vi försöker tänka hockey. Det går inte alls”

(Pär Mårts sammanfattar i TV4 rätt bra hur det såg ut)

Inga kommentarer: