fredag 1 maj 2015

VM: Premiären som hade allt

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Å herre jävlar vilken premiär. Målkalas, tappade ledningar, snabba repliker, vändning, vändning tillbaka och så straffseger på det. För att inte tala om Jaromir Jagr! Och det där så enormt vackra tredje svenska målet.

Det var en match som  hade det mesta. Bra spel? Tidvis men också vidöppet bakåt åt båda håll emellanåt. Tur för Sverige att Jhonas Enroth var med när Tjeckien vaknade efter att Sverige tagit ledningen med 2-0 annars hade det nog rasat redan där.


Nu höll Jhonas i inte minst under period ett och två, hade en liten svacka i tredje men var stabil på straffarna och framåt var det ju full rulle för båda lagen så det blev en vinst ändå – om än på straffar.

Och just straffavgörandet blev symptomatiskt för hela matchen. Oliver Ekman Larsson glider fram med århundradets bästa självförtroende, hela kroppen bara osar pondus och wam så lyfter han upp pucken i nättaket.

Tjeckiens Sobotka åker framåt lite mer sökande, inte lika säker i beslutet, försöker vänta ut Jhonas Enroth som är ännu mer kylig och täcker vid stolpen som han ska så att skottet hamnar på ena benskyddet och svenskt premiärsegerjubel kan dra igång på andra sidan isen.


TJECKIEN-SVERIGE  5–6 e straffar  (1-2, 0-1, 4-2, 0-0, 0-1)

MATCHEN: MMMMM
MÅLVAKTERNA: Alexander Salak, Tjeckien 76%  och Jhonas Enroth, Sverige: 82,14 %
DOMARE: Daniel Piechazek och Aleksi Rantala
SKOTT 28-25 (4-10, 8-4, 12-7, 4-3)

TRE BÄSTA TRE KRONOR
MMM Oliver Ekman-Larsson, b
MM Elias Lindholm, f
M Jhonas Enroth, mv

BÄST I TJECKIEN: Jaromir Jagr. Say no more. Jagr klev av under matchen, enligt TV4 med en befarad fraktur på ena fingret. Jag hoppas verkligen han kan fortsätta spela, har imponerat stort så här långt.

MÅLEN
0-1  (03.23) Joel Lundqvist (Mattias Sjögren, Jacob Josefson)
Tre Kronor får en drömstart då Joel Lundqvist nätar efter  tre minuter och 22 sekunder. 
Tjeckerna byter och en av dem skickar ner pucken till lagkamrat vid sargen ... då hoppar den lagkamraten (tror det var backen Ondrej Nemec) över sargen – det vill säga byter istället., Jacob Josefson snappar upp pucken passar till Mattias Sjögren som passar till Joel som sätter pucken. 

0_2 (07.30) Staffan Kronwall (Mattias Ekholm, Anton Lander) spel 5 mot 4
Staffan Kronwall gör 2-0 i spel 5 mot 4 efter 7.30 . Passning till Kronwall som letar luckor nere vid slottet, fint jobb framför kassen av Loui Eriksson bidrar  målet när pucken smiter in förbi den tjeckiske målvakten Alexander Salak som nog har svårt att se vad som händer där

1_2 (13.28) Jaromir Jagr  (Jakub Nakladal, Jakub Voracek) spel 5 mot 4
Tjeckerna kommer igen och får pp. När Jakub Voracek och Jakub Nakladal bollat puck ett varv smäller Nakladal till med ett direktskott som susar förbi en skymd Enroth som har Jaromir Jagr parkerad framför nyllet. Målskytten ändrades till just Jagr men då kan han bara ha snuddat pucken på vägen inför den projektilen hade gått in oavsett

PERIOD 2
1-3 (14.34) Victor Rask (Elias Lindholm, Simon Hjalmarsson)
Vilket jäkla mål! Mumma! Elias Lindholm jobbar med pucken nere vid sargkanten i rundeln, drar en 360 graders piruett och passar samtidigt vidare till Victor Rask som vänder och har ryggen mot målet, ser hur pucken kommer bakom sig, vänder om 180 grader – och vänder samtidigt bort en tjeck -  precis när pucken kommer glidandes i slottet bakom och lyckas träffa en lucka i målet. Woaw!

PERIOD 3
2-3 (02.52) Tomas Hertl (Ondrej Nemec, Jakub Klepis) Spel 5 mot 4
Hårt skott av Jakub Klepis rakt framifrån, som Enroth står i vägen för, pucken ramlar ner vid sidan av Jhonas och där är Hertl starkare än Ekholm och trycker sig fram samtidigt som han trycker in pucken.  

2-4 (04.08) Joakim Lindström (Oscar Möller)
Snabb replik, två mot ett läge . Möller lägger pucken över centrallinjen och pang så drar Lindström till med ett direktskott.

3-4 (11.34) Simon Dominik (Jan Hejda)
Rätt läckert mål, en 365 graders piruett ute vid långsida sarg avslutas med pass in i slottet där tar VM debutanten Simon emot, drar en lite pausfint och rundar av med mål.

4-4 (12.31) Roman Cerenka (Jakub Voracek, Petr Caslava)
Cervenka kommer i ett friläge på högerkanten som avslutas med ett backhandskott upp i närmsta krysset

5-4 Martin Zatovic (Jiri Novotny, Simon Dominik)
Ett par tre svenska spelare Sverige hamnar lite på mellanhand  i ett par man mot man situationer, det ger till slut en liten tilltrasslad situation framför Enroth som avslutas med  skott, retur och mål. Och därmed däven en fullbordad vändning.

5-5 (19.07) Mattias Sjögren (Joakim Lindström, John Klingberg)  Spel 6 mot 4
Jhonas lämnar kassen, Jakub Voracek åker ut och Sverige kan sätta ett än tyngre tryck mot Tjeckiens mål. Och med 53,3 sekunder sitter kvitteringen där. Joakim Lindström tar ett skott som blir misslyckat – som skott betraktat. Men pucken glider fram till Mattias Sjögren som lyckas trycka in femman.  Fin skymning av Loui Eriksson underlättar för Sjögren som gör en kanonmatch.

STRAFFAR  5-6 Oliver Ekman Larsson GWG
I straffomgång 3, Oliver Ekman Larsson åker fram och bara swosch lyfter upp pucken i nättaket utan några krusiduller.
Vladimir Sobotka försöker finta bort Enroth men det går inte och skottet går rätt på Jhonas högra benskydd. Och där är första segern hemma!

GODBITEN.
Alltså det där fina 3-1 målet av firma Rask och Lindholm. Det syns att de brukar spela ihop till vardags. Snacka om hockeysens och ögon i nacken. Boom!

UTROPSTECKNET!
Vilken underbar offensiv! Kreativa lösningar, snabba rörliga fötter, agera istället för att reagera, pondus och snabba repliker. Bra blick för spelet på alla händer och några riktigt härliga mål. Full fart framåt med guldkant.

FRÅGETECKNET?
Inte så där väldigt mycket håll tätt bakåt. Även om jag älskar målglada matcher vore lite mer tanke i det defensiva spelet att föredra. Jhonas Enroth ska inte behöva ta den biten ensam. Noterbart är också att Jimmie Eriksson klev av skadad i början av tredje och ska ha linkat ut med skadad fot. Fick enligt Tommy Bousted pucken på benet mellan skridskon och benskyddet.  Låg med foten i högläge i omklädningsrummet. Bara hålla tummarna för att VM inte är över redan för honom.

CITATET
”Skön start, de kom ut och flög om kring där”

(Matchens första målskytt, Joel Lundqvist  till Sportbladet om 1-0 målet)

Inga kommentarer: