måndag 11 maj 2015

VM SVERIGE-FRANKRIKE 4-2 Kidsen kliver fram

(Filip Forsberg fotad vid ett annat tillfälle. FOTO. WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Första perioden. Zzzzzzzz. Andra perioden. Fleury x2  - vad fan? Avslutat av kvittering, Filip Forsberg till 2-2. Puh. Tredje? Ordningen återställd.

Sverige är så mycket bättre – sett till spelare för spelare. Men när inställningen är ute och letar korv någonstans då kommer man in fel i det och då är det inte bara vända tillbaka. Det krävs något mer.


Det krävs ett jävla anamma och skills a la Filip ”Flipper” Forsberg och Oliver Ekman Larsson. 
Jag vet inte hur resten av spelarna såg på matchen men det var kolsvart i ögonen på Filip efter Fleurys andra mål. Att han själv kvitterade var mest bara givet.

Svärtan i blicken fanns kvar även inför sista perioden.

Det var en blick som snuddade vid Suddens galnaste – ja ni minns den i Helsingfors, även om det var en bra bit kvar till DEN blicken – när Leksandssonen Filip gled ut på isen inför period tre. Eller nej. Han gled inte.  Flipper vet inte hur man glider han KLEV in och han klev in framför målet och han bara tjoooop suger åt sig pucken, kommer fri, håller in, skickar ut rutinerade
målvakten Huet till korvmojen på vänster sida och knäpper iväg pucken rätt upp i högra krysset.

Såg han nöjd ut? Nej. Han hade bara gjort det man ska. Tog matchen på allvar. Gav sig fan på. Använde sina skills. Inte vaska bort några hockeyminuter här inte.

Tingsrydssonen Oliver Ekman Larsson ser inte lika kolsvart ut i blicken men bestämdheten, självklarheten, pondusen finns där.

OEL of Sweden -  som det står på hans klädmärke – fick en andraassist vid 1-0,  spelade fram till Filip Forsbergs 3-2 och satte sedan själv 4-2. Game over. Ordningen återställd.

Filip Forsberg har nu gjort åtta mål på sju matcher och leder skytteligan. Visserligen med en match mer spelad än de som jagar men ändå. Åtta kassar på sju matcher.  ”Hyfsat” facit för en VM-debutant som inte ens hade flyttat hemifrån för två år sedan.

Flipper är med sina 8+1 trea i den totala poängligan. Den toppas av … trumvirvel… Oliver Ekman Larsson som är ensam poängetta just nu med elva poäng (2+9) på sju mathcer.  Som jämförelse kan nämnas att Sid ”världens bästa Kid” Crosby har gjort sju poäng (3+4) på sex spelade matcher. Jaromir Jagr går med sina sex poäng (4+2) inte ens in bland topp 20 i poängligan eller skytteligan.

Inga jämförelser i övrigt. Säger bara. Och roligast av allt. Både Filip Forsberg och Oliver Ekman Larsson har framtiden för sig. Jagr gör sitt kanske sista VM, Crosby lär hinna med fler. Men ändå. Hur kul är det inte att se de här två ta för sig som de gör?! Att sedan matchen i övrigt var…  ok men inte mer, totalt sett, spelar ju ingen roll.

På torsdag är det kvartsfinal.  Sverige får ånga iväg till Ostrava med tåg. Inget att oroa sig över, är det något de gör till vardags så är det resa runt. Om det blir USA,  Ryssland eller Finland (står just nu på  15, 14 och 14 poäng med en grundseriematch var kvar) avgörs under tisdagen.

Oavsett vilket lag Tre Kronor får möta så bara måste defensiven tajtas.  Flipper och OEL måste också vara i högform. Det ser jag fram emot.

SVERIGE-FRANKRIKE  4-2 (1-0, 1-2, 2-0)

MATCHEN: MM

MÅLVAKTERNA: Jhonas Enroth, Sverige, 88.24 % och Cristobal Huet & Florian Hardy, Frankrike 90,24 % tillsammans. Huet släppte in fyra mål, Hardy noll.

SKOTTEN: 41-17 (18-6, 11-8, 12-3)

BÄST I TRE KRONOR:
MMM: Filip Forsberg, f
MM: Oliver Ekman Larsson, f
M: Loui Eriksson f

BÄST I FRANKRIKE: Damien Fleury, f

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1-0  (11.00) Jacob Josefson (Oscar Klefbom, Oliver Ekman-Larsson)
2-0   
ANDRA PERIODEN
1-1 (00.34) Damien Fleury (Antoine Roussel, Teddy da Costa)
1-2 (02.52) Damien Fleury (Antoine Roussel, Yohann Auvitu)
2-2 (14.52) Filip Forsberg (Elias Lindholm) Spel 5 mot 4

TREDJE PERIODEN
3-2 (00.52) Filip Forsberg (Oliver Ekman-Larsson)
4-2 (03.27) Oliver Ekman-Larsson (Loui Eriksson, Oscar Klefbom)

UTROPSTECKNET:
Filip Forsberg! Räcker så. Han sa det så bra i TV4 själv också – om det här med att göra många mål i sitt första VM: ”Det är bara bomba på”.

FRÅGETECKNET:
 Damien Fleury? Hängde inte med i SHL men gör två snabba mål på Tre Kronor i VM. Är nog en och annan Djurgårdssupporter som undrar hur det hänger ihop.

CITATET:
” Man kan inte åka på en skridsko”

(Förbundskaptenen Pelle Mårts sammanfattar matchen i TV4. Typ så ja. Så ”på” med båda grillorna till torsdag, please.)

Inga kommentarer: