söndag 23 februari 2020

AIK vs MORA 4-5 e förlängning. Dags att blicka framåtAIK är redan klara för kval och det märktes när man tog emot Mora under söndagskvällen. Den tyngd som legat på spelarnas axlar verkar ha ramlat av, fokus har skiftats till att få ihop någon slags spel som gör att man överlever kvalet (som inleds i  mitten av mars).

Gnaget fick en kalasstart på matchen då Johan Porsberger styrde in Gustav Bourammans skott förbi Isak Wallin efter bara 24 sekunder. Målet godkändes efter videogranskning angående hög klubba.
Oscar Nord stod för AIK:s andra mål i slutet av första, i andra perioden fick Mora ordning på spelet och gick i fatt och förbi till 3-2. Tredje perioden var jämnare och matchen avgjordes sedan halvvägs in i förlängningen där Oskar Svanlund sköt hem bonuspinnen.

Här är några tankar från söndagen:

(Foto Gabriel M Gustafson)

SIFFRAN:  26. Som i hur många sekunder det tog innan AIK gjorde mål  i söndagens möte mot Mora. Gustav Bourraman tog ett högt skott från mållinjen som passerade ett par klubbor, en från AIK och en från Mora innan den singlade in. Det blev videogranskning för hög klubba men godkänt mål med Johan Porsberger som målskytt efter en styrning.

EN SAK TILL: När AIK tog emot Mora på Hovet senast (den 20 november) hade båda lagen bytt tränare. Bobo Simensen gick vinnande ur den matchen i matchen mot Tomek Valtonen men sedan har finländaren fått Mora att klättra uppåt i tabellen till topp åtta medan AIK kört fast i botten med 22 förluster och fyra segrar varpå man sedan bytte tränare igen.

Roger Melin gjorde nu sin tredje match i AIK-båset, efter 3-1 vinst mot Västervik i den första en och sen uddamålsförlust blev det nu en poäng och 4-5 förlust efter förlängning.
Spelet framåt ser mer avslappnat ut nu. Om det enbart beror på Roger eller är en kombination av att man nu är klara för kval och kan släppa jakten på att slippa kvala låter jag vara osagt.

ATT GÖRA LISTAN.
Även om AIK nu spelar avslappnat så finns det att jobba på. Passningsspelet och därmed offensiven går ibland plågsamt långsamt. Det letas passningar men det tar så lång tid att hitta rätt att tiden rinner ut och så vidare. Nu visade AIK stundtals upp ett bra passningsspel i första och tredje perioden och när AIK väl får igång det så driver man därmed upp tempot i sitt egna spel, något som kommer bli viktigt i kvalet där AIK mest troligt kommer förväntas föra spelet i de flesta matcherna.
Defensiven måste också skärpas inte minst i jobbet framför egna målvakten för det var alldeles för lätt väg ner mot buren för Moraspelarna den här söndagskvällen och det håller inte mot lagen från hockeyettan heller.

TEKNINGAR
En annan sak som AIK verkligen behöver komma upp i är tekningar. Vunna tekningar gör att du och ditt lag får initiativet i spelet, du slipper jaga, slipper tappa tid i jakten på pucken vilket blir konsekvensen när du har förlorat teken.
En bra tekare vinner över 60 procent av de tekningar han tar. I AIK ligger nästan alla tekare mellan 33 och 49 procent. Det måste upp.
För att vinna tekningar krävs förutom bra teknik en hel del attityd, du måste visa att det är du som bestämmer och det är väl inte något som AIK:s spelare har kommit in med den här säsongen. Men det är en punkt som måste upp inför kvalet.

KVALKOLLEN:
Det är många steg på vägen fram till kvalserien för AIKs kommande motståndare. Ett första steg är den Hockeyettanfinalen som avgörs i bäst av tre matcher mellan Halmstad och Väsby hockey och som spelas den 25:e, 28:e och i en eventuell tredje match den 29 februari dvs kommande vecka. Vinnaren av finalen går direkt till Kvalserien till hockeyallsvenskan. Förloraren får fortsätta försöka kvala sig vidare via play off (se nedan).

Övriga lag som är med i racet inleder även de i kommande vecka det som kallas play off ett. Detta play off spelas samma datum som Hockeyettan finalen (se ovan).
Här ställs fjorton lag mot varandra i sju playoffserier som avgörs i bäst av tre: Troja/Ljungby vs Strömsbro IF, Östersunds IK vs Kiruna AIF, Nybro Vikings vs Nyköpings SK, Boden vs Tegs SK, Kallinge -Ronneby vs Vimmerby, Visby Roma vs Lindlövens IF och Tranås AIF vs Piteå HC.

Vinnarna här kommer gå vidare till play off två där Borlänge, Huddinge, Hudiksvall, Mariestad BoIS redan är inplacerade i väntan på motståndarlag.
Vägen fram är lite råddig men så ser det ut just nu.
  
(Robin Wallin fick göra första matchen i AIK denna sejour. Var tillbaka efter flera månaders kamp med skador. Foto Gabriel M Gustafson)

MATCHFAKTA: AIK vs MORA  4-5 e förlängning (2-0, 0-3, 2-1, 0-1)

MATCHEN: MMM
MÅLVAKTERNA: Robin Wallin, AIK 83,87%  och Isak Wallin, Mora 80,95%
PUBLIK:  2 518 sålda biljetter
DOMARE: André Hiljanen och Marcus Wannerstedt 

BÄST I AIK
MMM  Gustav Bouramann, b
MM Oscar Nord, f
M  Emil Aronsson, f

BÄST I MORA: Johan Persson, f,  Daniel Ljunggren, f och Adam Masuhr, b

 MÅL, SKOTT o UTVISNINGAR FINNS HÄRInga kommentarer: