söndag 2 februari 2020

"Vi har bra go i laget och en vinnarmentalitet."

(Niklas fotad på Hovet efter sin fjärde nolla, nu har han fem! Foto Arkivbild:  www.hockeymedmariehallman.se)

Djurgården tog en stark seger borta mot Brynäs, sjätte raka segern och då det bara gjordes ett mål (signerat Michael Haga) så var Niklas Svedbergs femte nolla avgörande.

Jag skrev om matchen för TT och gjorde intervju med både Niklas Svedberg och kaptenen Jacob Josefson om matchen. Den sistnämnda då Josefson var inblandad i olyckan med Brynäsbacken Marcus Ersson.

Här är TT-artikeln. Under den kommer lite bonuscitat som inte fick plats i texten:GÄVLE
Sjätte raka segern. Djurgården visar storform med en och en halv månad kvar till slutspelet. Senaste trofén: 1–0 mot Brynäs borta.
– Vi har bra go i laget och en vinnarmentalitet. Det är bara bygga vidare på den nu, säger Niklas Svedberg till TT efter sin femte nolla för säsongen.

Djurgårdsmålvakten var en ifrågasatt värvning av många inför säsongen men har verkligen visat vad han går för så här långt.
Han är helt fantastiskt. Tar första, andra, tredje, fjärdereturer. Det känns tryggt! Både han och Karri (Rämö, som har en nolla i vinter) ger oss ett otroligt lugn. De enskilt ger oss chansen att vinna varje match. Om vi inte gör som vi ska står de ändå tryggt därbak och har räddat oss flera gånger. Ska man ta sig långt måste man ha bra målvakter och det har vi bevisligen, berömmer Djurgårdens lagkapten Jacob Josefson för TT.
Uddamålsvinsten, med Michael Haga som ende målskytt, innebär nu att Djurgården har plockat sex raka vinster, samtliga vid full tid.
Segersviten inleddes den 16 januari med 3–2 vinst hemma mot Linköping. Därefter har Stockholmslaget plockat treor mot Malmö hemma, Leksand borta, Örebro hemma, Frölunda hemma samt nu alltså även Brynäs borta.
En fin svit som man måste gå tre år tillbaka i klubbens historia för att matcha då Djurgården vann sju raka matcher, varav tre vid full tid, tre efter förlängning och en efter straffar, mellan den 23 februari och 9 mars 2017.
Och även om utespelarna hyllar sina målvakter vänder Svedberg tillbaka fokus på sina lagkamrater:
Alla blockar skott, vi krigar för varandra, vi slarvar inte med detaljer i onödan och ger inte bort chanser som vi kanske gjorde tidigare under säsongen. Vi är mer solida över 60 minuter nu, det börjar bakifrån och det ger utdelning framåt, summerar Djurgårdsmålvakten för TT.  
För Brynäs blev uddamålsförlusten extra tung då backen Marcus Ersson skadades otäckt i första perioden.
22-åringen höll fram klubban för att stoppa Jacob Josefssons väg mot Brynäsmålet varpå den trippade Djurgårdskaptenens skridskor flög rätt upp i ansiktet på Ersson som blev liggande på isen i en allt större blodpöl och sedan fördes till sjukhus för vård.
– När jag faller ser jag en massa blod. Jag tror först det är klubban som har åkt sedan säger någon att han har fått skridskon i ansiktet och jag blir naturligtvis jätterädd men jag såg ingenting av vad som hände sedan. Jag har lite fobi för sådant där, mår dåligt när det händer och ville inte titta heller men jag såg att det var mycket blod och hoppas att han mår bra trots allt, säger Josefson som på omvägar fick lugnande besked i pausen:
Jag frågade vår materialare om han hade hört något och han hade fått veta att ögat hade klarat sig, att skenan tog under ögat (på kinden) så det ska förhoppningsvis bara vara stygn då. Det var jätteskönt att få höra att det inte var ögat som är skadat.
TT: Hur var det att spela vidare direkt efter?
Konstigt nog så var det okej och jag fick ju höra att det ändå var rätt lugnt men i hockey är det tyvärr så att skador händer, det vet ju jag om inte annat, sedan är vissa skador såklart jobbigare än andra som när en skena kommer upp men jag hoppas som sagt att det gick okej.
Marie Hallman/TT

Fotnot: När texten skrevs fanns inget exakt skadebesked. Under söndagen har Brynäs gått ut med att Ersson opererats på Akademiska Sjukhuset i Uppsala av experter ,att ögat är skadad men att han nu alltså får hjälp.

FAKTARUTA:
Niklas Svedbergs nollor den här säsongen:
12/10 Malmö (hemma) 4-0
19/10 Leksand (borta) 4-0
28/11 Leksand (hemma) 2-0
18/1 Malmö (hemma) 2-0
1/2. Brynäs (borta) 1-0


LITE BONUSCITAT ...

....från Niklas Svedberg om:

Att hålla nollan i just Gävle: 
"Jag har fantastiska minnen härifrån, SM-guldet och har många vänner på läktaren så det är klart att det är speciellt så."


Att hålla nollan:
"Det är alltid roligt att hålla nollan, det har det varit sedan man var liten. Sedan är det ju bara vinna som gäller men det är klart att när man vinner med 1-0 så betyder den där nollan extra mycket

Den fina vinstsviten:
" Det är bra såklart, man vill vinna varje match och ju fler desto bättre. Det är en styrka att kunna vara bra och jämna över längre perioder och även vinna matcher som är jämna. Över tid är det jäkligt viktigt."


...från Jacob Josefson om:

Djurgårdens vinstsvit:
" Det är såklart något vi är stolta över men alla  matcher har varit tuffa så vi måste behålla ödmjukheten och fortsätta lägga ner det hårda jobbet vi gör både på matcher och på träningar. Tabellen är lika jämn som förra året så varje match kommer betyda något hela vägen in."Inga kommentarer: