söndag 24 juli 2011

sommarintervju Oscar Eklund: " Jag kommer inte ens i håg vad "tjena" heter (på finska)"

 (Eklund är på väg mot nya äventyr. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

En julivecka kvar bara och nu börjar elitspelarna samlas runt om i Europa. För Oscar Eklund väntar en första dag med Kärpät under måndagen, då den förre Djurgårdsbacken ju ska pröva spel i SM-liiga den kommande säsongen.

– Just när man ska åka så känner man att man hellre vill vara hemma med kompisarna men det ska bli spännande! Jag tror det kan bli lite kul med nya grejer. För det är ju nytt ett tag i alla fall, sedan blir det nog samma sak, ha, ha, säger Eklund med glimten i ögat.


Resan till Finland och Uleåborg gick under söndagen. På måndag hämtas Eklund upp av Kärpäts sportchef som bistår med skjuts till första ”riktiga” träningen med laget den här säsongen.

Och en sak som definitivt blir ny är språket i omklädningsrummet. Kärpät har tre tjecker, bara en svensk – och det är Oscar själv. I övrigt, bara finländare.
– Jag känner ju ingen alls, så det blir helt nytt för mig och förmodligen ganska tyst för mig, he, he. Jag får väl bjuda dit lite folk så att jag får prata lite svenska…

Du måste ju lära dig finländska ju!
– Jo och jag har försökt men det är jäkligt svårt. Jag kommer inte ens ihåg vad ”tjena” heter.

Hej, heter ”moi”
– Jomen jag var ju där i en vecka i våras för att träna och då lärde de med tjena. Men det är så att när de säger något så säger man efter, sedan glömmer man efter någon dag och så är det kört, ha, ha.

Börjar du ångra valet av klubb nu?
– Nej, nej, jag tror det kommer bli jättekul. Man får väl bli lite vuxen också!

Vad blir största omställningen förutom språket?
– Att man är ensam utanför hockeyn, att jag inte kommer ha familjen i närheten. Det blir annorlunda. Jag har ju flyttat hemifrån för flera år sedan men man har ju ändå folk runt sig och nu kommer det inte vara någon som är i närheten, det blir inga middagar och sånt. Men någon gång ska man väl testa att göra sånt här också.

Du kan ju ta med tjejen så har du någon att prata svenska med!
– Jo men hon får inte följa med. Det finns inget för henne att göra och eftersom vi är det enda laget som finns långt upp i norr så blir det mycket resor för oss och då kommer hon mestadels vara ensam och det är det inte värt, säger Oscar Eklund

Nu verkar de nya lagkamraterna vara bra på engelska så det lär gå att göra sig förstådd ändå. Bloggen som kan lite finska försökte bidra med livsviktiga ord som korv, mjölk, öl och jordgubbar men tja, vi får se om de fastnade.

Hockeymässigt blir det lite skillnad också tror Kärpätbacken. Inte minst för att måtten på de olika rinkarna i SM-liiga varierar. En del kör europisk storlek, andra mer NHL-stuk på rinken.

– De (nya lagkamraterna) har sagt själva att det går lite fortare i SM-liiga, att spelet är mer amerikanskt. Jag vet inte om det passar mig, men det får vi se. Det ska bli kul att testa, jag kan ju inte bli sämre av det i alla fall. Och jag tror att alla tester av nya ligor är bra i slutänden.

Vad brukar du har för approach när du kommer ny i ett lag? Klampar in och tar plats, eller smälter in lite soft?
– Jag börjar nog lugnt och smyger in i laget lite. Jag sitter lite tyst så får man se vilka som pratar med en. Och när jag var där i våras så var alla justa, det var några som snackade med en lite och de tycker säkert det ska bli kul att kasta lite skit på en som är svensk...

– Att vi förlorade i VM fick jag ju höra när jag var där i våras, de var så jäkla kaxiga. Men jag var där den dagen som Sverige spöade Finland med 5-1 i fotboll också, då var det skönt. Lugnet och ordningen var återställd, ha, ha.

Kärpät har kört på is under våren, så som många finländska lag gör, det har dock inte Oscar Eklund gjort då han mestadels tränat hemma.
– Så jag kommer väl vara asdålig nu, ha, ha, nä men det tar väl ett par, tre veckor innan man känner att man är med i matchen.

Vilken roll vill du ha i laget i vinter?
– Jag vill spela i de första backparen, annars hade jag lika gärna kunnat spela här hemma. Jag vet inte hur bra de andra killarna är, även om jag har hört att Mikko Lehtonen är duktig men hur bra alla är, det får man se men de har nog inte värvat mig för att ha mig på bänken.

Vad vill du bli bättre på för att ta något kliv framåt?
– Jag behöver bli bättre på pp och så behöver jag bli tuffare och stabilare. Jag behöver få en högre lägstanivå. I pp behöver jag komma till skott oftare, få fram pucken på mål bättre. Och tuffare… alltså det är mer allmänt, framför mål och så.

Du hade ett par säsongen där du fick käken avskjuten två försäsonger i rad och sedan fick du en smäll på käken den tredje säsongen men utan att den gick av, är det något som påverkar hur tuff man är framför mål?
– Nej, det gör det inte, det påverkar inte nu tycker jag. Och man har inte tid att tänka så heller för då blir man träffad i alla fall, he, he, konstaterar Oscar Eklund.

 Som kommer sakna en hel del, bland annat fansen:
– Ja det kommer jag att göra, det var grymma. Och jag kommer sakna… allt! Jag hade skitkuli Djurgården, hela laget var bra och vi har haft några jäkligt roliga killar som har livat upp dagarna, avslutar Eklund.

Nu är det ju nästan slut på sommarledigheten men lite sommartips får ni ändå av Oscar Eklund:

Bästa semestertipset: Åka till skärgården eller till solen utomlands. Men skärgården är fin, jag gillar att åka båt ut till alla öarna som ingen bor på, att upptäcka dem, gå runt där och kolla lite.

Läser i hängmattan: Allt om historia, jag läser många tidningar med krigsreportage om andra världskriget och sånt. Det tycker jag är kul!

På grillen: Entrecote!

I glaset: Öl är gott

I i-poden: Det är blandat, jag är allätare när det gäller musik. Men i vintras var det alla möjliga som var fram och skruvade på cd:n i omklädningsrummet, det var inte bra.



3 kommentarer:

Anonym sa...

Oscar ska inte spela PP överhuvudtaget. Slarvade bort det flesta PP han var med i i vintras. Annars en helt okej back!

Metal Machine sa...

Äh, skitsnack. Han fick ju knappt chansen.

Marie Hallman sa...

Anonym ohc Metal machine: jaghåller nog med MM där. Ska bli intressant att se hur det går i Finland.