söndag 3 juli 2011

Petter Sandström: "Man får en så bra känsla"


 (Pavel Datsyuk (mitten) och hans crew på hockeyskolan. Petter Sandström är trea från vänster, bredvid honom står Todd (längst ut) och Jay Woodcroft (två från v). Foto: Privat.)

Han skulle kunna ligga och pilla sig i naveln på sommarsemestern. Men Petter Sandström åker hellre till Ryssland och jobbar gratis i ett par veckor på Pavel Datsyuks hockeycamp för ryska barn och ungdomar.

– Att man får vara med de här proffsiga killarna, att på nära håll få se hur de jobbar och så glädjen hos barnen… Det känns bara så bra. Det är svårt att beskriva men för mig känns det bra när jag är hemma och tänker tillbaka på det. Man får en så bra känsla, säger den svenska målvakten.


När Pavel Datsyuk kör sin camp för ryska barn så är det toppkvalitet som gäller på tränarstaben. Kidsen får hjälp av NHL-scouten Todd Woodcroft, hans bror Jay Woodcroft som är assisterande tränare i San José, Detroits forwardsstjärna Valtteri Filppula, fystränaren Jerome Clarke som bland annat varit PT åt stjärnor som Datsyuk, Pierre Groulx som är målvaktstränare i Montreal Canadiens med flera.

Och så Petter Sandström, 33-åring från Teg, som senaste säsongerna har spelat i Troja Ljungby och som lärde känna Datsyuk via bröderna Woodcroft då Petter själv spelade hockey i Alaska samtidigt som Jay Woodcroft. Jay och brorsan Todd drev en stor hockeyskola tillsammans:

– Dit åkte jag och jobbade fem, sex somrar i rad som målvaktstränare. Det var barn som var 8-15 år och Pavel (Datsyuk) märkte hur engagerade Jay och Todd var, kände väl att han ville göra samma sak för barnen i Jekaterineburg som är hans hemstad och på den vägen är det, berättar Petter Sandström.

Som vid sidan av sitt hockeyspelande så jobbar han på ett grossistföretag som säljer allt vad företag och kommuner kan behöva.

Hur är det att jobba ihop med det här gänget?
– Alltså det är extremt duktigt folk som de har dragit ihop och då menar jag inte mig själv, utan jag är mest glad att jag får vara med. Jag vet hur mycket de kräver av sina anställda, de har höga krav och det är hög standard på de som ska hjälpa till. Så jag försöker ta med mig det jag kan från den svenska målvaktsskolan som den ser ut nu med målvakter som Henke (Lundqvist) och (Jacob) Markström. Det är något jag har fått lära mig på senare år och det här materialet som (Svenska) Ishockeyförbundet har tagit fram är jättebra.

Men du jobbar gratis i två veckor, varför är det värt det?
– För att det är en fantastisk möjlighet att få vara med och göra något tillsammans med de här människorna. Det är en kick både i min hockey, i mitt liv och för självförtroendet att få jobba med dem och känna att jag kan göra något för de här barnen och hjälpa de här skickliga och framgångsrika spelarna och tränarna. Det ger mer tillbaka än man själv ger.

(Petter i Ryssland. Foto. Privat)

Är det erfarenheter du har nytta av i vardagen?
– Ja, jag har fått jobba med och se proffs agera på nära håll. Det har jag nytta av både när det gäller hockeyn och mitt civila liv. Om man kan ta efter deras ödmjukhet, engagemang och deras proffsighet så har man nytta av det i alla situationer.

Hur väl känner du Pavel?
– Det är väl inte så att jag ringer och pratar med honom varje vecka men jag tror han är tacksam att vi vill komma dit och jobb. Det känner man. Och när vi är där så ser han till att vi har det bra. Han visar oss stan, tar med oss på olika utflykter så att vi får prova ryska maträtter och komma ut lite utanför isen också, säger Sandström och fortsätter:

– Jag har mycket att lära av honom. Han är en bra förebild utanför isen, en extremt ödmjuk kille. Det är bara titta på den tid han lägger ner. Han knyter barnens skridskor, plockar puckar, tar sig tid med alla barn och deras föräldrar och hjälper dem så mycket han kan. Han är den sista som skulle höja sig själv.

– Zlatan gör nog mycket för barnen i Rosengård men att någon lägger två veckor av sin semester och jobbar gratis hela dagen på en hockeyskola som Pavel är nog unikt för att vara världsstjärna. Sedan är Ryssland som en helt annan värld. Utan Pavels namn hade det varit omöjligt att köra den här hockeyskolan.

Årets hockeyskola hålls de två sista veckorna i juli. Förutom de mindre barnen kommer nu även några juniorspelare finnas på plats och få lite extra uppmärksamhet från en tränare från LA Kings.

 (Arenan, numera nyrenoverad. Foto: Privat.)

Själva hockeyskolan hålls, numera, på en före detta militäranläggning som några affärsmän – och vänner till Pavel – har totalrenoverat för ett stort antal miljoner. Själva hockeyskolan bekostas dock av Detroitstjärnan själv:

– Han finansierar allt. Det är mat, husrum och biljetter och kostnaden för alla barn som inte kan betala själva. En del av tränarstaben får lite ersättning för förloras arbetsinkomst, andra jobbar gratis. Och Pavel är extremt engagerad. Barnen och deras föräldrar fattar inte hur stor han är alla gånger, för han är så jordnära och försöker visa dem hur de ska stötta barnen på bästa sätt. Bara att se honom göra övningar och instruera barnen är en fröjd.

Barnen på hockeyskolan har blandade kunskaper. Det är både barn som kan bli duktiga och såna som behöver mycket stöd. Det ska finnas något för alla men viktigast är att alla har roligt, berättar Petter Sandström.

– Det är många stationer eftersom det är två grupper med 40 barn per grupp på isen varje träning. Men de har ett bra upplägg så att alla ska kunna utnyttja istiden med så hög kvalitet som möjligt. Deras idé är att det ska finnas många ledare på isen. Pavel visar övningarna, Jay (Woodcroft) leder också en del och då står Pavel och översätter och kommer med råd och tips, visar alltifrån hur man ska täcka puck till hur man åker översteg, säger Petter Sandström och fortsätter:

– Är något barn ledsen eller har en dålig dag så är han där direkt och frågar vem som är mamma och pappa så han kan åka och prata med föräldrarna, ge lite tips, trösta och peppa. Och det är just tiden han lägger ner som är det bästa. När man är så rik som han så kan man ju nöja sig med att lägga in lite pengar och det är ju bra, men det är all tid och engagemang som han lägger på det som jag tycker är häftigt, säger Petter Sandström.

Som får beröm själv, för sitt engagemang, av San Josétränaren Jay Woodcroft:
– När du lägger två veckor av din sommar på att vara med likasinnade människor, såna som har passionen för spelet och vill föra den vidare, då är man passionerad själv. Petter är en positiv och duktig kille som vill dela den passionen som alla här har. Det kände Pavel, det är därför Pavel så gärna vill ha med honom här.

Inga kommentarer: