onsdag 27 juli 2011

Claesson "Jag har lärt mig jättemycket av alla misstag jag har gjort"


(Claesson är redo för mer ansvar. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Han visade upp sig redan under försäsongen då han tog en fajt med Ville Peltonen. Men nu vill Fredrik Claesson bli mer känd för sitt defensiva arbete:

– Jag var inte beredd på att vara med så mycket förra säsongen som jag sedan var. Det gick snabbt och jag kände att jag kör bara och har kul. Nu får jag ta mer ansvar det här året eftersom det är mitt andra år och jag ska köra stenhårt, säger Djurgårdsbacken.


Det har varit en hektisk sommar med bland annat draft (nummer 126 av Ottawa) och utvecklingscamp på andra sidan pölen. Formen är därmed ganska bra redan nu, visade det sig när det var Claessons tid att göra tester under onsdagen.

– I dag var det VO2, alltså man springer på band med mask på. Sedan tog man fettvärlden, det var hopp och med i dag också. I morgon är det bänkpress, chins, dips och cykeltest. Och det där cykeltestet är riktigt jobbigt. Det är 30 sekunder där man ska köra allt man har.

30 sek låter ju inte så jobbigt?
– Nä, he, he men man tar i så jäkla mycket att man lätt blir svimfärdig efteråt.

Hur gick dina tester i dag då?
– Jag fick godkänt på löpningen och hopp, fettvärdena får vi inte redan på förrän senare men jag gjorde några tester i Ottawa och då låg jag lite för högt men det vara bara några gram som jag skulle ner. Men jag har kört en hel del i sommar så det var skönt att pusha igång på riktigt nu, säger Fredrik Claesson.

Som fick köra lite annorlunda saker under Ottawas utvecklingscamp tidigare i somras. Bland en minst sagt ovanlig repövning och boxningsträning – i förebyggande syfte.

– Det var näst sista dagen så skulle man göra lite arbetsgrejer i lag, så det var tre, fyra personer på ena sidan repet och tre, fyra på andra som tillsammans skulle hålla upp repet, sedan skulle en gå (hängandes upp och ner) fram och tillbaka längs repet. Boxningen var mer för att man skulle försvara sig.

Ja, jag såg att ”boxningstränaren” där till och med hade ett eget närkampscenter?
– Ja, jag mejlade honom häromdagen och frågade om jag kunde få något träningsprogram. Det behöver jag! Det är ju stora grabbar där, ha, ha, ha.

 Inte som Ville Peltonen då?
– Nej, han var väl ganska liten??? Ha, ha, Jag var väl längre än honom i alla fall, skrattar Claesson.

Men det var som sagt inte boxningen utan försvarsarbetet som han vill kliva fram och bli bättre på.

– Förra säsongen gick det väl upp och ner för både mig och laget. Det gick bra i början och så kom det en liten svacka i några matcher, sedan till slutspelet gick det riktigt bra, det gick bättre och bättre.

 Känner du att du är stabil nog att vara ordinarie nu?
– Alltså mitt mål är att spela på sex backar och att få så mycket speltid som möjligt, att slå mig in i laget och så vill jag självklart följa med till JVM.

Vad behövs blir bättre för att nå dit?
– Jag vet inte… men det gäller väl att jag spelar på en hög lägstanivå hela tiden, att jag inte har lika många svackor som förra året. Jag har lärt mig jättemycket det här året av alla misstag som jag har gjort, ha, ha. Sedan har Montén hjälpt mig mycket och Ragnarsson. De har varit till stor nytta.

Ragnarsson är ju inte med längre?
– Nä så det får bli Montén som tjatar på mig då, ha, ha. Andreas Holmqvist har också hjälpt mig. Jag åker ju med honom varje dag men vi har inte samma spelstil så det blir lite annorlunda men det är mycket som han har sagt som är bra ändå. Boumedienne och Printz har också hjälpt till, det är många som jag har fått småtips ifrån hela tiden, säger 18-åringen som fyller 19 i höst.

Nu får han även sällskap av rutinerade 34-åringen Daniel Tjärnqvist på backen. De har inte träffats än men Claesson har såklart hört talas om Tjärna.

– Han kommer väl göra så att vi förbättrar det defensiva spelet lite och som du sa också, så finns det ju många bra backar hos oss som kan spela pp, men han är väl ändå en nyckel där, sedan är han en ledargestalt, vi får in lite rutin. Det är bra.

För det är i Djurgården han stannar nu ett tag till:
– Ja, jag kör i Djurgården nu och sedan vet man inte vad de (Ottawa) tycker, men jag kan tänka mig att det beror på hur det går i år bland annat. Jag vill nog ha några säsonger i Djurgården och elitserien först.

Hur var det att bli draftad av Ottawa?
– Det var jättekul att komma till en förening som verkar gilla svenskar, det var ju rätt många svenskar där, Alfredsson och alla möjliga och det var kul bara det. Sedan har jag inte hört så mycket om laget och så men det verkar väl se bra ut för dem inför säsongen, säger Claesson.

Som bjöds in till draften av nära vännen Gabriel Landeskog. Med på resan var även lagkompisarna från J20, Erik Gustafsson, Jesper Eriksén och Johan Granqvist från Nacka.

– Vi fick draftkort av Gabriel så att vi komma in och vara med om allt. Vi är ett gäng som är jättetajta, han (Gabriel) gjorde en massa intervjuer, då gjorde vi lite annat, sedan fick vi vara med på draften. Det var jättesnällt av honom och jättecoolt att han gick så högt också.  


Kristofer Ottosson sa på er (Djurgårdens) hemsida att han tror du är den som får det stora genombrottet i vinter och att han brukar ha rätt om det där…?
– Ha, ha, ja det var kul att höra! Kul att han tror på mig och jag måste bara bevisa att jag är så bra nu, men det är kul att han känner så.

Är du beredd på att det blir mer allvar nu?
– Jag var inte beredd på att vara med så mycket förra säsongen som jag sedan var. Det gick snabbt och jag kände att jag kör bara och har kul. Nu får jag ta mer ansvar det här året eftersom det är mitt andra år och jag ska köra stenhårt.

Fast du är fortfarande bara 18 år, hur mycket ansvar kan man kräva av dig?
– Det får du ta med Montén, jag är inte så bra på sånt där. Men rätt mycket kan man kräva tycker jag ändå.

Spel i pp?
– Nej, ha, ha, nej, nej jag ska bara spela boxplay och fem mot fem.

Du måste ju göra lite mål också?
– Ah men det får jag ta i fem mot fem, he, he. Det är självklart kul att spela i pp men det finns andra som är bättre än jag på det. Jag vill vara en stabil back som får spela defensivt och mycket i box och fem mot fem.

JVM är ett mål också. Förra året föll Djurgårdsbacken i sista gallringen i Upplands Väsby, nu är han med i gänget som ligger bra till för spel i turneringen i vinter.
– Det var segt att åka ur där… men jag vet inte hur jag ligger till nu heller. Jag ska göra mitt bästa så får vi se vad som händer. Men självklart tycker jag att jag ska vara med. Jag tror det kommer att gå bra.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Marie, för en skön intervju med en av mina favoriter!

Tycker att Claesson var extremt bra förra säsongen. Kom från ingenstans och var riktigt stabil!

Jojo

henke sa...

Claesson är grym hoppas han proppar en gnagare.

Anonym sa...

Bra jobbat Marie! Alltid kul med intervjuer.

Vore GULD om du kan kolla med Janne hur han tänker kring Mika? Finns det någon plan B?

/martin

Kenta sa...

Jättebra intervju återigen. Precis som Martin skulle jag vara jätteintresserad av en intervju med Järlan och vad för typ av spelare dem vill ta in om Zibanejad försvinner :) MVH Kenta

Marie Hallman sa...

Jojo: Tack :) Ja han är för jävla rolig Claesson :) och har en hel del hockey i sig.

Henke: han proppar allt som rör sig när han är på det humöret

martin: tack :) har försökt ringa Järlan men får inget svar, vet inte om han är på semester veckan ut.

Kenta: Tack: se ovan om järlan. Ska se vad jag kan skaka fram till slut.