onsdag 6 juli 2011

Målvaktstankar - elitserien

(Wesslau in action senast han spelade i DIF. Jag tror han blir minst lika bra den här säsongen. FOTO DANIEL PETTERSSON/jarnkaminerna.se)

Håller Fasth uppe sin nivå? Kan Svensson hota honom? Hur har Wesslau tagit året i Nordamerika? Hur bra är Tellqvist? Och mår Holmvist bra av flytten hem till Gävle?

Se där lite frågeställningar när det gäller målvakterna i elitserien kommande säsong. Jag har kollat lite på målvaktsparen, här har ni mina tankar om dem:

AIK:  
Viktor Fasth och Markus Svensson (med Niklas Lundström som tredjekeeper).
Fasth gjorde en av elitseriens mest galna resor förra året. Inledde som backup till Heino Lindberg och slutade som given VM-målvakt och MVP i VM. Helt otroligt. Den tunga förlusten i VM-finalen har mest troligt bara triggat honom att bli ännu bättre. Och Fasth som inte fick chansen i Tre Kronor förrän i träningslandskamperna inför VM lär bli svårpetad från blågult den här vintern.

Det ska dessutom bli väldigt intressant att se hur bra Markus Svensson är och kan bli. Målvaktstränaren Stefan Persson har plussat så mycket för honom redan så mina förväntningar på honom börjar närma sig Fasthnivå. Och då ska man veta att Persson inte är den som plussar för att vara snäll utan han menar det han säger. Om Viktor Fasth kan hålla uppe sin nivå och Markus Svensson har potentialen att nafsa honom i bakhasorna och pusha Fasth ännu mer, då kommer AIK definitivt ha elitseriens bästa målvaktspar.  


BRYNÄS
Johan Holmqvist och Niklas Svedberg.
Holmqvist kan i sina bästa stunder vara riktigt, riktigt bra, men är också väldigt ojämn. Att ”Honken” är etta ändå väl anses givet – till en början i alla fall.  Dels för att han själv nog har svårt att se sig komma hem och ställa sig steget bakom tolv år yngre Svedberg och dels för att Svedberg ju aldrig får det där riktiga förtroendet av Brynäsledningen..


Det känns som att de visserligen tycker han är en talang men ändå inte riktigt vågar lita på honom fullt ut. Det är hela tiden någon annan som är äldre och mer rutinerad som plockas in och därmed skuffar Svedberg bakåt lite. Å andra sidan finns det en hel del talang hos Sollentunakillen som vid det här laget borde vara rejält sugen på att putta en mer namnkunnig konkurrent åt sidan.


DJURGÅRDEN
Gustaf Wesslau och Tim Sandberg (med Marcus Due Boje från J20 som tredjekeeper).
Wesslau lämnade Djurgården som hjälte, fick en tung start i Nordamerika med en knäoperation (som Columbus krävde att han gjorde) och kom sedan aldrig in på rätt spår riktigt. Att han skulle ha blivit sämre som en del befarar är dock fel. Wesslau är äregirig, jobbar hårt och vill definitivt visa att han är minst lika bra som när han åkte. 
Han har dessutom blåslampan Sandberg bakom sig. 21-åringen har gjort bra ifrån sig under de tre gånger som han fått stå i elitserien men en gång är ingen gång. Det gäller att hålla en hög nivå hela tiden så nu är det upp till bevis. Håller Sandberg om han får chansen? Viljan har han i alla fall, men Wesslau känns given som etta och Sandberg får ligga i och han ska sno åt sig förstaspaden av honom.

FRÖLUNDA
Frederik Andersen och Magnus Hellberg.
Två målvakter som båda beskrivs som stora talanger men sedan var det ju det där med erfarenhet också. Andersen är bara 21, Hellberg endast 20 år och frågan är om de orkar mentalt en lång elitseriesäsong.

Danske landslagsmålvakten Andersen visade i VM att han kan göra bra ifrån sig mot de bästa, han är stor som ett hus och täcker målet bra. Hellberg stod länge i skuggan av Fredrik Pettersson-Wentzel i Almtuna men sägs vara minst lika stor talang som han och dessutom den som är mest stabil av dem två. Båda har nu tagit steget till elitserien, det känns som att Hellberg kan få spela en större roll än vad ”PW” får göra i Färjestad.

FÄRJESTAD
Christopher Nihlstorp och Fredrik Pettersson-Wentzell.
Jag ska ärligt säga att Nihlstorp var klart bättre förra säsongen än vad jag trodde att han skulle vara. Långbente ”Torpet” såg lite valpig ut säsongen före men visade nu att han hade mognat och med ett SM-guld runt halsen så finns väl inte så mycket att klaga på även om han såklart ska dela den äran med Alexander Salak som stod lite fler matcher än Nihlstorp.

Den här säsongen är det Nihlstorp som ska stå för erfarenheten och det tunga ansvaret då det är Pettersson-Wentzells första elitseriesäsong från start (hann spela 14 matcher med Timrå i våras) och han väl mer får anses vara på tillväxt än bära ansvaret som förstespade. ”PW” fick många lovord i Almtuna för två säsonger sedan, men i vintras blev han utkonkurrerad av kompisen Hellberg. Läge för revansch och vilja visa vem som är bäst nu.

HV71
Daniel Larsson och Andreas Andersson
Larsson fick förtroendet i Tre Kronor hela vintern och var aktuell för VM men snabbt respass i kvarten kombinerat med en fjällresa som inte föll Pär Mårts på läppen gjorde att HV-keepern fick se turneringen på TV. Det gjorde å andra sidan att han kunde börja träna hårt tidigare inför kommande säsong och den som tror att Larsson nöjer sig med en sjätteplats i målvaktsligan tror fel. Han har lugnet, tekniken och samlar på sig allt mer erfarenhet. Han fick oförtjänt mycket skäll för HV:s usla kvartsfinalspel – där inget hände framåt, men gjorde – tycker jag – en bra insats när han fick chansen efter att ha stått vid sidan i de första slutspelsmatcherna.

Andreas Andersson är en perfekt backup. Det hatar han förmodligen att höra, men han är stabil, lugn och säker samtidigt som han ändå saknar det där lilla extra som krävs för att peta Larsson och vara förstespade över en hel säsong.

LINKÖPING
Fredrik Norrena och Christian Engstrand
Ett mycket bra målvaktspar. Norrena är en av seriens allra mest meriterade och erfarna målvakter och har ett sinne för både spelet i och utanför målet. När finländaren är på humör är han svår att ta sig förbi, hjälper till med uppspel och är precis en sån keeper som alla vill ha. Svagheten sitter annars i humöret. Laget tjänar inte på att han retar upp sig och tappar både skallen och spelet helt.

Christian Engstrand är underskattad och värd ett bättre öde än att öppna båsdörren i väntan på de dagar under säsongen då Norrena känner för att stå vid sidan av. Engstrand var strålande när han väl fick chansen och kanske skulle båda mål bra av att Engstrand fick spela mer och på såg vil vred upp konkurrensen ytterligare mellan Clubens målvakter.

LULEÅ
David Rautio och Johan Gustafsson
25-årige Rautio delade jobbet med Anders Nilsson förra säsongen, fick stå 24 matcher då och ska väl i egenskap av ålder och rutin vara steget före Gustafsson. Kan man anta. Men 19-årige Gustafsson är inte bara storväxt och har fin teknik, han har ett sjuhelvetes driv och kan – om han får chansen – bli en riktig sensation i vinter.

Han har talangen, saknar så klart erfarenheten men har en fantastisk blick för spelet och som sagt fin teknik. Tittar man bara på det så lär han överglänsa Rautio, men mer troligt är väl att de båda delar på jobbet. Tränare Jonas Rönnqvist är ju ingen fegis, han borde  låta Gustafsson känna på elitserien och visa färg så fort det bara går.

MODO
Mikael Tellqvist och Anton Forsberg
Det råder ingen som helst tvekan om vem som tar förste spaden här. Tungt meriterade Micke Tellqvist, 31 mot 18-årige Anton Forsberg… ja ni hajar. Det krävs ingen raketforskare för att klura ut det förhållandet. Såvida inte Modo tar in en rutinerad målvakt till. Det är ju lite gambling att ha en så orutinerad kille som backup, tänk om ”Tellan” blir skadad.

Mest spännande blir annars att se vilken standard Tellqvist håller. Det var ett tag sedan han fick spela i Tre Kronor men bara det att han är sugen på en comeback i landslaget är ett bra tecken. Viljan och suget att visa att han är en av seriens bästa är en bra början. Vad han har gjort tidigare vet vi, sedan har det väl gått lite upp och ner i Ryssland, så det här blir en intressant omstart.

SKELLEFTEÅ
Andreas Hadelöv och Joacim Eriksson
35-årige Hadelöv är elitseriens store överlevare. Han har räknats ut gång på gång, ansetts för gammal, för dålig, för passé och för att spela för omodernt. Men Hadelöv reser sig varje gång, tar till sig nya spelstilar, har fortsatt utveckla sitt spel och inte minst fortsatt att knäppa kritikerna på näsan. Bara det att han gillar att ta sitt spel till nya nivåer år efter år är guld värt och han visade i slutspelet hur viktig han är för ett lag som Skellefteå som har många unga (ute)spelare på väg upp, vilket man har även nu.

Joacim Eriksson är även han på väg uppåt. 21-åringen med de snabba reflexerna sätter bra press på Hadelöv, stod 17 matcher förra säsongen och lära inte nöja sig med mindre nu utan är väl snarare ute efter fler.

TIMRÅ
Stefan Ridderwall och Joakim Lundström
Känns som delat jobb här mellan två målvakter som har bättre kvaliteter än de får cred för. Lundström ansågs länge lovande, stagnerade lite och förde sedan i några år en anonym tillvaro i hockeyallsvenskan. Lundström stod mestadels i skuggan av Holmqvist förra säsongen men är bra nog att spela till sig en förstespade. Det är Ridderwall också.

Den förre Djurgårdsmålvakten har haft otur med hjärnskakningar och andra skador de senaste säsongerna och har liksom aldrig kommit igång helt innan nästa skada alternativt en bänkning har satt stopp för spel. Han har talangen, har anklagats för att vara för slö men jag tror faktiskt att polletten trillat ner hos ”Lill-Riddarn”. Miljöombytet kommer kunna göra honom gott, nu kan ingen anklaga lagledningen för att titta på namnet längre. Ibland behövs det dessutom en flytt för att man ska ta sig ur gamla roller. Jag tror Ridderwall och Lundström båda gör det nu.


VÄXJÖ
Oscar Alsenfelt och en ännu ej värvad keeper.
Det ska, som ni själva fattar, in en spelare till här och vem det blir har jag ingen aning om. Men Alsenfelt var Fasth light förra säsongen, gick från klarhet till klarhet och var hur stabil som helst under  kvalserien.

Om han sedan håller som etta i elitserien en hel säsong och kan göra om Fasths bedrifter återstår att se. Det ska ju inte minst bli intressant att se vem Växjö tar in jämte Alsenfelt, det valet kommer ju säga en hel del om deras egna förväntningar på den målvakt de redan har. Växjö väntar, enligt sportchefen Evertssons kommentarer till egna hemsidan, på vad som kan bli ledigt nu när free agentmarknaden öppnat i Nordamerika den 1 juli. Så svar på vem det blir kommer kanske snart?

27 kommentarer:

Anonym sa...

att Wesslau blivit sämre är fel?

Hur kan du skriva så när du inte har sett han träna eller spela iår. Det vet ju ingen hur han kommer att prestera. Man kan bara gissa.

Var mer kritisk mot spelarna. Roligare läsning.

Anonym sa...

Christian Due-Boje???

trodde det var Marcus som var tredjekeeper i DIF.
Intressanta tankar det där med Tellqvist tycker jag.

Tobias sa...

Det slog till för Wesslau rejält i ett playoff. Dessförinan övertygade han inte. Tvärtom, har ju ALLTID varit upp o ner, och upptrenden i slutspelet var ju inget avsteg från det eftrsom han gått ner rejält i Nordamerika. Så ingey säger att an skulle komma tilbaka nu på en högre, jämn nivå. Tvärtom faktiskt. Eller hur?

Mathias sa...

Marie, vilket lag tycker du har det bästa målvaktsparet? motivera gärna varför du tycker det också!

richardlj sa...

Fan vad galet det kommer kännas att se Ridderwall och Tellan i fel tröja!!! Fy fan rent ut sagt.

viktor. sa...

Wesslau's säsong i staterna förstördes ganska mycket av hans operation. Han gjorde en bra camp för att sedan opereras. Han kom tillbaka starkt, 10 första matcherna spelade han riktigt bra.
För att sedan börja dala, mycket pga att han inte fick den matchträningen på försäsongen.
Finns så otroligt mycket talang i Wesslau, och med DIF's försäsongsträning kommer han bli grym.

Anonym sa...

Trist att Fasth saknar ambitioner o stannar i en Bitte klubb :(

Marie Hallman sa...

Anonym: Ja det är ju just det. Innan säsongen är i gång så kan vi bara gissa och jag gissar att han är minst lika bra som när han åkte, sedan gissar andra att han har blivit sämre. Ingen av oss såg honom spela därborta men jag har i allafall pratat med lite folk så därför gillar jag att han är bra! FInns ingen anledning att såga folk förrän de är förtjänta av det, tycker jag :)

anonym två: Ska ärligt erkänna att jag inte är säker på vem de tänker sig ha som trea men jag vet att de är lite sugna på Due Boje som har spelat bra i juniorlaget. Det är ändå tredjekeepern vi pratar om. Kul att du tyckte Tellqvisttankarna var intressanta, blir ju galet spännande att få se honom köra nu!

Tobias: Eller så kan man tänka att folk mognar och växer av motgångar och spel i annan liga. Jag hoppas och tror på det, kan ha fel men det vet man första senare i så fall.

Mathias: Jättesvårt att säga tycker jag. Jag tänkte först ranka målvaktsparen men kände att det var svårt då jag tex sett Markus Svensson och TIm Sandberg för lite för att det ska bli rättvist. Är ju många nu som har en lite mer rutinerad och så en up and coming tvåa så efter lite velande bestämde jag mig för att strunta i ranking men är Svensson så bra soom Persson säger så ligger det paret bra till för titeln!

Richardlj: Förstår det! Men just Riddarn har väl många Djurgårdsfans klagat på?! Om än inte du och jag tycker också det känns märkligt men det var märkligt att se Danne i HV-tröjan också, för att inte tala om Linkan!!! Bara gilla läget.

viktor: ja jag tror som du.

anonym: eller så kan man tänka att han visst har ambitioner, att han vill fortsätta utvecklas, spela i Tre Kronor och ta klivet över nästa år till ett bra kontrakt istället för att nöja sig med första bästa och en plats på bänken i ett AHL lag. Jag tycker han gör ett klokt val, speciellt med tanke på familjesituationen,.

Anonym sa...

Marie: jag menade att han heter Marcus och inte Christioan Due-Boje.
Christian är hans farsa och är född på 60 talet.

Marie Hallman sa...

anonym: såklart. sorry lite freudiansk felskrivning he he, ska ändra :)

Pelle sa...

Några korta grejer:

Bara skjuta högt på Wesslau så går allting in. Richard Gynge kommer att älska derbyna mot lillebror.

Honken. Trött och slut. Fjärran från den landslagsklass han hade för fem-sex år sedan. Bortsett från Widing, ett av flera trötta nyförvärv till Brynäs denna säsong (Lavander och Ollas är två andra)

Timrå går in i säsongen med två andramålvakter, vilket de haft vana att göra några säsonger (Lindbäck/Åkerlund inte minst) men inte varit någon större succé. Märkligt att de fortsätter med det dåliga konceptet.

Tveksam målvaktssida hos Frölunda. De har ju tidigare värvat målvakter som gjort lysande VM (italienaren Brunetta och jänkaren Jablonski) men som sedan varit praktsåll när säsongen väl startat. Kan mycket väl bli samma sak denna gång.

Anton Forsberg i Modo som tvåa???? Du verkar dåligt påläst Marie. Han är ju J20-keeper likt Lundström i AIK och Due-Boje i dif. Modo lär ta in en tvåa bakom Tellan.

Luleå har försämrat sin målvaktssida rejält. Rautio höll inte måttet förra säsongen och Gunnarsson är för orutinerad för elitserien. Känns rejält svag på elitserienivå. Skulle behöva ett etablerat och rutinerat namn.

Pettersson-Wentzel visade i Tirmå förra säsongen att elitserien är en serie för högt upp för honom. Han kröp ju ihop rejält i målet och det var bara att skjuta högt så gick allting in. Går skadebenägne Nihlstorp sönder lär en mer rutinerad keeper värvas.

Marie Hallman sa...

Pelle: Om du läser ordentligt så ser du att jag skriver just det att Modo mest troligt tar in en till, men som det ser ut nu så är det de här två som de har.

Och andremålisen i Luleå heter inte Gunnarsson som du skriver utan Gustafsson som jag skrev.

Intressant i övrigt med dina tankar, om jag förstått rätt anser du att alla utom AIKs målvakter är värdelösa men det är å andra sidan det du brukark tycka va ;)

Pelle sa...

Marie: Nejdå. Jag tycker inte övriga målvakter är värdelösa. Men även om du har de starkaste dif-glasögonen på dig måste väl även du erkänna att AIK har det starkaste målvaktsparet?

Min lista över elitseriens målvakter ser ut så här just nu:
1) Viktor Fasth, AIK
2) Andreas Hadelöv, Skellefteå
3) Fredrik Norrena, Linköping
4) Niklas Svedberg, Brynäs
5) Daniel Larsson, HV71

Martin Gerber har jag inte sett spela senaste säsongen så honom kan jag inte bedöma.

Niklas Persson sa...

Det blir en rolig "målvaktssäsong" i år. Många spännande målvakter att följa!

Pettersson-Wentzell
Hallberg
Gerber
Andersen
Alsenfelt
Svensson

För att nämna några nya...

Holmqvist
Wesslau

Några som vill visa upp sig och bevisa.

Fasth
Larsson
Norrena
Hadelöv

Kan dom spela på samma nivå i år igen.

Ridderwall och Lundström, vem blir etta?

Som sagt, rolig säsong!

Anonym sa...

Quality posts is the key to attract the viewers to go
to see the web site, that's what this website is providing.
My page: lanautica.com

Anonym sa...

Hello my family member! I wish to say that this article is amazing, great written and come with almost all
significant infos. I'd like to look more posts like this .
Here is my homepage Interior Design Ideas

Anonym sa...

Great blog you have got here.. It's hard to find high quality writing like yours these days. I seriously appreciate people like you! Take care!!
Also visit my web site - cheap dr. dre pro headphones online

Anonym sa...

Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?

I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good gains.
If you know of any please share. Many thanks!
Look at my web page : Business Plan Product

Anonym sa...

Hi there to every body, it's my first visit of this weblog; this web site includes awesome and really good information for visitors.
Here is my weblog :: pole tents

Anonym sa...

Everything composed made a lot of sense. However, what about this?

suppose you were to write a killer title? I ain't saying your content isn't solid.
, however what if you added a post title to maybe get
people's attention? I mean "M�lvaktstankar - elitserien" is kinda boring. You might look at Yahoo's front page and see how they write post titles to get people to click.
You might try adding a video or a related picture or two to get readers interested about
everything've written. Just my opinion, it could bring your posts a little livelier.
Here is my website ; Audio Visual

Anonym sa...

Hello, Neat post. There's a problem along with your web site in internet explorer, might test this? IE still is the market leader and a large section of other folks will pass over your excellent writing because of this problem.
Also visit my website ; house renovator orlando fl

Anonym sa...

Hi there i am kavin, its my first occasion to commenting
anyplace, when i read this article i thought i could also make comment due to
this brilliant article.
Also visit my homepage : wedding insurance comparisons

Anonym sa...

This is my first time go to see at here and i am actually pleassant to read all at one place.


my blog post: kitchen cabinet

Anonym sa...

Great information. Lucky me I discovered your site by chance
(stumbleupon). I've book marked it for later!

Look into my web-site - teenpornpost.com

Anonym sa...

Great beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a weblog site?

The account aided me a applicable deal. I were tiny bit familiar of this your broadcast offered
shiny clear idea

Feel free to visit my page amateursexynudes.org *http://www.mpbasah.com/blog/47*

Unknown sa...

L’un des Lumineux LED Robinetterie Vasque outils les plus efficaces que chaque fabricant à l’achèvement du processus est différent, Robinetterie vasque de différentes couleurs. De veiller à ce que tous les robinets et accessoires, même d’acquérir leurs fabricants. La plupart des fabricants leur choix facile grace à la fourniture de réservoirs belle aux pièces de rechange telles que la cuisine, le savon et grille robinetterie-cuisine étal.

Unknown sa...

Cependant maisons abondent Bootless pour robinet donner un avantage de carreaux de bol en raison des co?ts. Tuiles ablution étaient robinetterie baignoire accoutrement grenier aswell acclimatés comme ils ont offert une barrière mitigeur cascade jouxtent baptiser acceptable qui suinte à travers le sol, ce fut bient?t sur ??Aboli par linoléum ou lino robinet led car il offre une barrière de baptiser plus.