måndag 11 juli 2011

sommarintervju Fredrik Linkan Bremberg: " Man är väl för mycket asfaltsbarn från början""



 (Linkan fotad i vintras. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Kvartsfinalen blev allt annat vad HV71 hade väntat sig. Med väggen Fasth i AIK:s mål åkte seriesegrarna ut i fyra raka. Men det är glömt nu, säger Fredrik Bremberg:

– Nu är det nytt år och nya förutsättningar. Det som hände då spelar ingen roll längre, det är ändå försent att göra något åt det så det är bara glömma och se framåt i stället.

Hur gick tankarna efter kvarten?
– De flesta var ju lessna så klart, men vi spelade inte bra AIK spelade bättre i de två första matcherna och sedan hade de ju Viktor i målet. Han är duktig och vi fick inte ihop laget riktigt heller. Vi drog åt olika håll och då är det svårt. Men det var nog en liten överraskning för alla, ha, ha.

Drömmer ni mardrömmar om att möta Viktor Fasth igen nu?
– Nej, det är lugnt, he, he. Det är hockey! Och att det kan gå sådär är ju charmen i sporten. Det tillhör sporten. Men det var kul för AIK.

Sommarn har ”Linkan” tillbringat mestadels hemma i Stockholmstrakten, flytten tillbaka till Jönköping går när det är dags för ispremiär.

– Det har varit en bra sommar, full fart, ha, ha. Nej men jag har mest solat, badat och tagit det lugnt. Jag brukar mest slappa och umgås med vänner och familj. Sedan är det skönare att vara hemma på sommaren när det bra väder tycker jag, säger Bremberg som även hunnit med en sväng till Tylösand. Fast det var med laget som var där på träningsläger för andra året i rad.

– Det blev lite blandat, vi orienterade, sprang i sanddynor…

Tuffast?
– Alltså jag är inte så jätteförtjust i orientering utan lyckades springa vilse för andra året i rad. Den här gången var jag i samma lag som tre unge killar, de hade ju precis gått ut skolan så jag tänkte att de måste ju kunna läsa kartan. Men det kunde de inte, ha, ha.

Hur fel kom ni då?
– Vi skulle springa tre banor men vi kom bara runt en, vi missade de andra två helt. Man är väl för mycket asfaltsbarn från början för att det där ska funka, säger Bremberg och skrattar gott.

Det hörs att han mår bra och njuter av sommaren. Förra säsongen blev inte alls vad han eller någon annan hade tänkt sig men det har han lagt bakom sig nu.

 (Linkan i HV-dressen.. FOTO DANIEL PETTERSSON/jarnkaminerna.se)

Du fick mycket kritik och skit ibland annat media under delar av säsongen?
– Ja vad ska man säga? Det blåser hårt i toppen. Sedan måste man ju få chansen också och jag tycker inte att jag fick chansen. I första matchen mot Djurgården spelade jag jättebra men sedan fick jag inte alls samma förtroende i matcherna och jag vet inte varför. Jag tycker att jag startade säsongen bra, sedan tycker jag att han (Janne Karlsson, förre HV-tränaren) coachade bort mig.

 Kan du känna att du borde ha spelat på något annat sätt?
– Nej jag tycker inte det. Men jag skyller inte ifrån mig heller. Jag bet ihop och jobbade på, hade kunnat säga mycket under säsongen som jag tyckte var fel men jag tog det som det blev. Ibland får man göra det, ta det som det blir. Det är tränaren som bestämmer, han spelar laget som han och sedan kan jag tycka att jag hade spelat bättre om jag hade fått spela mer men det fick jag inte.

Du behöver mer istid för att få ut allt i ditt spel?
– Ja, det är ju det man är van med. Sedan spelade jag jättelite pp och det är ju min starka sida, och har varit det i alla år, jag hade kunnat spela fram många lagkamrater  så det var lite bortkastat att inte använda mig där, säger Bremberg och fortsätter:

– Och så lite pp som jag spelade i vintras, så lite har jag väl nästan aldrig spelat men det var inte jag utan tränaren som bestämde det. Men kroppen känns bra nu, förra året var ju som ett viloår för min kropp. Det tog en del mentalt men slet inget fysisk, jag satt ju mest och vilade, ha, ha. Så kroppen känns jättebra nu..

Att Karlsson skulle få gå och nye tränaren Ulf Dahlén skulle komma in var nog ett måste för att HV71 ska komma tillbaka upp på vinnarspåret igen, det anser jag (Marie) i alla fall. Karlsson hade kört fast, förtroendet var inte hundra från gruppen och den fart och fantasi som var HV71:s trademark året innan lyste mest med sin frånvaro. Nu är det upp till Dahlén att återupprätta det spelet i Jönköpingslaget.

Hur känns Dahlén som ny tränare?
– Det känns bra och det är nog bra för hela laget med förändringar. Och det blir många nya, de har ju blivit klart med några nya nu under sommaren också (bland andra Jason Krog och Jesse Joensuu). Det är positivt det med. Jag har träffat en del av de andra nya killarna men resten kommer väl sedan när isen börjar.

Vad sa Uffe när han träffade gruppen första gången, kom han med någon ”så här är jag och så här ska vi spela” deklaration?
– Äh, han sa inte så mycket. Han har väl sin syn på spelet men vi har inte gått in på spelidéer än, det kommer väl nu efter sommaren. Vi får se.

 Om du fick välja helt själv, hur skulle ni spela då?
– Mycket skridskoåkning, mycket press så att vi kan behålla farten i anfallen och i försvaret. Det skulle vara lite rörligare i både forechecking och anfall, så att man får använda spelhuvudet lite mer och läsa situationer.  

Har du någon koll och hur tycker du Djurgården ser ut inför hösten?
– Det ser bra ut. Jag stötte på Wesslau häromdagen och vi stod och snackade lite, och jag tycker att backsidan ser stabilare ut, där är dem mycket starkare nu särskilt om Tjärna (Daniel Tjärnqvist) kan hålla sig hel och slippa skador i år. Sedan är Wesslau bra, forwardssidan ser lika bra ut som förra året så som lag ser det stabilare ut tycker jag.

 
(Linkan lägger en straff på Hovet. FOTO DANIEL PETTERSSON/jarnkaminerna.se)

Vilka förväntningar ska HV71 fansen ha på er då?
– De ska vara höga! Guld är målet, vi ska vara i toppen. Sedan får man se hur det blir men vi har många unga som jag tror kan slå igenom i år, avslutar Fredrik ”Linkan” Bremberg.

Som har de här sommartipsen:

Bästa semesterstället/tipset: Att åka och fika i Boo trädgård och så bada där i Havet. Det ligger längst ut vid Skurusund, det är jättefint.

Läser i hängmattan: Oj. Hm. Expressen eller Aftonbladet. Något sånt.

På grillen: Fläskfilé, bara rak grillen. Och så lite goda saker bredvid.

I glaset: Rosévin, champagne eller mjölk.

I -ipoden: Allt! Jag är allätare när det gäller musik, lyssnar gärna på Mix Megapol.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Tror Linkan går mot ytterliggare en tuff säsong.

Tips: hockeybloggen filipjacobs.blogg.se

Erixon sa...

anonym > ok, tack för värdefull info

Marie Hallman sa...

anonym: Det tror inte jag.

erixon:ungefär så ja ha ha