fredag 8 juli 2011

Sommarintervju Victor Ahlström: "Jag hoppas vi visade de som tvivlade"


(Victor Ahlström, kör extra även i sommar. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Tvillingarna Ahlström brukar följa varandra poängmässigt. Det gjorde de under första elitseriesäsongen också. Så klart. Båda två slutade på 21 poäng i grundserien. Givetvis.

Men säsongen blev lite annorlunda ändå. Victor – som brukar göra fler mål än Oscar även om poängen slutar på ungefär samma – gjorde den här vintern färre mål än brorsan.

– Jag hoppas det är en slump! säger Victor Ahlström med ett skratt.


Och fortsätter:
– Jag vet inte varför men det blev så men förr gjorde jag kanske fyra mål mer än honom medan han gjorde fyra fler passningar än jag men i år och för två säsonger sedan har han (Oscar) gjort fler mål. Jag hoppas det är en slump, he, he. Men jag tror att han faktiskt har skjutit mer än vad jag har gjort de senaste säsongerna. Så där ser man, att man gör fler mål om man skjuter oftare.

Å andra sidan gjorde han ju bara ett mål mer än du den här säsongen, det är ju inte så mycket?
– Nä men han gjorde ju tre mål i slutspelet där jag inte gjorde något…

Vad ska du göra för att ta tillbaka titeln skyttekung i familjen då?
– Ja jag får väl göra fler mål, jag får sluta passa fram honom och skjuta själv, säger Victor med glimten i ögat och sedan skrattar han gott.

För riktigt så funkar inte ”brorsorna” som de kallas av lagkamraterna. De är osjälviska på isen, stöttar varandra i vått och torrt och även om de skämtsamt brukar trigga varandra och retas brorsorna emellan om vem som är bäst så gör de alltid allt de kan för att stötta såväl varandra som lagkamraterna.

”Jag är mest glad för hans skull” är en vanlig kommentar när endera brorsan eller någon annan i laget hyllas som segerhjälte.

Och det handlar inte om roller som har satt sig heller säger Victor:
– Om Oscar håller sig närmare målet? Nja, nej, det är inget jag har tänkt på i alla fall. Jag tror inte det. Han har bara varit lite hetare och satt sina chanser medan jag har missat för många av mina, säger Victor Ahlström.

Hur gick första året tycker du?
– Det är klart att man är nöjd med säsongen, både med lagets och ens egen insats, samtidigt som allt bara kan bli ännu bättre.

Det var en och annan som var lite tveksamma och du och Oscar skulle klara er bra i elitserien, men jag tycker ni gjorde det riktigt bra!
– Tack, ja jag hoppas att vi visade de som tvivlade vad vi kan, säger nummer 68.

Inför förra säsongen tränade tvillingarna extra för att lägga på sig vikt och bli spänstigare. De fortsatte med det under vintern och även i sommar har det blivit extrapass innan lagets ”vanliga” träningar:

– Vi vill ju bli snabbare så vi har snackat med vår fystränare som vi hade förra säsongen (Jonas Möller) och har kört extra snabbhets och skridskoträning med honom innan vi har kört försäsongspassen med det resten av laget. I år har vi kört på is också, tränat snabba starter och så och har kört riktigt isträning, har åkt skridskor utan puck. Vi får se sedan hur det blir när vi kommer på is på riktigt.

Vad är tanken med träningen?
– Nä men vi är lika snabba som alla andra de första tio metrarna men vi vill öka maxfarten under matcherna. När vi har nått det som känns som maxfart, där vill vi bli snabbare. För korta sträckor i anfallszonen är inga problem, där är vi lika snabba som alla andra men vi vill bli bättre när vi åker över hela isen, från zon till zon.

Vad har ni kört då?
– Det är mest längre sträckor, för det är som sagt inte starten som det handlar om så mycket utan situationerna när man kommer upp i fart.

Vad är viktigaste där? Spänst eller styrka?
– Det är mycket som sitter i styrkan. En del av snabbheten sitter i generna, det har man eller så har man det inte, men sedan kan man ju träna upp snabbheten också. Och även om man inte får någon jättetydlig skillnad direkt så får man träna på och hoppas att man får en effekt till slut. Kan man bara få någon centimeters och någon sekunds försprång så kan det vara en stor fördel i hockey, säger Victor Ahlström och fortsätter:

– Sedan kör vi ju vanlig fysträning också och bygger muskler men då kör vi med laget. För oss blir det ändå stor skillnad jämfört med hur vi hade det i Huddinge (för två säsonger sedan). Då var vi ju tvungna att jobba vid sidan av hockeyn och körde mest för att hålla igång, vi jobbade ofta från morgonen till eftermiddagen, så tränade man då men det blev ju inte alls samma standard på träningen som det är nu.

Hur stor skillnad märker ni då, jag såg ju direkt att ni hade blivit lite större där i augusti?
– Ja, det var tydlig skillnad redan efter första sommarträningen med AIK och man hoppas ju att man förbättrar sig hela tiden, och på testerna som vi gör så har vi gått framåt på allting.

Extraträningen kommer twinsen (och de lagkompisar som är sugna på att hänga på) att fortsätta med fram tills den ordinarie träningen går igång, utöver det har de, liksom alla i laget, individuella program som den nuvarande fystränaren har gjort i ordning och som ska följas under semestern.

Sommaren tillbringas mestadels med ”bad här runtomkring” och tid hos farmor och farfars sommarstuga. De unnar sig en resa till Rhodos också, men såg givetvis till att boka ett hotell som har ett riktigt gym. Utan det,  hade den resan inte funkat.

– Nä man försöker ju ligga i hela tiden! Konstaterar Victor Ahlström.

 Säsongen som kommer?
– För mig personligen menar du? Ja, där vill jag ju förbättra mig, både poängmässig och i spelet. Vi vill ju gå framåt hela tiden.

Och noterar här att Victor säger vi. Tanken var egentligen att Victor enbart skulle prata om sig själv men det sket sig direkt. Efter någon fråga undrade han med ett skratt om det var okej att han pratade om ”vi” istället för ”jag”. De är lite svåra att skilja på brorsorna även när de pratar om sig själva.

Att de är lika utseendemässigt har väl ingen missat, även om Oscar numera har ett ärr efter en skridsko som skar upp kinden. Men de tycker verkligen lika om allt, pratar lika, tänker lika, gör lika, ja är så mycket enäggstvillingar att vi till slut sitter och skojar om det båda två.

En sak som Oscar och Victor däremot vägrar göra är att ha identiska outfits på sig. De gillar ju samma saker men turas om att vara den som får köpa tröjan som båda gillar och när de var för sig, utan att veta vad den andra valt – råkar sätta på sig tröjor med samma färg så går alltid en och byter. De är trots allt två personer, inte en.

Men visst har de tvilling kemi på isen och det är bara för den tredje länken i kedjan att hänga med. Första året i AIK var det mestadels Henrik Eriksson som passade in bra tillsammans med twinsen, i vintras var det oftast Oscar Steen som hittade in i kemin.

– Men jag tycker att det funkar bra med de flesta, sedan tycker jag det är skönt om man får spela med någon en längre tid så att man får lite tid på sig att lära känna varandra.

Brukar du och Oscar göra upp vem som ska gå på mål, typ om den ena känner sig fräschar och piggare än den andra?
– Nej, ha, ha, för vi brukar oftast var lika ofräscha eller fräscha samtidigt, ha, ha. Det brukar inte vara någon skillnad på hur vi mår, säger Victor Ahlström och skrattar gott.

Någon som är förvånad? Lagkompisarna är det inte, många av dem kör fortfarande med samlingsnamnet ”brorsan!” när de ska prata med eller om en av tvillingarna.

– Ja, he, he, men det är okej! Vi är vana. Och det blir bättre och bättre, det är fler nu som lär sig se skillnad. Det tar ett tag så det är väl ett par killar som lär sig varje år.

Så då tar det typ tio år tills alla i det här laget har lärt sig?
– Ha, ha ja typ så. Men det gör inget från vår sida heller. Hade det spelat roll (att folk kan se skillnad) så hade vi kunnat köra med olika visir eller olika frisyr eller något. Men det gör vi ju inte så det är lugnt.

Att göra en total makeover på en av er är inget alternativ?
– Nej, det är inget vi har funderat på, ha, ha. Sedan är det faktiskt så att de som varit nära en i en längre tid lär sig. Om till exempel en person är med mig några timmar, så kommer Oscar, då ser den personen skillnad direkt. Men det blir svårare för dem när vi kommer tillsammans hela tiden, he, he.

Finns det något som du är bättre på än Oscar?
– Ja, alla sporter utom hockey, ha, ha, ha. Jag har bättre bollkänsla, fast det håller nog inte han (Oscar) med om, ha, ha.

Som har de här sommartipsen:

Bästa semesterstället: Miami! Vi var dit förra sommaren, åkte bil ner mot Key West, det var fint. Medelhavet är fint men Miami är kanon.

Att läsa i hängmattan: Bara tidningar, om det är Expressen eller Aftonbladet spelar ingen roll.

På grillen: Någon köttbit av något slag, jag gillar det mesta.

I glaset: Läsk av något slag, på sommaren får det gå bra (även om fystränaren nog inte jublar).

I i-poden: Jag kör mest bara radion, mest hitsen som går där.


Fotnot: Brorsan Oscar tänkte jag prata med senare i sommar, vi får se om det blir samma svar då! Risken är stor för det, såvida jag inte kör helt andra frågor. Det visar sig då.  (Och ja, nu blev det två AIK i rad, men det var faktiskt en slump. Spelarna har semester så det är inte helt lätt att pricka in folk, det får jämna ut sig i slutänden).



3 kommentarer:

E sa...

Tack Marie!

Anonym sa...

Får du bara tag i div1-spelare ;)

Marie Hallman sa...

E: Tack själv för att du läser