tisdag 26 juli 2011

Zibanejad: "Jag tränar på så får vi se vad som händer"

("Zibbe" inleder säsongen med tester och J20-landslagsturnering i USA. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

I morgon onsdag, drar Djurgården igång sina tester. Mika Zibanejad kommer att vara på plats. Vad som händer till hösten är inte bestämt ännu.

– Nej jag vet inte. Varken Djurgården eller Ottawa har gått ut med något så tills det är klart så tränar jag på bara så får vi se vad som händer. Tanken är i alla fall att det antingen blir Djurgården eller Ottawa, AHL blir det däremot inte, säger Zibanejad till bloggen.

Om de båda klubbarna pratar med varandra vet han inte heller just nu:
– Så insatt i vad de har gjort är jag inte. Jag vet inte vad som sägs mellan de just nu men jag tror att de har någon typ av kommunikation i alla fall. Det är väl en lite annorlunda situation än vi trodde att det skulle vara.

Vad vill du själv då?
– Drömmen är ju att få chansen att få dra på sig en NHL-tröja oavsett vilket lag det skulle vara, nu är det Ottawa och det har varit en dröm för mig. Sedan vet man inte om an får chansen redan i år eller om jag behöver ett år till i Djurgården. Det vet jag inget om för tillfället, säger Zibanejad och fortsätter:

– Men Djurgården som klubb, allt runtikring, fansen – det finns inga bättre fans och organisationen i klubben är bra på att utveckla unga spelare så jag är glad åt att jag kan få chansen att spela här i ett år till innan jag drar över, om det blir så.

Så det blir bra hur det än blir?
– Ja, precis, och jag är tacksam för det.

Zibanejad gick, som väl ingen har missat, som nummer sex i draften. Han har redan hunnit vara med på Ottawas developement camp i juli och klubbens kommentarer efter den var:
– Väldigt positiva. De tyckte att jag hade gjort en bra camp och speciellt med så mycket åkande som jag har haft. Jag har ju åkt runt och besökt olika städer och klubbar (inför draften) och att då samtidigt hålla igång och träna och jobba på det som man behöver göra för att bli bättre och ta nästa kliv är svårt. Så de tyckte väl att utifrån alla förutsättningar som var så gjorde jag det bra.

– Sedan är det ju en omställning att komma till ett nytt land och ett nytt språk även om just det inte är något stort problem för mig så är det ändå lite annan träning där, en annan mentalitet, lite såna småsaker som man måste vänja sig vid. Men det hanterade jag bra, enligt general managern, säger Zibanejad.

18-åringens framfart på andra sidan pölen har väckt farhågor om att han bryter kontraktet och drar iväg till NHL redan i höst. Samtidigt har Ottawas klubbledning varit kryptiska i media. Å ena sidan, säger man att Zibanejad ska få - och borde kunna ta – chansen vid klubbens rookie och huvudcamp i höst. Å andra sidan har klubbledningen även påpekat att det bästa kanske är att ta ett år till i elitserien. Så vad vill de egentligen?

– Det är svårt att säga! Och nu ska jag inte vara sån, men samtidigt så var jag deras första val och så pass tidigt i draften så det är klart att de tror stenhårt på mig, något som jag är tacksam för. Men samtidigt så vill de inte stressa mig på något sätt heller, det är den bilden jag har fått.

– Men enligt hur de har sett på mig inför draften så har jag kanske den spelstilen som är sån att det skulle kunna gynna mig att ta en plats tidigare än vad många tror. Sedan vill både vi och Ottawa veta hur nära eller hur långtifrån jag är NHL, vad jag behöver jobba på, vad som krävs av mig för att ta nästa steg. Och då kan det vara bra att få vara nära killarna och få råd och tips därifrån och ta med sig det hit och komma tillbaka sedan till Djurgården och kriga på med de sakerna som behöver bli bättre och samtidigt verkligen göra allt för att hjälpa Djurgården.

När du säger ”vara nära killarna”, menar du att vara med på rookie och huvudcamperna då?
– Ja, går det så långt att man kommer med till huvudcampen så kanske man kan få lite stöd av grabbarna där. De som vet hur det är att vara ung och vilja ta en plats, de som vet vad som krävs för att ta nästa steg. Och det kanske underlättar för mig att göra det, kanske inte att man tar plats men mer att de vet vad man behöver träna på och att man då inte bara får hjälp av tränaren och fystränaren utan även av Alfredsson och såna mer ledande spelare.

Har Alfredsson sagt att han kommer att hjälpa dig?
– Nja, jag har haft någon diskussion hit och dit med Alfredsson, det är ändå han som är kaptenen. Och det är ändå större när han är svensk, att få hjälp av en sån spelare. Det är ju en spelare som man har sett upp till, och när man ser vad fansen och hela klubben, tycker om honom så känns det stort att få hjälp av en sån kille, säger Zibanejad.

Men allra först väntar alltså tester och någon dags träning med Djurgården här i Stockholm. När Djurgården åker till Oskarshamn följer dock inte Zibanejad med. Det gör å andra sidan inte backen Fredrik Claesson heller. De båda ska nämligen (precis som bland andra AIK-backen Patrick Nemeth och AIK-forwarden Joakim Nordström) åka till USA och Lake Placid med J-20 landslaget som är ute på turné mellan 4 och 15 augusti.

Om något klarnar under den tiden eller inte har Zibanejad som sagt ingen aning om:
– Nä, det får vi komma fram till senare, men jag hoppas att Djurgården och Ottawa kan komma överens exakt om hur det ska vara och det på ett sätt så att båda parter är nöjda.

Om Ottawa vill en sak och DIF en annan, har du något att säga till om då?
– Nja, nej, jag har nog inte så mycket att säga till om på det sättet. Sedan är det väl mitt beslut som gäller en del av mina grejer men det är inget jag oroar mig över. Jag tror det kommer lösa sig bra för alla, det är ju inte första gången som Djurgården och Ottawa är i den här situationen. Så det är bara upp till mig att fokusera på träningen och fortsätta jobba hårt, säger Zibanejad och fortsätter:

– Jag tar inte något för givet utan hoppas bara det blir så att alla blir nöjda. Och att det skulle bli så här, det är ju inget som jag har gjort medvetet. Jag har ju bara spelat på, sedan är det bara kul att man får kvitto från andra på att det man har jobbat hårt med har varit rätt och bra jobb. Och bara för att jag kanske får åka på campen så kommer jag inte ta för givet att jag får spela i NHL heller. Allt kan ju hända och det är fortfarande mycket som kan hända. Jag har inte lust att vara utfyllnadsspelare i NHL heller, jag vill vara samma spelare som här, en som kan producera, så vi får se vad det blir och vad som händer.

När det gäller turneringen som J20-landslaget är ute på kan ni läsa mer om den här, på förbundets hemsida. Där hittar ni både truppen och dagsprogrammet för Småkronorna. De är föresten ute på tre turneringar i höst, först den här till USA, sedan en i september i Ryssland och sedan en tredje i november då man åker till Finland. Därefter är det uttagningar med påföljande JVM i december/januari.

Och när jag frågar Zibanejad om han tror att Småkronornas landslagsledning ångrar att de petade honom i sista stund inför senaste JVM skrattar han bara och säger:

– Nej, nej, det tror jag inte. Jag tar inget för givet där heller, jag tar ALDRIG något för givet, men jag visar gärna att de hade fel!



16 kommentarer:

Jerker sa...

Han vet villkoren - stanna och bli hjälte. Dra och bli en pengakåt ljudas som skiter i klubbhjärtat.

Marie Hallman sa...

Jerker: Det är lätt för oss som inte står i hans sits att säga och drar han så är det inte för pengarna, det är för att leva en dröm. Inte helt lätt att nobba det, skulle du verkligen ha gjort det själv? Jag är jättekluven. Förstår att alla DIF-fans blir besvikna men förstår honom också. TÄnk om man hade fått den chansen som han kanske får. Vilken dröm!

Marie Hallman sa...

Jerker Och vad var det föresten ett och annat DIF fans sa när Fasth valde att stanna ett år till i AIK? Då hette det att han "var för feg för att åka" "trist att killen saknar ambitioner" och så vidare... vilket också kändes fel. Han hade en bebis på gång och det avgjorde hans val. ALla lever sitt liv.

Niklas Persson sa...

he he he!

Bra jämförelse där Marie!

Visst inte samma sak då ens "egna" spelare vill spela NHL...

Dagens hockey är inte som på 80-talet då man spelar i samma klubb hela karriären och får hjärta för den. Idag är hockey ett jobb och man måste jobba där det är bäst för en själv. Jag tror inte Mika tycker mindre om Djurgården än vad Jens Öhling gjorde men sporten och möjligheterna har förändrats.

Jerker precis som du pratar nu, lät det då Mats Sundin åkte över. Hur många tyckr han är en pengakåt judas idag???

Så lugna er lite och låt Mika göra det han tycker är bäst för sin karriär!!

Djurgården står inte och faller med Mika Zibanejad!!

Lycka till Mika hur du än gör!

Anonym sa...

Det där var en dum jämförelse Marie.
Vi är sura eftersom han har sagt att han ska spela i DIF nästa år och det finns inget annat val.

Jag skiter i om NHL-Drömmen var långt borta då, han ska stå för sina ord. Kan han inte göra det ska han inte säga någonting heller.

Hora eller hjälte - Mika väljer.

Anonym sa...

Mika kommer dra. Han har inga speciella känslor för dif, han kom från AIK och innan dess har han spelat i bajen.

Pengakille det där. Han kommer återvända till linköping eller malmö om han misslyckas i nhl.

Kenta sa...

Gillar din blogg och dina artiklar jättemycket Marie. Men jag måste bara undra varför du sympatiserar med varenda spelare och ledare hela tiden. Ibland kan det faktiskt vara att spelarna är pengakåta och riktiga divor (dock inte Mika Z).

Det är i alla fall som jag ser det dagens hockeyvärld.

Peter sa...

Först och främst så håller jag inte med att Mika är judas men han borde ha varit lite smartare och inte lovat så mycket.

Sen tycker jag att Maries jämförelse haltar betänkligt, du tycker inte det är en hel del skillnad på en målvakt som fyller 29år och är odraftad och man vet inte när chansen dyker upp igen jämfört med en stor talang som blev draftad som #6 man i årets draft och verkligen ha framtiden för sig.

Niklas Persson:

"Hur många tyckr han är en pengakåt judas idag???"

Jag gör det och jag vet att många med mig tycker likadant.

Jerker sa...

Niklas Persson: Jag tycker det. Han återvände exempelvis aldrig till Dif under lockouten. Där såg man hur mycket Dif betydde för honom egentligen. Han pissade på den klubb som gett honom chansen att tjäna de stora pengarna och nå ära och berömmelse via spel i Tre Kronor.

Zibanejad kommer att bli likadan. Dra fram denna video http://www.youtube.com/watch?v=symKO5z7BfA till 52 sek och lyssna på hans svar.
Judas är bara förnamnet. Man ska ALLTID stå vid sitt ord.
Klubbkänsla??? Nej.
Pengakåt??? Ja.

Anonym sa...

Man hoppas ju självklart att han stannar, gör som typ Krüger med flera, blir utlånad till elitserien för att bli bättre!

Att han inte har känslor för dif bara för att han började i andra lag tror ja inte på! @Anonym är nog bara avis för att han är duktig OCH spelar i dif å inte i aik lr bajen!!

Anonym sa...

Han har spelat i 2 säs i dif. Han har inga hjärta för någon klubb, då hade man inte bytt så ofta. Killen vill bli så bra som möjligt och tjäna så mycket pengar som möjligt, så misslyckas han i NHL blir de nog malmö eller lhc. Kanske modo.

#9 sa...

DIF "säljer in sig" hos många unga talanger, just med argumentet att man skapat många NHL-spelare och att om talangen går till DIF så är det en grym startplatta till NHL. Det innebär att vi som supportrar nog får räkna med att talangerna nappar på kontrakt från NHL, då det är hela målet med deras hockey-spelande. Visst, han borde kanske inte ha uttryckt sig som han gjorde, men grabben är 18 år och hajar väl knappast vad som händer från dag till dag. Ett alternativ skulle ju vara att DIF helt enkelt skiter i att attrahera/utveckla talanger...på det sättet slipper dylika situationer...

Angående Sundin så spelade han mycket riktigt inte i DIF under den andra lockout-sässongen(han spelade väl inte alls om jag inte minns fel?), men väl under den första:

http://www.youtube.com/watch?v=v0dMMpvbD2k

Niklas Persson sa...

#9 stämmer mycket bra! Han spelade med DIF första lockouten men inte alls den andra!

Anonym sa...

Sen är det ju skillnad på vad man har för värderingar. Om man är uttryckt djupt kristen men inte står för sitt ord och använder bortförklaringar bara för att saker ändrat sig så är man en hycklare.

"Ja, jag sa att jag skulle ta på mig mänsklighetens lidande men inte visste jag att jag skulle bli korsfäst. Det här gör ju ont ju, jag skiter i det här"

Marie Hallman sa...

Kenta: För att jag är sån. Jag hoppas på det bästa för alla, även dig.... Visst finns det såna divor som du nämner men av alla hockeyspelare jag har träffat (många!) är det få som har stuckit ut på det sättet.

Peter: Nä, för man vet aldrig vad som väntar runt hörnet. Jag har själv tackat nej till saker för att vara lojal med en arbetsgivare för att ett halvår senare få noll tillbaka av den arbetsgivare och sedan vara körd där jag tackade nej. Det gäller med andra ord att ta chansen när man får den, det har jag lärt mig den hårda vägen.

och jag tycker det är lite humor att man säger så olika till spelarna beroende på vilken klubb de spelar för... tror inte det hade med Fasth ålder att göra, tror alla Djurgårdsfans hade sagt detsamma även om det så hade gällt unge Nemeth...

#9 jag håller med dig!

Och hur som helst. Om han drar så är det inte för pengarna, det är för suget att få uppleva en dröm han har haft hela sitt liv.

Sedan kunde hela grejen hanterats snyggare, precis som det var med Jacob. Men det är som det är nu.

Pluggen sa...

Du är bäst som vanligt Marie!:) Men det börjar bli bråttom att göra klart hur det ska bli med Mika Z...