tisdag 21 april 2015

KRÖNIKA: Plötsligt händer det. AIK kör total makeover

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det har snackats om det länge men nu är pucken på glid och nu händer det. Nya investorer kliver in och ställer till med en total makeover på AIK-hockeys ledning både runt laget (Roger Melin in som ny tränare) och rent organisatoriskt.

Jag tänkte först skriva att man möblerar om på kansliet men där har det ju inte varit så mycket folk kvar senaste dagarna och en mer rättvis beskrivning är ju att det rumstreras om i ledningen för klubben även om jag misstänker att nuvarande VD, Peter Wilcke inte sitter kvar på sin post så där jättelänge till.


Han vill nog vara kvar och jag kan inte slå fast att han ryker men med tanke på att han hela tiden känts som en förlängd arm till en person som inte satt i styrelsen men som uppenbarligen haft väldigt bra insyn i arbetet - så utgår jag, personligen, från att han ryker. Det känns ju som det mest logiska.

En person som definitivt är på väg ur styret är ju en annan förlängd arm, nämligen Mario Ashman, nuvarande men enligt det pressmeddelande som kom idag även bekräftat avgående styrelseordförande i AIK Ishockey AB. Ashman har liksom Wilcke varit en länk till personer som befunnit sig utanför styrelsen men som ändå haft en del att säga till om.

På det infomöte som AIK hockey hade för medlemmarna för ett par veckor sedan drogs det upp planer och lämnades besked om en "fotbollifiering av klubben".  Jag kan inte svära på det här men jag misstänker starkt att de planerna bleknar bort och nu ersätts av en hockeyfiering av klubben som letts av fotbollsfolk de senaste månaderna.

Det som hänt senaste dagarna var inte till fullo satt i rullning (eller på glid nu när vi talar hockey) under det där mötet, det började rassla igång precis efter och det blev lite konstigt på det där mötet där dessutom sprickor i det nu sittande (både officiella och inofficiella) styret blev tydligt.

Johan Segui, har nämligen  sakta men säkert tagit fler och fler kliv bort från den person som varit en vattendelare bland klubbens fans utan att ha någon officiell post i styret. Ja jag pratar om Jonas Galotta. På medlemsmötet gjorde Galotta ett starkt försök att plädera för sina ideer och tankar, genom att där och då lägga fram ett kompedium vars innehåll även gått att läsa på hans hemsida.

Det mesta av innehållet i kompendiet var som av en händelse snarlikt de planer som AIK ishockeys styrelse med Segui och Mario Ashman lade fram för medlemmarna där på mötet.

Men det märktes irritation mellan de offentliga makthavarna och de inofficiella dito redan där och då, bland annat när klubbledningen inte ville kännas vid några likheter, tala om kompendiet eller ens låta frågor som rörde innehållet och skribenten tas upp på mötet. Segui slet till och med mikrofonen ur handen på Galotta vid ett tillfälle.

Det känns som det forna partnerskapet är över, för tillfället i alla fall - inte minst då Galotta efter mötet skrivit öppna brev med frågor som visat tydlig irritation mot Segui och övriga i den nu sittande/avgående styrelsen.

En logisk slutsats är väl därför att även Segui - just nu sittande styrelseledamot i AIK ishockeyförening och AIK Ishockey AB kommer lämna en eller båda posterna inom kort även om han i dagens pressmeddelande säger att det "nu är dags att sluta AIK-leden och tillsammans se fram mot framtiden med tillförsikt."

Jag tror helt enkelt inte han får vara kvar och det var ju inte Segui som värvade nye tränaren Roger Melin som presenterades idag. Det var inte han som värvade Gozzi heller utan det har höjts röster som förutsättning för den här satsningen att när AIK nu gör nytt då ska det vara rent bord och inga gamla styrelseledamöter kvar.

Hur blir det med Peter Nordström då? Ja, alltså jag tycker synd om Norda.

Först fick han ju beskedet att han hade kontrakt. Det var också det han sa till mig i en bandad intervju. Sedan gick Segui ut på Facebook och slog fast att Nordas kontrakt var avslutat där och då. Trots detta berättade avgående styret - på medlemsmötet - att Peter Nordström och Micke Nylander pratar med tänkbara spelarvärvningar för AIK:s räkning och man kan ju undra vad som händer med de kontakterna nu?

Nordström sa för övrigt till Värmlands Folkblad - i en intervju publicerad i dag tisdag - att AIK visat intresse för att ha honom kvar som assisterande tränare. Men så tror jag alltså inte att det blir nu. Utan han får mest troligt leta andra utmaningar. Och i så fall får man nog slå fast att han fått felaktig information av personer som nu lämnar AIK vilket inte känns bra alls.

Till sist... en annan sak som blev klart i dag var att det nya styret och de nya investerarna har för avsikt att avbryta rekonstruktionen och i stället betala de skulder som finns fullt ut (100 procent). Det var det budskap som framfördes i Tingsrätten i dag. Det krävs lite formalia för att få igenom detta - som ju är positivt för de som har skulder och nu får sina pengar - men torsdag är troligen den dag då Tingsrätten kan ta beslut om att rekonstruktionen dras tillbaka.

Bra tycker jag. Rekonstruktioner är lite ekonomisk dopning anser jag även om det är lagligt. Och AIKs nya styre hade kunnat rulla på med rekonstruktion för att "spara" pengar och sedan dra igång satsningen men man tyckte altlså , enligt källor jag har "att AIK ska göra rätt för sig" och därför går man således in och avbryter rekonstruktionen innan den träder ikraft, tar helt enkelt den "smällen" med sin plånbok och drar sedan igång satsningen fullt ut.

Inga kommentarer: