lördag 11 april 2015

Silly Season AIK - frågor man kan ställa sig

(Foto Jesper Zerman)

Vad händer i AIK – egentligen? Det kan man verkligen fråga sig och på söndag har den sittande klubbledningen kallat medlemmarna till informationsmöte. Vem som kommer berätta vad vet jag inte.

Men en sak vet  jag - det finns väldigt mycket att fråga om. Ekonomin och bud från TT gruppen eller inte är ett par givna saker. Men det finns en hel del frågetecken runt det sportsliga i AIK också. Kring vad som skett – och i vissa fall inte skett – och som genom detta har skapat kaos i den sportsliga delen.


AIK har ju inte haft en sportchef sedan den 14 november då Daniel Rudslätt fick ett par timmar på sig att städa ur sitt skrivbord. Och utan sportchef har både saker gjorts fel, alternativt inte gjorts alls. En hel del saker har blivit hängande i luften medan andra saker inte skötts alls helt enkelt.

Varför? Ja, förmodligen för att det inte funnits någon i klubben som haft koll på vad som måste göras i en hockeyklubb under en säsong. Med tanke på bemanningen så har det säkert inte funnits tid till att göra allt heller. Vilket är förståeligt men också förödande.

Som en parentes kan nämnas att till och med en så liten klubb som Trångsunds IF har en sportchef. De presenterade idag (11 april) en värvning från just AIK, i omtyckte juniorledaren Roger Dahlström som lämnat Gnaget under vintern och nu blir sportchef i Trånkan.

Men tränaren Peter Nordström tog väl över sportschefrollen säger ni? Nja. Säger jag. Visst, han har scoutat lite, pratat med lite spelare och enligt vad han själv sa till mig – i en bandad intervju efter sista hemmamatchen för säsongen – fört ”långt gångna samtal” med några spelare inför kommande säsong.  (Den intervjun kan ni höra HÄR, snacket om spelarna kommer vid 06.40, snacket om att han har kontrakt är vid 05.30-06.08)

Nu är ju tyvärr inte scouting, förhandlingar och kontraktsskrivning med nya spelare det enda som en sportchef gör i ishockey. Sportchefen har ju även en stor roll i att hålla samman verksamheten över tid, att se till att det finns en sportslig röd tråd i verksamheten från junior till seniorverksamhet. Med allt vad det innebär av planering, stöttning, genomförande av allt från upplägg av verksamheten till genomförande på alla olika nivåer i klubben..

Sportchefen ska även hjälpa spelare med praktiska saker vid sidan av isen. Sedan är det spelare på lån in och lån ut. Det är papper till förbundet som ska administreras. Eftersom silly season numera pågår året om och varvar upp rejält redan under årets första månader ska det förlängas befintliga kontrakt och jagas nya spelare redan från årsskiftet. 

Sportchefen ska även se till att lagledningen i representationslaget får stöttning och kan leda laget på bästa sätt. För att nämna några av alla arbetsuppgifter. Det är under senvintern också dags att börja planera kommande försäsong, barmarksträning, försäsongsmatcher med mera. Det kan låta tidigt men så funkar det i alla elitföreningar som vill komma någon vart.

Det är således viktigt att ha en sportchef som är just sportchef.  Att Peter Nordström inte hunnit med alla sportchefsuppgifter parallellt med sitt jobb som tränare är han således ursäktad för. Det har varit ett mission impossible helt enkelt och det sportråd som Segui förde fram som en ersättare till Rudslätt verkar inte heller haft hundra koll på allt praktiskt jobb som ska skötas. Tyvärr. (Om det ens finns ett sånt sportråd och vilka som då ingår där?)

En klubb i HockeyAllsvenskan behöver en sportchef på heltid då det är omöjligt för tränaren att på ett vettigt sätt klämma in ett heltidsjobb till utöver sitt eget redan redan fullspäckade schema med träningar, 2-3 matcher i veckan, taktiktänk, individuella samtal, mental stöttning, mediakontakter, sponsorskontakter osv osv som är tränarens jobb.

Sedan verkar det ju  - än så länge ytterst oklart huruvida Peter Nordström tränar laget eller inte just nu. I den ovan nämnda intervjun sa han, på band, att han är kvar i båset nästa säsong. Detta har sedan dementerats av Johan Segui i ett inlägg på facebookgruppen AIK ishockeykrigare där han nyligen skrev ”Tydligen florerar något rykte om att Nordström har ett långt kontrakt. Det är helt fel. Hans sista arbetsdag är idag”.

Och stämmer det uttalandet så har ju AIK, i april månad som är en av årets mest hektiska när det gäller att få ihop ett vettigt lag, varken sportchef eller tränare.

Till sist kan jag inte låta bli att citera vad Johan Segui  sade själv i ett par intervjuer när såväl tränarduo som sportchef fick kicken i höstas.

Han sa så här till Expressen: ” Vi ligger sist och det är inte där vi ska ligga. Det är därför besluten tas, för att lyfta laget och klubben till en bättre position”

Och sa så här till Viasatsport.se ”Vi ligger tvärsist och det är inte vår ambition. Vi ville göra en förändring i tid och det väljer vi att göra nu”.

Hur det gick vet ni. AIK slutade näst sist och fick kvala sig kvar. Ironiskt nog var det spelare som utskällde Rudslätt signat - Robin Kovacs o Daniel Olsson Trkulja och Robin Rahm som levererade bäst i grundserien samt Fredrik Hynning, Olsson Trkulja, Christian Sandberg, Messy Jonsson och David Lillieström Karlsson som levererade bäst  i kvalserien.

Hur som helst. Jag kommer inte gå på mötet då jag är journalist och inte medlem i AIK hockey (mötet är för medlemmar only) men lämnar här lite frågor som vem som helst får ta med sig och ställa om någon känner för det.  Håll till godo:

…. Kommer Peter Nordström stå i båset nästa säsong eller inte? Han har kontrakt har han själv sagt – i en bandad intervju.

… Segui gick dagarna efter ovan nämnda bandade intervju och sa att Nordström inte längre är tränare för AIK.  Hur kommer det sig att Nordström inte informerats om detta? Eller har han informerats och i så fall när?

… Har det funnits en muntlig överenskommelse mellan Nordström och någon i klubben om en fortsättning? Vad har i så fall hänt med den överenskommelsen?  Eller hur kommer det sig att två personer i klubbledningen ser så olika på situationen?

… Vem/vilka har skött sportchefens uppgifter under säsongen, sedan Rudslätt sparkades?  Vad har den personen gjort under vintern? Har någon jobbat hundra procent med spelar/agentkontakter? Om inte, varför inte?

… Vem är sportchef nu? Nordström har ju sagts vara  ”sportchef” under säsongen men vad har han haft för befogenheter?  Vem har jobbat långsiktigt under säsongen inför kommande säsonger? Nordström? Eller någon annan?

… Vem har (som brukligt i de flesta klubbar under januari/februari) börjat planera för nästa säsong  och till exempel förberett barmarksträningen och bokat/planerat in försäsongsmatcher till slutet av sommaren? (Brukar vara försent att göra detta under sommaren)

… Silly season drog i gång på allvar i januari. Vem från AIK har jobbat för AIK med att kontakta agenter (och därmed spelare) inför kommande säsong sedan dess? Hur har man jobbat med rekrytering av nya och förlängning av befintliga kontrakt senaste månaden?
(Detta brukar göras via underhandsförhandlingar då klubb hamnar i kvalspel. Man gör helt enkelt dubbla kontrakt, ett för nuvarande serie, ett för eventuellt lägre serie. Här kan man jämföra lite hur Leksand har jobbat med en plan A och en plan B)

… Nordström sa i en bandad intervju efter omgång åtta i kvalet att det då fanns långt gångna  kontakter med flera spelare. Kontakter som han skött. Vilka är dessa spelare? Vem sköter den kontakten nu? Hur går det där?

… Hur stor är spelarbudgeten för kommande säsong?  Hur höga månadslöner har AIK råd att betala nu?

… Den ”fallskärm” på sex miljoner som AIK fick från SHL förra säsongen försvinner nu. Hur täcker AIK upp det intäktsbortfallet? Eller kommer detta intäktsbortfall att belasta spelarbudgeten negativt?

… Har man fört några underhandsförhandlingar med kontraktslösa spelare i den befintliga truppen som man vill ha kvar? När inleddes de samtalen och hur går det? Vilka spelare gäller det?

… Vad har sittande ledning gjort för att behålla målvaktstränaren Stefan Persson? Enligt uppgift har man inte gjort ett endaste dugg. Varför inte? Kommer man agera nu för att Persson ska stanna eller är det försent? Vem ska i så fall locka målvakter till AIK?

…  Har det långdragna kaoset i organisationen till slut påverkat den sportsliga prestationen som ju ledde till kvalspel? Enligt spelare i laget har så skett. Hur stort ansvar tar sittande ledning på sig för detta?


För att ta några frågor som framför allt gäller organisationen och det sportsliga runt A-laget. Märk väl att jag ännu inte kommit in på frågor om TT gruppen, om det stämmer att Melin/Eldebrink erbjudits jobb men tackat nej med sittande ledning kvar, hur det går med rekonstruktionen eller juniorverksamheten, bemanning på kansliet, försäljning av säsongskort/biljetter/sponsorskap, hantering av event som kan dra in pengar och /eller skapa goodwill för klubben och så vidare.  Men de ämnena lämnar jag åt andra till att gräva djupare i.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Roger Melin är klar som tränare. Johan Backlund är klar som målvakt. Henrik Tallinder är klar som back och Andreas Jämtin är klar som forward - om den nuvarande ledningen lämnar över till "TT-truppen". Runt dessa spelare ska sedan byggas ett lag som ska sikta mot SHL igen. Det är upp till nuvarande ledning att bestämma hur det blir. Så ligger det till.

Marie Hallman sa...

Infon om Roger Melin stämmer. Det vet jag. Övriga har jag inte koll på men Melin vill in - om det är annat styre. Det har jag hört från trovärdigt folk, utanför TT gruppen som känner Melin personligen. Vet inte varför det inte går att enas dock. Det kan endast de båda sidorna svara på.