lördag 15 september 2018

Pyspunka för DIF i premiären


(Emil Bemström fotad vid ett tidigare tillfälle. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Power play! Ständigt detta power play. Eller? Djurgården inledd säsongen i ett furiöst tempo. Vann skotten med 18-7 i första perioden, hade en rad chanser, med bland annat ett tre mot ett läge där Dick Axelsson brände chansen, ett skott i hjälmen på Frölundakeepern Johan Mattsson och en puck i ramen.

DIF hade fyra minuters pp också efter en hög Frölundaklubba. Blev inget mål där och med tanke på Djurgårdens pp-facit senaste säsongerna så suckades det nog högt lite här och där bland DIF-supportrarna. Och i båset:


”Efter det blev vi längre som lag. Vi var inte samlade i uppspelsfasen, inte fem man ihop. Det var  någon kille här och där som försökte på egen hand men Frölunda dödar av det och tar över matchen”, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson till Sportbladet.

Och visst var det så, DIF sjönk ihop. Men om vi nu ska snacka power play så var Djurgårdens pp inte SÅ uselt förra året.  DIF låg i mitten med en pp procent på 19,26 vilket kan jämföras med bästa laget (Växjö) med 26,42 % och sämsta laget (Mora) med 11,73 i pp-procent.

Den här gången kändes det mer som att Djurgården fick lite pyspunka när all sprakande energi i första resulterad i noll och intet i målkolumnen.

Jag tror inte (hoppas) det inte finns något större problem i DIF:s pp att oroa sig för utan det är premiärmatch, lagens pp brukar växla upp under första delen av säsongen och inte vara så jätteprioriterat under försäsong. Så den motorsågen får vila ett tag känner jag.

# Emil Bemström!
Det var fokus och strålkastarljus på Jacob Josefson, Andreas Engqvist och Dick Axelsson. Såklart. Stora namn, stora förväntningar. Men har man sett lite av Djurgårdens försäsong så var det heller ingen skräll att Emil Bemström gjorde Djurgårdens enda mål.

Ja, han sjabblade och var delvis orsak till att Frölunda kunde göra sitt första mål för säsongen (målskytt Patrik Carlsson), retfullt nog tre sekunder in i ett pp, men det var Emil som gjorde Djurgårdens enda mål då han reducerade till 2-1 med 46 sekunder kvar av tredje.

Bemström stod snett framför Johan Mattsson, tog emot Daniel Brodins passning, korrigerade läget på pucken och nätade.  Han noterades för totalt fyra skott, varav tre i första perioden där han kändes som starkast.

Eller som han själv konstaterade för DIF:s hemsida att: ”I andra och tredje sjönk jag ner och blev lite för bekväm”.

Hade inte den reduceringen kommit så hade Djurgården blivit nollade för första gången på femton i en säsongspremiär så nu slapp man den nesan i alla fall.
Ska hur som helst bli kul att se Bemström junior trots energitappet efter första. Spännande spelare.

# Målvaktsintervjuer i pausen?
Det blev lite hallå i C-more-studion och jag får erkänna att jag själv blev rätt paff när Niklas Wikegård plötsligt stod i rutan och intervjuade Adam Reideborn i andra pausen.

Det är ju rätt sällan målvakterna får ta pausintervjuerna, ofta för att man tänker att de behöver lite extra vila och att de vill vara i sin bubbla men… målvakter är som alla andra. Det funkar för en del och för andra inte.

För Adam Reideborn var där inga problem när Wikegård fått se Jacob Josefson gå förbi med tandproblem och det till slut bara var Reideborn som inte hade hunnit knata ut i omklädningsrummet.

” Adam sade ”jag vill alltid ställa upp, jag tycker det är roligt att prata!” säger Wikegård till Hockeysverige.

Reideborn själv säger till samma sajt att:

Det var ett bra initiativ. Jag förstår inte riktigt varför vi skulle vara heliga och inte ska prata med media. Så för mig var det ganska självklart att göra intervjun när han frågade”

Och :

”Jag försöker vara ganska avslappnad hela tiden och ta det för vad det är. Jag hoppas att jag kanske bröt lite av normen att det alltid ska vara utespelarna som gör intervjuerna. För mig är det inga problem att snacka i pausen. De som vill får väl säga nej, men för mig är det inget konstigt att göra en intervju”.


 Lite kul statistik från SHL.se och Swehockey.se:

+ Fyra spelare noterades för totalt fyra skott: Linus Hulström, Niclas Bergfors, Emil Bemström och Andreas Engqvist. Dick Axelsson landade på tre, Jacob Josefson på två.

+ De här fem loggade mest istid: Linus Hultström 22:45, Andreas Engqvist 18:55, Jakob Lilja 18:35, Gustav Possler 18:30 och Robin Norell 18:10.

+ Var stor skillnad på blockade skott mellan lagen. Djurgården noterades för totalt åtta blockade skott. Andreas Engqvist blockade två av dessa. Frölunda å andra sidan, noterades för sjutton blockade skott, där noterades Mattias Nörstebö för fyra stycken. Men framför allt så var det fler spelare i Frölunda som tog ett var. Där finns att jobba på för DIF.

 Citatet: (eller två den här gången!)

”Nu tar vi taxi hem, jag behöver komma hem!”
”Det känns alltid som att det är på bortamatcher det blir dopingprover och har i Scandinavium är det väldigt varm så man svettas bort allting. Inte mycket att kissa ut”
(Dick Axelsson och Adam Reideborn till Expressen. Duon fick vara kvar i Göteborg och kämpa med toabesöken samtidigt som resten av laget tog bussen hem efter en timmes väntan på de två.)
Inga kommentarer: