måndag 17 december 2018

AIK vs Pantern 1-4 Dipp eller inte?En stabil insats men utan den där pondusen och – som Tomas Mitell också konstaterar- desperationen och effektiviteten som saknades.

Pantern lät AIK föra matchen men var helt klart mest alerta när det gällde att hugga och avgöra och tillfogade AIK den totalt femte förlusten (1-4) vid full tid den här säsongen. Här är lite tankar kring matchen med mera.


!!!!!!
AIK fick tillbaka backduon Johan Larsson och Alexander Deilert.
Och det var inte tal om att matchas in lugnt och försiktigt. Tvärtom. Eftersom bland andra Simon Fernholm saknades pga skada/sjukdom (glömde fråga vilket, sorry) och då Philip Broberg är på JVM så var det sex backpar och fullt ös även för de två som gjorde comeback efter sin skada.

Backduon spelade mest av alla i AIK, Johan Larsson loggades på 25.29 i istid och Alexander Deilert på 22.30. Inte optimalt såklart men så var läget.

Apropå skador så satt Jacob Dahlström, nu utan ortopedstövel, på läktaren tillsammans med Gary Nunn. Den förstnämnda är förhoppningsvis tillbaka redan närmsta veckan/veckorna.

?????
Första dippen?
AIK har ju haft en fantastisk höst och hade fram till måndagens förlust endast förlorat två gånger i rad vid ett tillfälle tidigare och då handlade dessutom mot strafförluster, ett par i rad mot först Oskarshamn och sedan Leksand i början av oktober.

Detta var således första gången på säsongen som AIK noterades för två raka förluster vid full tid. 3-5 mot Oskarshamn senast och 1-4 nu. En dipp månne? Eller kanske en reaktion på att man överpresterat trots massor med skador på nyckelspelare?

AIK har en match kvar innan jul, mot Björklöven borta på torsdag.

Jag tycker att man spelade med lite mindre pondus och bestämdhet nu mot Pantern. Torsdagens match blir intressant, ett viktigt avstamp mot det som alla hoppas ska komma dvs en allsvensk final och kval uppåt.

Det känns, rent fysiskt som att den kan komma och att det i såfall är en helt logisk följd av en slitig höst. Å andra sidan så finns det en beslutsamhet i laget som saknats senaste åren och ska man ta sig hela vägen upp krävs inte minst mental styrka att gå emot smärtan och tröttheten i kroppen. Jag vet inte om AIK har den styrkan men jag tror det.

SIFFRAN
Fyra. 
Det är väl en slump såklart men AIK vann med 4-1 hemma i oktober och 4-0 borta i november när man mötte Pantern. Som nu vann med 4-1 på Hovet. Lite lustigt det där.

Apropå siffror så är Pantern Hockeyallsvenskans absoluta jumbo hemma med endast nio poäng inspelade, fördelat på tre vinster vid full tid. Hemma har man endast gjort 18 mål framåt.
Borta däremot är Pantern näst bäst i serien på 27 inspelade poäng, samma som Oskarshamn som är allra bäst borta medan AIK är trea iden tabellen.

Men just Pantern har vunnit tio av sina 15 bortamatcher, varav åtta vid full tid, en efter förlängning och en på straffar och har på bortaplan fått med sig 46 mål. Att alltså jämföra med 18 hemma. Hyfsat ologiskt då de flesta lag öser på med fler mål hemma och är stramare borta men så icke Pantern.

(Foto www.hockeymedmariehallman.se)
EN SAK TILL
Det var så att säga gleeeeeest på bortasektionen. Känner därför lite extra för den här Pantersupportern som var på plats (han fick faktiskt sällskap av en till lite senare). Älskar dedikationen, fokus och att han står upp för sitt lag (såg inte så bra på avstånd men tror det var en han). All in bara! Heja!!

Kul också att se att det var hyfsat (även om det fortfarande kan bli ännu fler) många AIK-fans på plats, en måndag mot Pantern. Bara hoppas alla kommer tillbaka trots denna plump i AIK-protokollet.


MATCHFAKTA AIK - PANTERN 1-4  (0-0, 0-2, 1-2)

MATCHEN: MMM
MÅLVAKTERNA: Erik Källgren, AIK 82,35 %  och Lars Volden, Pantern 96,55%
PUBLIK: 4 067 sålda biljetter
DOMARE: Wolmer Edqvist

BÄST I AIK  
MMM  Johan Larsson, b
MM Daniel Muzito Bagenda, f
M Fredric Weigel, f

BÄST I PANTERN: Erik Nyström, f, Lars Volden, mv, Martin Janohls, f

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
-

ANDRA PERIODEN
0-1 (08.08) Nicklas Jadeland (Erik Nyström, Axel Blomqvist) Spel 5 mot 4
0-2 (18.07) Makai Holdener (Erik Nyström, Martin Janohls)

TREDJE PERIODEN
1-2 (02.14) Alexander Deilert (Mathias From)

SKOTTEN I MATCHEN:  29-18  (7-4, 9-5, 13-9)

Citatet: 
”Jag saknar lite närvaro och desperation framför offensiv kasse”
(AIK-tränaren Tomas Mitell sammanfattar på hemsidan efter matchen)

FLER FINA AIK-BILDER AV GABRIEL M GUSTAFSON finns HÄR

Inga kommentarer: