tisdag 3 december 2019

AIK vs Karlskrona 5-6 efter förlängning. En oväntad vändning men bara en poäng


(AIK fick med sig en poäng i en minst sagt svängig match. Här jublas det i AIK efter 5-4-målet av John Henrion (längst bak i bilden) men KHK vände tillbaka och vann . Foto Gabriel M Gustafson.)

Snacka om svängigt målkalas. Och snacka om att AIK hade behövt hålla i 5-4-ledningen och få en trea nu när målskyttet plötsligt lossnade men även om det bara blev en poäng och även om det blev ännu en förlust så visade AIK, inte minst för sig själva, att det finns bitar att bygga på.

Det är bara för AIK-fansen att hoppas att den uppryckning som var mot Karlskrona inte var tillfällig utan verkligen ett steg framåt. Här är några lösa puckar från matchen:

!!!!! TRE SNABBA!
Just som jag satt och funderade på om Karlskronas 4-1 skulle följas av ett, två eller tre mål till så hände det. Från ingenstans kom en upphämtning som fick AIK-fansen att vädra hopp om en vändning – i såväl matchen som kanske senare av säsongen. För när alla som minst anade det kom 2-4, 3-4 och 4-4.

Robin Jacobsson inledde de tre snabba med ett skott utifrån vänster långsida som oväntat smet in under armen på Magnus Hellberg, vid 3-4 jobbade Oscar Nord fram pucken till Johan Porsberg som tryckte på ett stenhårt skott från tekningscirkeln samtidigt som någon, jag missade tyvärr vem, hoppar högt och skymmer Hellberg. 

Kvitteringen kom även den från Robin Jacobsen, nästan från samma läge men nu ett mer distinkt skott. Robin gjorde därmed både sitt första och andra mål för säsongen. Det kan man ju kalla bingo.


(Fem mål gav en poäng men förhoppningsvis även något att bygga vidare på. Foto Gabriel M Gustafson.

KVÄLLENS STEN SOM FÖLL
Bara det att AIK hämtade upp till 4-4 fick fansen på gott humör när sedan Elias Lindström lade en räkmacka med extra majonnäs in till innersta skottsektorn där John Henrion kom farande och stötte in 5-4 fick inte bara fansen att jubla. Kanadensaren sträckte upp armarna och skrattade med hela ansiktet och såg närmast chockad (gladchockad får man förmoda) över att det plötsligt kom en stund där allt gick AIKs väg för en gångs skull.

KALLDUSCHEN
Men det blev ingen trea denna gång heller. Viktor Liljegren kvitterade till 5-5 med 3.57 kvar av tredje perioden och i förlängningen tog det bara sju sekunder innan ett mindre lyckats AIK-ingripande följdes av att Niklas Johansson snappade  upp pucken och kunde avgöra. Bittert värre för AIK. Den vändningen var verkligen värd ett bättre öde men kan AIK bygga vidare på detta så finns ändå hopp.(Mika Järvinen. Foto Gabriel M Gustafson)

NYFÖRVÄRVEN BOURAMMAN och JÄRVINEN
AIK ställde två nyförvärv på isen, backen Gustav Bouramman som är på lån från Färjestad och finländske målvakten Mika Järvinen. Den sistnämnda blev utbytt efter fyra insläppta mål 08.26 in i andra perioden. 
Han var väldigt aktiv i kassen, utstrålade verkligen energi och det var länge sedan jag såg någon åka så snabbt till båset vid en avvaktande utvisning. Och visade fin attityd även när han byttes ut. Kändes som en som kommer in och vill vara en DEL av laget. Var lite fladdrig och kom lite fel i tajmingen vid ett par av baklängesmålen MEN han fick ju knappt någon hjälp av sina lagkamrater heller.

August Hedlund kom in när Järvinen åkte av isen (Johannes Jönsson är ju långtidssjukskriven av personliga skäl) och bjöd på ett par riktigt fina räddningar. Han visade att han gillar konkurrensen och inte kommer sura ihop för att AIK tagit in en ny keeper. Det gillas.

När det gäller Gustav Bouramman så blev intrycket bra. Han var förvisso inne på KHK:s 4-1 mål men var kreativ, kan bli en tillgång i pp, såg ut att tillföra energi i både båset och på isen,
och noterades för två andraassist (vid 2-4 och 3-4) när AIK chockade med tre snabba mål i andra perioden. 22-åringen som även varit utlånad till Björklöven i höst,  noterades för tre skott på mål, två assist, plus ett, ett blockerat skott och 33 byten (istid 25.21). Inte så illa ändå efter endast en träning med laget.

SIFFRAN:  Här borde man ju ha en siffra men jag har tappat räkningen över hur många gånger som AIK har bjudit motspelare på pucken, i egen zon, vid egen målvakt och dessutom att det varit någon press på den som skickat iväg bjudningen. Känns som det kan vara någon slags rekord på g, om man nu hade räknat… Mot Karlskrona drällde en av AIK-backarna nere vid egen förlängda mållinjen med 21 sekunder kvar av första perioden. Han skulle väl bara få tiden att gå eller starta ett uppspel kanske, vad vet jag men pucken hamnade ju rätt på Hannes Johanssons blad, i slottet mitt framför Mika Järvinen och då kom 2-1 där.

POWER PLAY: ständigt detta (eländiga) power play. Undrar hur många mål och poäng som AIK vaskat den här hösten med sitt ej existerande spel i numerärt överläge.
I slutet av första perioden, när det stod 1-1, åkte Viktor Liljegren ut för en late hit. I samma veva drog KHK på sig ett lagstraff och AIK fick spela fem mot tre i hela två minuter. Hände ….. verkligen ingenting. Märktes knappt att det var power play. Det går så lååååångsamt.  Sitter i självförtroendet antar jag, eller snarare bristen på självförtroende men ändå?!

(Foto www.hockeymedmariehallman.se)

AIK vs KARLSKRONA  5-6 e förl (1-2, 3-2, 1-1, 0-1)


MATCHEN:  MMM
MÅLVAKTERNA: Mika Järvinen, AIK 80,95%  & August Hedlund, AIK 84,97 % samt Magnus Hellgren, Karlskrona.  84,85%
PUBLIK: 2 072 sålda biljetter
DOMARE: Wolmer Edqvist och Jimmy Dahmén

BÄST I AIK
MMM  Gustav Bouramman, b
MM Elias Lindström, f
August Hedlund, mv  

BÄST I KARLSKRONA: Viktor Liljegren, f, Niklas Johansson, f, Linus Karlsson, f

 MÅL, SKOTT o UTVISNINGAR FINNS HÄR

Fler fina bilder av Gabriel M Gustafson finns HÄR


Inga kommentarer: