torsdag 30 januari 2020

DIF vs Frölunda 2-1 Bra Tom!

Första perioden var en fin försmak på det jag tror kan bli en rolig vår för Djurgården. Man hade en mindre downperiod mellan 29 oktober och 21 november med sex raka förluster, varav en efter förlängning.

Efter det har man vunnit, inte minst på hemmaplan men framför allt aldrig förlorat mer än max två matcher på rad (vid ett tillfälle). Det visar på en kontinuitet som kommer bli viktig närmaste månaderna.

Frölunda hade ett par spelare hemma med magsjuka men jag tycker det hedrar tränaren Roger Rönnberg som inte ville skylla förlusten på det utan bara viftade bort det snacket. Det som imponerade bäst på mig var att Djurgården effektivt stängde ner målfarlige Ryan Lasch samtidigt som man tuggar på och är det slut på krut hos forwards så har man ju backar med bra skott. Varsitt backmål i kvällens match.

Här är några andra lösa puckar från Hovet:

! INTENSITET !
Inga mål i första perioden men väldigt intensivt spel, heta närkamper, väldigt mycket ge och ta. Jag älskar det! Det är en – som det tyvärr verkar emellanåt – allt mer sällsynt del av spelet i SHL men mentala, till rätt gräns verbala nötningar mellan spelare är jäkligt roligt tycker jag.
Det mattades av lite sedan i andra och tredje så gärna mer av samma stuk som i första perioden, det som Tom Nilsson kallar Djurgårdshockey.

NIO RAKA:
Torsdagens 2-1 seger var Djurgårdens nionde raka hemmavinst. Senast man förlorade var så sent som den 14 november 1-3 mot Luleå.

Efter det har man alltså vunnit hemma – alla vid full tid – mot Växjö, Leksand, Brynäs, Skellefteå, HV71, Linköping, Malmö, Örebro och nu Frölunda. Målskillnad: 30-10. Riktigt bra siffror. DIF har ju hållit nollan i tre av matcherna mot Leksand, Brynäs och Malmö.

På bortaplan har det inte sett lika ljust ut under den här perioden. Förlust i sju matcher av tio, varav två torsk förvisso efter övertid. Men bara tre vinster på de tio senaste bortamatcherna: mot Örebro, Oskarshamn och Leksand.

Djurgården har en match kvar innan landslagsuppehållet, mot Brynäs borta på lördag. Återstår att se om DIF kan putsa bortafacit då.

SIFFRAN:  FYRA!
Som i hur många mål Tom Nilsson har gjort den här säsongen. Den defensive backen, som alltid sätter stor heder i att på alla sätt förhindra mål bakåt har den här säsongen fått en nytändning framåt med hela fyra kassar, varav den fjärde kom i kväll efter en rapp spelvändning följt av fin passning över centrallinjen från Tom Wandell till Nilsson som satte fram klubban och styrde upp pucken i nättaket.

Tom tangerande nu i och med målet sitt personliga målrekord i seniorhockeyn, han gjorde fyra mål även säsongen 2012/2013 men då för Mora i Hockeyallsvenskan.

De senaste säsongerna har det varit ett mål per säsong och som sagt, det är inte hans uppgift att göra mål, hans uppgift är att förhindra men han berättade själv i andra periodpausen att han har jobbat hårt för att även kunna bidra offensivt och det drivet kan man ju inte annat än älska.

Faktum är att hela hans inställning är så jäkla skön. Han tar täten, han leder laget. Han får aldrig några rubriker, inga flashiga reklamkontrakt i sikte där, inga influenceravtal men som han tar ansvar. Det gillar jag!

APROPÅ PERSONLIGA MÅLREKORD:
Så är hårdskjutande Linus Hultström nu bara ett mål från att tangera sitt dito. Linus drog igång kvällens målskytte i början av andra perioden då han tryckte i väg ett direktskott som skar som en glödhet laser genom Frölundaförsvaret och landade rätt upp i nättaket.

Fin skymning av Manuel Ågren gjorde att Johan Mattsson inte såg så värst mycket men vilket skott och vilket mål. Ibland är det enkla det bästa. Linus bästa säsong målmässigt var i DIF säsongen 2015/2016 då han gjorde tolv mål på 52 matcher. Det är några matcher kvar att gå i fatt och passera det rekordet på.

KNÄSKADAN:
Det kom ett tråkigt besked för DIF under torsdagen också, då det meddelades att Olle Alsing som varit så bra på backen knäskadat sig under träning och nu blir borta 6-8 veckor. Olle delar (efter Frölundamatchen) ledningen i den interna poängligan för backar med Linus Hultström, de står på 20 poäng var och det är såklart en tung jobspost detta. På många sätt, då Olle Alsing även är viktig i sitt spel som har varit solitt hela säsongen.

Apropå skador så pratade jag lite med Anton Hedman efter matchen. Han rehabbar ju en bruten fot men har nu kunnat lägga undan både stövel och kryckor och trodde han skulle kunna träna på is kommande vecka. Bra förstärkning i så fall.

Citatet:
"Jag var och nosade lite på honom, nafsade som en hund. Ibland blir hunden för het, då blir det en tripping eller något sånt, det vet jag ju om".
(Frölundakaptenen Joel Eriksson, med glimten i ögat, till C More efter första perioden. Apropå den ständigt pågående mentala duellen mellan honom och Djurgårdens Dick Axelsson)