torsdag 5 mars 2020

SSK-AIK 4-1. Skilda världar, skilda strider.


(En ganska talande bild. Foto Per Eliasson.Klicka på namnet för fler bilder)


Fjärde mötet, fjärde segern för SSK mot AIK den här säsongen. Lagen började uselt men efter en femtedel av säsongen började Södertälje en resa uppåt medan AIK fortsatte gräva sig allt djupare ner i bottenträsket.

Det finns många tankar om hur detta ens är möjligt men de tar vi en annan gång. I den här matchen var det dock tydligt att SSK – trots den knaggliga starten – fick ihop ett spel som håller ihop och Sportklubben körde helt enkelt över gästerna i första perioden, sedan hade man svårt att fortsätta i samma stil i period två och tre men det kanske går att förklara med att AIK jobbade upp sig lite i nyss nämnda perioder samtidigt som SSK kände att de redan hade matchen.


(David Berg firar sitt andra mål för säsongen. Foto Per Eliasson)

AIK spretar – fortfarande – åt alla håll, man slarvar, tappar puckar, tappar markeringar, kan inte få till avsluten, ja listan över det Roger Melin har att jobba med till kvalserien är lång. Enda ljusglimten i den här matchen var att man i alla fall fick till ett mer samlat jobb och spel i andra och tredje och därmed blev svårare att möta och kunde skapa några målchanser men sedan måste man ju få in pucken förbi målvakten också…

Hur som helst, här är några lösa puckar från matchen:

 
(Nick Olesen gör mål på Robin Wallin. Foto Per Eliasson)

!!!!!! 1-2-3 !
Man kan ju inte säga annat än att Robin Wallin fick en tuff inledning på matchen. AIK-målvakten hann knappt ställa sig mellan stolparna så tappade utespelarna puck på egen planhalva och efter ett par snabba passningar stod det 1-0 till SSK, då backen Alexander Falk pangat in första målet efter bara femton sekunders spel.

Tio minuter senare kom en rejäl dubbelsmäll för Gnaget då SSK gjorde två mål på nitton sekunder även här efter ett par rejäla markeringsmissar av utespelarna.

Nick Olesen gjorde 2-0 och sitt därmed 28:e mål i HA för säsongen. Målskytt nummer tre, David Berg, gjorde sitt andra mål för säsongen när han tog emot ett inspel från Sebastian Bengtsson och direktsköt in 3-0. Målet var hans andra fullträff på de tre senaste matcherna då han gjorde sitt första för säsongen mot BIK Karlskoga för en vecka sedan.


SISTA NOLLAN SPRÄCKT
SSK-backen Alexander Falk har fått stora delar av säsongen förstörd av skada men i sin sextonde match för säsongen spräckte han sin målnolla då han var den som gjorde det första snabba målet i matchen.

I och med det målet så hade samtliga tjugospelare (inklusive extraforwarden Gustav Lindberg) som var med i SSK:s laguppställning mot AIK noterats för ett mål eller fler.
Inga konstigheter kanske men det brukar oftast finnas någon nolla kvar, nu finns inte det.
Den enda SSK-spelare jag kunde hitta med nolla i målprotokollet är Calle Wäng men han var ju inte var med i den här matchen.

Apropå nollor så var Alexander Sahlin nära första nolla för säsongen i den här matchen men det blev ingen då John Henrion reducerade för AIK med 1.51 kvar av tredje perioden.

Sedan tidigare har Sahlins målvaktskollega Fredrik Bergvik hållit nollan en gång den här säsongen (hemma mot Tingsryd den 21 februari). Justin Pogge hann dessutom hålla nollan två gånger under sin tid i SSK, mot AIK 29 november och Västervik borta den 9 december.

(Alexander Sahlin höll sånär nollan. Foto Per Eliasson)

SIFFRAN:  Fem! som i SSKs tabellplacering inför den sista omgången.
SSK har redan tidigare säkrat en plats i toppåttaslutspelet men det gäller att hamna på topp fem eller bättre om man ska få med sig bonuspoäng in i slutspelet och inför sista omgången är nu SSK på den där femteplatsen men det blir strid på kniven ända in till sista sekund.
SSK och sexan Västerås står på samma poäng (81) och SSK har just nu två måls bättre målskillnad än VIK (SSK har plus åtta, Västerås plus sex inför den avslutande omgången).

Skulle både SSK och VIK förlora sista omgången kan dessutom Vita hästen smyga sig förbi då nuvarande tabellsjuan står på 78 poäng och har plus tio i målskillnad.


BOTTENREKORD?
AIK står inför en rejäl utmaning när kvalet drar igång. En av alla punkter som fallerat är målskyttet. Där har AIK – med en match kvar av grundserien bara gjort totalt 91 mål vilket kan jämföras med till exempel SSKs 155 (!) och Björklövens 173 mål. 

Om AIK inte lyckas få måljackpott i sista matchen hemma på Hovet på fredag mot Kristianstad så kommer Gnaget stå för ett föga smickrande bottenrekord då inget lag - enligt statistikgurun domarnapunkt.se – tidigare har gjort färre än hundra mål i Hockeyallsvenskan under en 52-matchers säsong.

KLARA KVALLAG
Nu är två av de lag som AIK får möta i kvalserien till Hockeyallsvenskan klara. Almtuna slog på onsdagskvällen Kristianstad och slipper därmed kvala. Just nu är det alltså AIK, Väsby (vinnare av Hockeyettanfinalen) samt Kristianstad som är klara. Under fredag/lördag kommer sex lag i hockeyettans playoff att bli klara för playoff tre där de tre sista lagen till kvalserien ska mejslas fram.Citatet: 
Helt osannolikt. Det trodde vi inte att vi skulle klara när vi var 15 poäng efter, då såg det mörkt ut. Men nu är vi där. Men det är en omgång kvar, det är inget som är klart och nu måste vi göra jobbet mot Västervik på fredag. Och sen hoppas vi att det är många matcher kvar på säsongen.
(Södertäljes Ludwig Blomstrand, som gjort en personlig rekordsäsong, svarar i LT på frågan om hur han känner inför det faktum att SSK som började uselt nu står på en femteplats med en omgång kvar)


(SSK stormar fram, AIK har ett svettigt kval som väntar. Foto Per Eliasson)

 SSK vs AIK  0-0 (3-0, 0-0, 1-1)
 MATCHEN:  MM+
MÅLVAKTERNA: Alexander Sahlin, SSK och Robin Wallin, AIK
PUBLIK: 3 745
DOMARE: Peter Lyth, Alexander Österberg 

BÄST I SSK
MMM Andreas Hjelm, b
MM Alexander Sahlin, mv
M Christopher Liljewall, f

BÄST I AIK:  
MMM Oscar Nord, f
MM John Henrion, f
M Isac Heens, b

MÅL, SKOTT o UTVISNINGAR FINNS HÄR : http://stats.swehockey.se/Game/Events/441623


Inga kommentarer: